Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomları ile beslenme durumu ve yeme farkındalığının değerlendirilmesi
Assessment of attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, nutritional status, and mindful eating in adults
  1. Tez No: 1015710
  2. Yazar: MERVE KELLECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin DEHB, Yeme Farkındalığı, BKİ, Yeme Davranışı, Adult ADHD, Mindful Eating, BMI, Eating Behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yetişkin bireylerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtileri ile yeme farkındalığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve magnezyum durumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Ankara ilinde yaşayan 19–50 yaş aralığındaki 312 gönüllü birey ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak sosyodemografik bilgi formu, Erişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), Magnezyum Durum Anketi ve 24 saatlik besin tüketim kaydı kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 28,1±4,33 yıl olup, katılımcıların %81,4'ü kadın ve %18,6'sı erkektir. Bireylerin %10,9'unda DEHB riski saptanırken, %89,1'inde risk bulunmamıştır. Toplam DEHB puan ortalaması 26,9±10,00 olarak belirlenmiştir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu riski olan bireylerin BKİ ortalaması (23,74±3,73 kg/m²), risk olmayan bireylere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yeme farkındalığı toplam puanı ve alt boyutlarının çoğunda gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p>0,05), bilinçli yeme alt boyut puanı DEHB riski olan bireylerde (15,32±2,68), risk olmayan bireylere (16,74±3,30) göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca DEHB riski olan bireylerde magnezyum puanı ≥50 olan birey oranının (%82,4), risk olmayan bireylere (%31,3) göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Çalışma bulguları, DEHB riski olan bireylerin daha yüksek BKİ değerlerine sahip olduğu ve yeme davranışları açısından özellikle bilinçli yeme farkındalığının daha düşük olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte beslenme durumunun tekil besin ögelerinden ziyade genel beslenme örüntüsü ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, DEHB riski olan bireylerde ağırlık yönetimi ve beslenme müdahalelerinde yeme farkındalığını artırmaya yönelik yaklaşımların dikkate alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) symptoms and mindful eating, body mass index (BMI), and magnesium status in adults. The study was carried out with 312 volunteer individuals aged between 19 and 50 years living in Ankara. Data collection tools included a sociodemographic information form, the Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), the Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30), the Magnesium Status Questionnaire, and a 24-hour dietary recall. The mean age of the participants was 28.1±4.33 years, of whom 81.4% were female and 18.6% were male. ADHD risk was identified in 10.9% of the participants, while 89.1% were classified as not at risk. The mean total ADHD score was 26.9±10.00. The mean BMI of individuals at risk for ADHD (23.74±3.73 kg/m²) was found to be significantly higher compared to those not at risk (p<0.05). While no significant differences were found between groups in the total mindful eating score and most of its subscales (p>0.05), the conscious eating subscale score was significantly lower in individuals at risk for ADHD (15.32±2.68) compared to those not at risk (16.74±3.30) (p<0.05). Additionally, the proportion of individuals with a magnesium score ≥50 was significantly higher in the ADHD risk group (82.4%) compared to the non-risk group (31.3%) (p<0.05). The findings of the study indicate that individuals at risk for ADHD have higher BMI values and lower levels of conscious eating awareness in terms of eating behavior. Furthermore, it is suggested that nutritional status may be associated with overall dietary patterns rather than individual nutrients. In conclusion, it is recommended that interventions aimed at weight management and nutrition in individuals at risk for ADHD should consider approaches that enhance mindful eating.