Dental implant tedavisinin erken iyileşme dönemindeki hacimsel değişikliklerin klinik, radyografik ve dijital olarak değerlendirilmesi
Assessment of volumetric changes during the early healing period of dental implant treatment by clinical, radiographic, and digital evaluation
  1. Tez No: 1015715
  2. Yazar: BEYZA TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ doku, dental implantlar, epitelyum, osseointegrasyon, Connective tissue, dental implants, epithelium, osseointegration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada implant tedavisinin erken iyileşme dönemindeki peri-implant sert ve yumuşak doku değişimlerini klinik, radyografik ve dijital yöntemlerle değerlendirmek; osseointegrasyon ve suprakrestal ataçman oluşum süreçlerindeki değişimleri karşılaştırmak ve farklı ölçüm yöntemleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmaya diş eksikliği nedeniyle başvuran ve implant tedavisi uygun görülen hastalar dahil edildi. Dahil edilen hastalara lokal anestezi altında, ogmentasyon uygulanmadan, implant cerrahisi (T0) ve iki ay sonrasında ikinci aşama cerrahi (T1: ikinci aşama cerrahi hemen öncesi, T2: ikinci aşama cerrahi hemen sonrası) uygulandı. Cerrahi işlemlerden iki ay sonra ise protetik restorasyon yerleştirildi (T3). T0, T1 ve T3 dönemlerinde keratinize mukoza genişliği (KMG), horizontal mukoza kalınlığı (HMK), vertikal mukoza kalınlığı (VMK) ve bukkal kemik kalınlığı (BKK-T0 ve T1'de) klinik olarak; marjinal kemik seviyesi (MKS-T1 ve T3'de) radyografik olarak; doğrusal değişim (DD) ve bukkal yükseklik değişimi (BYD) ise T0, T1, T2 ve T3 dönemlerindeki dijital modeller çakıştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmaya ortalama 45,8±11,2 yaşında, 44 hasta (25 kadın ve 19 erkek) dahil edildi. Genelleştirilmiş tahmin denklemleri ile oluşturulan modellerde faktörlerin etkisi birlikte karşılaştırıldığında KMG, HMK, VMK, BKK, MKS, DD ve BYD'de zamanın etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi (p>0,05). KMG, HMK ve VMK'daki değişimlerin (KMD, HMD, VMD, sırasıyla) zamanlar arasındaki kıyaslamasında sadece VMK'da T0–T1 ve T1–T3 dönemleri arasında anlamlı farklılık mevcuttu (p=0,012) ve T1–T3 aralığı daha yüksekti. BYD'nin T2–T3 dönemleri arasında mandibulada maksilladan daha yüksek olduğu gözlendi (p=0,001). T0–T1 aralığında KMD ile HMD (r=0,573; p<0,001) ve KMD ile BYD arasında (r=0,381; p=0,017) pozitif yönlü korelasyonlar izlendi. Sonuç: Dental implant cerrahisinden sonra erken iyileşme döneminde peri-implant sert ve yumuşak dokuda zamana bağlı, klinik olarak, sadece vertikal yönde anlamlı değişiklik olduğu ve bu yönde dijital olarak bölgesel farklılıklar olduğu görüldü. Osseointegrasyon döneminde ilişkiler tespit edilirken, suprakrestal doku oluşum sürecinde herhangi bir ilişki gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to evaluate peri-implant hard and soft tissue changes during early healing period of implant therapy using clinical, radiographic, and digital methods; and to assess the relationships among different measurement methods. Materials and Methods: Patients presenting with tooth loss were enrolled in this prospective cohort study. Implant placement was performed without augmentation procedures under local anesthesia (T0), followed by second-stage surgery two months later (T1: immediately prior to second-stage; T2: immediately after second-stage). Prosthetic restoration was delivered two months after the surgeries (T3). KMW, HMT, VMT, and BBT (at T0 and T1) were assessed clinically at T0, T1, and T3; MBL (at T1 and T3) was evaluated radiographically; and LC, BHC were determined by superimposition of digital models obtained at T0, T1, T2, T3. Results: A total of 44 patients (25 females and 19 males) with a mean age of 45.8±11.2 years were included. The models constructed using generalized estimating equations revealed that time did not have a statistically significant effect on KMW, HMT, VMT, BBT, MBL, LC, and BHC (p>0.05). In the comparison of changes in KMW, HMT, and VMT (KMC, HMC, VMC, respectively) across time intervals, a statistically significant difference was observed only for VMT between the T0–T1 and T1–T3 periods (p=0.012), with higher values in the T1–T3 interval. BHC was found to be significantly greater in the mandible than in the maxilla during the T2–T3 period (p=0.001). Within the T0–T1 interval, statistically significant positive correlations were identified between KMC and HMC (r=0.573; p<0.001), as well as between KMC and BHC (r=0.381; p=0.017). Conclusion: During early healing, time-dependent clinical changes were observed to be significant only in vertical dimension, with region-specific variations detected in digital analyses. While significant relationships were identified during osseointegration phase, no such associations were observed during the supracrestal tissue formation.