Akciğer kanseri hücre hatlarında betülinik asidin ferroptozis ilişkili genler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of betulinic acid on ferroptosis-related genes in lung cancer cell lines
  1. Tez No: 1015723
  2. Yazar: LEYLA ACAR İLVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ARZU ERGEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE ÖZGÜL ARTUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Betülinik asit, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, ferroptozis, SLC7A11, GPX4, Betulinic acid, non-small cell lung cancer, ferroptosis, SLC7A11, GPX4
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olup kansere bağlı ölümlerinde başlıca nedenidir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) histolojik olarak en yaygın görülen türüdür ve tedaviye karşı gelişen direnç mortalite oranlarını artırmaktadır. Artan insidans, kötü prognoz ve tanı–izlem süreçlerindeki belirteç eksiklikleri sebebiyle yeni moleküler hedeflerin belirlenmesi ve alternatif tedavi yaklaşımları önem taşımaktadır. Doğal bir triterpenoid bileşik olan betülinik asit; antikanser, antiviral ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ferroptozis, hücre içi demir birikimi ve lipid peroksidasyon artışı ile karakterize ve antioksidan sistem dengesizliği sonucu ortaya çıkan apoptozdan farklı bir hücre ölüm mekanizmasıdır. Betülinik asitin bazı kanser türlerinde sitotoksik etki gösterdiği ve ferroptozisi indüklediği bilinmektedir. Bu çalışmamızda betülinik asit ve betülinik asit–çinko kompleksinin H2073 ve A549 hücrelerinde ferroptozis ile ilişkili SLC7A11 ve GPX4 gen ekspresyonları ile protein ekspresyonları incelenmiştir. Ayrıca bileşiklerin hücrelerdeki migrasyon ve invazyon kapasiteleri değerlendirilmiştir. Bulgularımız, betülinik asit ve betülinik asit–çinko kompleksinin akciğer kanseri hücre hatlarında SLC7A11 ve GPX4 gen anlatım ve protein seviyeleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu bileşiğin migrasyon ve invazyon üzerinde hücre hattına bağlı olarak değişken etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarımız, betülinik asitin KHDAK'da potansiyel terapötik ajanlar olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the second most common cancer worldwide and the leading cause of cancer-related deaths. Non-small cell lung cancer (NSCLC) is the most common histological type, and treatment resistance increases mortality rates. Due to its increasing incidence, poor prognosis, and the lack of biomarkers in diagnosis and follow-up processes, the identification of new molecular targets and alternative therapeutic approaches is of great importance. Betulinic acid, a natural triterpenoid compound, has anticancer, antiviral, and anti-inflammatory properties. Ferroptosis is a cell death mechanism distinct from apoptosis, characterized by intracellular iron accumulation and increased lipid peroxidation, and occurs as a result of an imbalance in antioxidant systems. Betulinic acid is known to exert cytotoxic effects and induce ferroptosis in some cancer types. In this study, the effects of betulinic acid and the betulinic acid–zinc complex on ferroptosis-related SLC7A11 and GPX4 gene expression and protein expression levels were investigated in H2073 and A549 cells. In addition, the effects of these compounds on the migration and invasion capacities of the cells were evaluated. Our findings showed that betulinic acid and the betulinic acid–zinc complex were effective on SLC7A11 and GPX4 gene expression and protein levels in lung cancer cell lines. In addition, these compounds were found to exert cell line-dependent variable effects on migration and invasion. The results of this study suggest that betulinic acid may be considered a potential therapeutic agent for NSCLC.