Kronik tonsillitte DNA hasarı, enflamasyon ve oksidatif stresin incelenmesi
Investigation of DNA damage, inflammation, and oxidative stress in chronic tonsillitis
- Tez No: 1015740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KÜLEKÇİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: APEX1, ERCC5, kronik tonsillit, oksidatif stres, APEX1, ERCC5, chronic tonsillitis, oxidative stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik tonsillit ve tonsil hipertrofisinde oksidatif stres, antioksidan kapasite ve enflamatuvar yanıtı tayin etmek ve genomik etkileri DNA hasar/onarım mekanizmaları üzerinden ölçmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif gerçekleştirilen çalışmaya Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde adenotonsillektomi yapılan olgular dahil edilmiştir. Olgular cerrahi endikasyon ve klinik durumlarına göre kronik tonsillit ve hipertrofik tonsil olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her olgunun yaş, cinsiyet ve tonsil boyutu gibi klinik ve demografik verileri kayıt altına alınmıştır. Serum ve doku örneklerinde incelenecek parametreler oksidatif/antioksidan stres ürünleri, sitokinler ve DNA hasarı/onarım belirteçleri olmak üzere üç grup olarak belirlenmiştir. Her hastanın serum ve doku örneklerinden bir kısmı analiz aşamasına kadar ELISA ve biyokimyasal analiz için -80oC'de, bir kısmı ise gen ekspresyonu tayini amacıyla -20oC'de saklanmıştır. Dokudaki toplam protein miktarı homojenizasyonun ardından Bradford yöntemine göre belirlenmiştir. Serumdaki TOS, TAS, Tiyot-Disülfit homeostazı ve IMA ölçümleri kolorimetrik yönteme göre yapılmıştır. OSI değeri TOS/TAS oranına göre hesaplanmıştır. Serum ve tonsil dokularındaki sitokin (IL1ß, IL6, TNFα, TGFß1, HIF-1α) düzeyleri ticari ELISA kitleri kullanılarak ölçülmüştür. Genomik analizlerde ise CiStrozol reaktifi kullanılarak yapılan RNA izolasyonunu takiben APEX1 ve ERCC5 mRNA ekspresyon düzeyleri hem kan hem de doku örneklerinde qRT-PCR yöntemiyle belirlenmiştir. Tonsil ve serum örneklerindeki 8-OHdG düzeyi ticari ELISA kitleri kullaılarak fotometrik olarak ölçülmüştür. İstatistiksel analizde gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem T testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ise ki-kare testi ve Fisher kesin testi tercih edilmiştir. Veri dağılımına bağlı korelasyon analizlerinde ise Pearson veya Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 47 olgu dahil edilmiştir. Kronik tonsillit grubunda 21 hasta, hipertrofik tonsil grubunda ise 26 hasta bulunmaktadır. Tonsil boyutu dağılımına bakıldığında olguların %74'ünde evre 2 ile 3 tonsilin olduğu görüldü. İki grup arasında yaş ve cinsiyet olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. (p>0.05) Kronik tonsillit serum analizinde özellikle TOS ve TGFß1'in genomik panel ile belirgin korelasyonu görülmektedir. (p<0.001) Doku analizinde ise IL1ß'nın APEX1 başta olmak üzere (p<0.001) 8-OHdG ve ERCC5 ile korelasyonu izlenmektedir. (p<0.05) Hipertrofik tonsil grubuna bakıldığında ise serum örneklerinde TOS'un APEX1 ve ERCC5 ile, TNFα ve TGFß1'in ise sadece ERCC5 ile korelasyonu izlenmektedir. (p<0.05). Aynı grubun doku örneklerinde ise TOS ve OSI'nin ERCC5 ile pozitif, IL6 ve TNFα'nın ise APEX1 ile negatif korelasyonu izlenmektedir. (p>0.05) IMA'nın, kronik tonsillit grubunda 8-OHdG ile güçlü bir ilişkisi bulunurken, hipertrofik grupta ise ERCC5 ile ilişkili bulunmuştur. HIF1α düzeyine bakıldığında ise kronik tonsillit grubunda serum APEX1 ile pozitif korelasyon izlenirken, hipertrofik grup doku analizlerinde sadece APEX1 ile negatif yönde korelasyon görülmektedir. (p<0.001) Karşılaştırmalı analiz sonuçlarına göre kronik tonsillitte hem serum hem de dokuda TOS, OSI, IL1ß, IL6, IMA, TNFα, TGFß1, HIF1α, 8-OHdG, APEX1 ve ERCC5 düzeyleri hipertrofik tonsil grubuna göre oldukça yüksek bulunmuştur. (p<0.001) Sonuç: Kronik tonsillitte oksidatif stres, enflamasyon, hipoksi ilişkili yanıt ve DNA hasar/onarım mekanizmalarının birlikte aktive olduğu görülmektedir. Ayrıca hem APEX1 hem de ERCC5 yolağını aktifleştirmesi genomik stres ile ilişkilendirilebilir. Bu hastalığın patogenezinde“oksidatif-enflamatuvar-genomik stres ekseni”olarak tanımlanabilecek bütüncül bir mekanizmanın rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine oxidative stress, antioxidant capacity, and inflammatory response in chronic tonsillitis and tonsillar hypertrophy, and to evaluate their genomic effects through DNA damage/repair mechanisms. Materials and Methods: This prospective study included patients who underwent adenotonsillectomy at Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. Based on their surgical indications and clinical status, the subjects were divided into two groups: chronic tonsillitis and hypertrophic tonsils. Clinical and demographic data, such as age, sex, and tonsil size, were recorded for each patient. The parameters to be analyzed in serum and tissue samples were categorized into three groups: oxidative/antioxidant stress products, cytokines, and DNA damage/repair markers. Portions of the serum and tissue samples from each patient were stored at -80°C for ELISA and biochemical analysis, and at -20°C for gene expression analysis until the stage of evaluation. Following tissue homogenization, total protein levels were determined using the Bradford method. Serum TOS, TAS, thiol-disulfide homeostasis, and IMA levels were measured colorimetrically. The OSI value was calculated as the ratio of TOS to TAS. Cytokine levels (IL-1β, IL-6, TNF-α, TGF-β1, HIF-1α) in serum and tonsillar tissues were measured using commercial ELISA kits. For genomic analyses, RNA isolation was performed using the CiStrozol reagent, followed by the determination of APEX1 and ERCC5 mRNA expression levels in both blood and tissue samples via qRT-PCR. The 8-OHdG levels in tonsil and serum samples were measured photometrically using commercial ELISA kits. For statistical analysis, intergroup comparisons were performed using the independent samples t-test and the Mann-Whitney U test. The chi-square test and Fisher's exact test were preferred for comparing categorical variables. Correlation analyses, depending on data distribution, were performed using Pearson or Spearman correlation tests. Results: A total of 47 patients were enrolled in the study. The chronic tonsillitis group consisted of 21 patients, while the hypertrophic tonsil group included 26 patients. Regarding the distribution of tonsil size, 74% of the cases presented with stage 2 or 3 tonsils. No significant differences were found between the two groups in terms of age and sex (p>0.05). In the serum analysis of the chronic tonsillitis group, a prominent correlation was observed between the genomic panel and particularly TOS and TGF-β1 (p<0.001). Tissue analysis revealed a correlation between IL-1β and 8-OHdG and ERCC5 (p<0.05), and most notably with APEX1 (p <0.001). In the hypertrophic tonsil group, serum analysis showed a correlation between TOS and both APEX1 and ERCC5, whereas TNF-α and TGF-β1 were correlated only with ERCC5 (p<0.05). In the tissue samples of the same group, TOS and OSI exhibited a positive correlation with ERCC5, while IL-6 and TNF-α showed a negative correlation with APEX1 (p>0.05). IMA demonstrated a strong relationship with 8-OHdG in the chronic tonsillitis group, whereas it was associated with ERCC5 in the hypertrophic group. Regarding HIF-1α levels, a positive correlation with serum APEX1 was observed in the chronic tonsillitis group, whereas a negative correlation with APEX1 alone was found in the tissue analysis of the hypertrophic group (p<0.001). According to the comparative analysis results, the levels of TOS, OSI, IL-1β, IL-6, IMA, TNF-α, TGF-β1, HIF-1α, 8-OHdG, APEX1, and ERCC5 in both serum and tissue were significantly higher in the chronic tonsillitis group than in the hypertrophic tonsil group (p<0.001). Conclusion: Chronic tonsillitis appears to involve the co-activation of oxidative stress, inflammation, hypoxia-associated response, and DNA damage/repair mechanisms. Furthermore, the activation of both the APEX1 and ERCC5 pathways can be linked to genomic stress. This suggests that an integrated mechanism, which may be defined as the“oxidative-inflammatory-genomic stress axis,”could play a key role in the pathogenesis of this disease.