Adenotonsillektomi yapılan çocuklarda h.pylori varlığının adenotonsiller dokuda pcr, serumda eliza yöntemleriyle araştırılması ve sonuçların üre nefes testi ile karşılaştırılması
Investigation the persistence of h.pylori in the pediatric population underwent adenotonsillectomy with pcr at adenotonsiller tissue and with eli̇sa procedure at serum and comparing of results with urea breath test.
  1. Tez No: 417404
  2. Yazar: SERDAR GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, adenotonsiller doku, ekstragastrik rezervuar, üre nefes testi, helicobacter pylori, adenotonsillar tissue, ekstragastric rezervoir, urea breath test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
H.pylori (Helikobacter pylori ) mide mukozasında kolonize olan gram negatif, mikroaerofilik, 0,5-0,9x3 µm boyutlarında, hareketli bir bakteridir. Tüm dünyada yaygın olarak bulunan H.pylori çocukluk çağından itibaren tüm yaşlarda kolonize olabilmektedir. Daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde bulunurken, gelişmiş ülkelerde azalan oranlarda bulunmaktadır. Kontaminasyonun nasıl olduğu kesin olarak ortaya konulamamıştır. Muhtemel kontaminasyon yolları fekal-oral, oral-oral, gastro-oral ve iatrojenik olarak kabul edilmektedir. Literatürde birçok farklı çalışmada gastrit, peptik ülser, peptik karsinoma ve MALT (mukoza ilişkili lenfoid doku) lenfoma ile ilişkisi gösterilmiştir. Ateroskleroz, İTP, demir eksikliği anemisi, GÖRH gibi GİS dışı hastalıklarla ilişkisi ve ekstragastrik kolonizasyonu ise halen araştırılmaya devam eden tartışmalı bir konudur. Bu çalışma ile farklı tanı yöntemlerini kombine ederek bölgemizdeki adenotonsiller dokuda H.pylori prevelansını tespit etmeyi amaçladık. Adenoidektomi, tonsillektomi ve adenotonsillektomi yapılan hastalarda muhtemel ekstragastrik kolonizasyonu adenotonsiller dokuda PCR yöntemiyle, serumda serolojik testlerle; postoperatif mide kolonizasyonun etkilenip etkilenmediğini ucuz, kolay uygulanabilir ve non-invaziv bir yöntem olan üre nefes testiyle araştırdık. Çalışmamız Ocak 2011-Ağustos 2015 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği, Klinik Mikrobiyoloji Departmanı ve Pediatrik Gastroenteroloji kliniklerinde prospektif olarak planlandı. Horlama, ağzı açık uyuma, kronik veya rekürren tonsillit atakları geçiren, uyku problemleri şikayetleriyle kliniğimize başvuran ve cerrahi kararı alınan çocuk hastalar çalışmaya dahil edildi. Yaşları3-18 (ort. 8,4) arasında olan, 57'si (% 46) kız ve 67'si (%54) erkek olmak üzere toplam 124 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan 91 tanesine adenoidektomi, 6 tanesine tonsillektomi, 25 tanesine adenotonsillektomi operasyonu yapıldı. Hastalardan alınan 118 adenoid, 63 tonsil doku materyalleri PCR yöntemiyle Hp varlığı yönünden araştırıldı. Yapılan PCR analizinde 63 tonsil dokusundan 9 (% 14,2), 118 adenoid dokudan 25 tanesinde Hp DNA pozitif (% 21,1) olarak bulundu. Toplam 181 adenoid ve tonsil dokusundan toplam 34 (% 18,7) tanesinde Hp DNA pozitif bulundu. Çalışmamızda toplam 46 hastaya postoperatif ÜNT testi yapıldı. Bu 46 hastanın 18'inde (%39,1) Hp DNA pozitif idi. Pozitif olan 18 hastanın 5'inde (% 27,8) ÜNT pozitif iken negatif olan 28 hastanın 11'inde (%39,3) ÜNT pozitifti. PCR negatif olan grupta oransal olarak farklılık bulunsa da, PCR incelemesinde helikobakter pozitif olan grup ile helikobakter negatif olan grup arasında, ÜNT pozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak çalışmamızda, H.pylori için endemik olan bölgemizde H.pylori prevelansını adenotonsiller dokuda % 18,7 olarak tespit ettik. H.pylori'nin adenotonsiller dokuda ektragastrik bir rezervuar olarak bulunabileceğini düşünmekteyiz. Bu rezervuar oral-oral ve oro-gastrik geçişte rol oynayabilir. Ancak bir ektragastrik rezervuar olan adenotonsiller dokunun uzaklaştırılmasının mide kolonizasyonuna etkisi olmadığı sonucuna ulaştık. Sonuçlarımızın genelleştirilebilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation the persistence of H.pylori in the pediatric population underwent adenotonsillectomy with PCR at adenotonsiller tissue and with ELİSA procedure at serum and comparing of results with urea breath test. H. pylori (Helicobacter pylori) is a gram negative, helical, microaerophilic, 0,5-0,9x3 µm in size, motile bacteria that colonized within the gastric mucosa. H. pylori commonly found all over the world may colonize in all ages from childhood. It can be found much more in developing and undeveloped countries than developed countries. It can not be revealed exactly how the contamination is occurred. Possible contamination ways are accepted as fecal-oral, oral-oral, gastro-oral and iatrogenic. Reviewing the literature, in extensive researches, relationship between h.pylori and gastritis, peptic ulcer, peptic carcinoma and MALT (mucosa-associated lymphoid tissue) lymphoma was shown. The relationship between non-gastrointestinal disorders such as GERD, Atherosclerosis, ITP, iron-deficiency anemia and exstragastric colonization is still a controversial issue that continues to be investigated. We aimed to determine the prevalence of H. pylori in adenotonsillar tissue by combining different methods of diagnosis with this study. We tried to reveal possible extragastric colonization in adenotonsillar tissue in patients underwent adenoidectomy, tonsillectomy and adenotonsillectomy by PCR and serological tests with serum. Urea breath test which is an easy and non-invasive method is applied to detect possible postoperative gastric colonization changes. Our research was carried out prospectively between Jan. 2011 and Aug.2015 in Inonu University Otorhinolaryngology department, Clinic Microbiology department and Pediatric Gastroenterology department. The patients applied us with snooring, open mouth sleeping, chronic or recurrent tonsillitis, sleep distubances were admitted to our study. One hundred twenty four patients were included in our study. Ages were between 3-18 (mean 8,4), 57 (% 46) of 124 patients were female and 67 (%54) were male. Ninety one patients were underwent adenoidectomy, 6 of them had tonsillectomy and 25 patients had adenotonsillectomy. One hundred eighteen adenoids and 63 tonsils materials were investigated by PCR for the presence of Hp. In the PCR analysis, 9 (14,2%) of 63 tonsils and 25 (21,1%) of 118 adenoid tissue were found positive with Hp DNA. Thirty four from a total of 181 (18,7% ) adenoid and tonsillar tissue were found positive with Hp DNA. In our study 46 patients were aplied with Urea Breath Test. Hp DNA was found positive in 18 (%39,1) patients from a total of 46 patients. Five (% 27,8) from 18 Hp DNA positive patients and 11 (%39,3) from Hp DNA negative patients had positive Urea Breath Test result. However there was proportionally difference in the group with negative PCR, In PCR analysis, there was no statistically significant difference in terms of UNT positivity between the helicobacter positive group with negative group. In conclusion, in our region, which is endemic to the H. pylori, We found the prevalence of H. pylori as %18.7 in adenotonsillar tissue. We believe H. pylori can be found in adenotonsillar tissue as an extragastric reservoir. This reservoir may play a role in the transition oral-oral and orogastric way. However, we found that removing of adenotonsillar tissue which is an extragastric reservoirs had any effect on colonization of stomach. Our results should be supported by further studies in order to develop.