Effüzyonlu otitis media etyolojisinde chlamydia pneumoniae ve mycoplasma pneumoniaenın yeri
Chlamydia pneumoniae and mycoplasma pneumoniae in etiology of otitis media with effusion
  1. Tez No: 175221
  2. Yazar: ZAHİDE ÇİLER TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA R. SAATÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Effüzyonlu otitis media, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR). 38, Otitis media with effusion, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, polymerase chain reaction (PCR). 40
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Effüzyonlu Otitis Media Etyolojisinde Chlamydia pneumoniae ve Mycoplasma pneumoniae 'nin Yen Effüzyonlu otitis media (EOM), çocukluk çağında akut otitis mediadan sonra en sık rastlanan kulak hastalığı olmakla birlikte tedavi edilmediği takdirde komplikasyonları nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Çok sık rastlanan bir kulak hastalığı olmasına rağmen etyolojisi üzerinde tartışmalar günümüzde halen tartışmalıdır. Yapılan çalışmalar ile effüzyon materyallerinde % 22-52 oranlarında bakteri tespit edilmiştir. Fakat halen yaklaşık % 50 oranında etken mikroorganizma bulunamamıştır. Klasik yöntemlerle effüzyonlarda bakteri tespiti beklenen oranlarda bulunamamakta ve yine bazı bakterilerin bu yöntemler ile tespiti pratik uygulamada oldukça zor olabilmektedir. C.pneumoniae ve M.pneumoniae üst ve alt solunum yollan enfeksiyonlarında sıkça karşılaşılan bakteriler olmakla birlikte klasik bakteriyolojik yöntemlerle tanılan zor ve uzun süre almaktadır. Son yıllarda moleküler biyolojik yöntemlerden Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile yapılan çalışmalar orta kulak effüzyonlarında bakteri insidansının yüksek olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıkça rastlanan etkenler olan C.pneumoniae ve M.pneumoniae' 'nin, EOM'nın etyolojisindeki yerini ve önemini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmaya Eylül 2006-Mart 2007 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde EOM nedeniyle parasentez ve/veya ventilasyon tüpü takılması ve/veya adenoidektomi yapılan 39 hasta katıldı. Çalışmaya katılan hastaların ebeveynlerine semptom ve olası risk faktörlerini sorgulayan anket uygulandı. Ankette, işitme kaybı, kulak ağrısı, kulak akıntısı, adenoid hipertrofisi semptomları ve sık üst solunum yolu infeksiyonu, akut otitis media, tonsillit atağı, pasif sigara içiciliği, kreş ve gündüz bakımevi, EOM'nm birinci derece akrabalarda varlığı araştırıldı. Hastalardan genel anestezi altında yapılan parasentez ve/veya ventilasyon tüpü takılması ve/veya adenoidektomi operasyonu esnasında orta kulak effüzyon materyali ve nazofarenks kültürü alındı ve PCR tekniği ile bu materyallerde C.pneumoniae ve M.pneumoniae varlığı araştırıldı. Çalışmaya dahil edilen EOM tanısı alan 39 hastanın toplam 62 kulağından aspirasyon ile effüzyon mayisi inceleme için alınabildi. Effüzyon materyallerinin 51 'i (% 82,2) mukoid, 11 'i (%17,3) seröz özellikte idi. 39 hastanın 7'sinin (%17,9) orta kulak effüzyon materyalinde PCR ile C.pneumoniae saptandı. Hastaların 5'nin (%12,8) nazofarenksinde PCR ile C.pneumoniae varlığı tespit edildi. Çalışmamızda sadece bir hastada (%2,5) hem orta kulak effüzyon materyalinde hem de nazofarenks sürüntü örneğinde PCR ile C.pneumoniae varlığı gösterildi. Çalışmadaki hiçbir hastanın effüzyon materyalinde PCR ile M.pneumoniae tespit edilmedi. Bu hastaların sadece 2'sinin (%5,12) nazofarenksinde M.pneumoniae DNA'sı tespit edildi. 37C. pneumoniae özellikle yetersiz, uygun olmayan antibakteriyel tedavi verilen hastalarda birçok kronik ve persistan enfeksiyona yol açabilmesi nedeniyle EOM etyolojisinde önemli olabilir. Bu çalışmada EOM etyolojisinde, C.pneumoniae arasında anlamlı bir ilişki saptanırken, M.pneumoniae benzer ilişki bulunmamıştır. C.pneumoniae ve M.pneumoniae ile EOM arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla çok sayıda hastanın dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Chlamydia pneumoniae and Mycoplasma pneumoniae in Etiology of Otitis Media with Effusion Otitis media with effusion (OME), being the most frequently encountered childhood middle ear disease to come after acute otitis media, is a serious health problem due to severe complications which might come about if the disease is not treated. Although this is a frequently encountered disease, there are still controversial discussions on its etiology. Agent microorganism was searched through conducted studies on the effusion materials and bacteria in the ratio of % 22-52 were detected. However, agent microorganism approximately in the ratio of % 50 has not been detected yet. Bacteria can not be detected in expected amounts in effusions through classical methods and from a practical stand point, it turns out to be quite difficult to detect certain bacteria by using these methods. Although C.pneumoniae and M.pneumoniae are frequently encountered bacteria in the upper and lower respiratory track infections, they can not be easily and quickly detected by classical bacteriological methods. Studies carried out by the polymerase chain reaction (PCR), being one of the latest molecular biological methods, show that bacteria incidence might be high in middle ear effusions. This study aims at identifying the role and importance of C.pneumoniae ve M.pneumoniae, agents frequently encountered in upper respiratory track infections, in the etiology of EOM. 39 patients on whom parasynthesis and/or ventilation tube application and/or adenoidectomy were performed due to EOM in Ankara University School of Medicine, Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery Department between September 2006- March 2007. Parents of patients, involved in the study, were given questionnaires on possible risk factors symptoms. Hearing loss, ear pain, otorrhea, adenoid hypertrophy symptoms and frequent upper respiratory infection, acute otitis media, acute tonsillitis attack, passive smoking, nursery and day care center, existence of OME among the first degree relatives were searched. Effusion material and nasopharynx culture were collected from patients during parasynthesis and/or ventilation tube application and/or adenoidectomy performed under general anesthesia. Effusion materials were aspirated from 62 middle ear of 39 patients included to study were evaluated. Fifty one of effusion materials (82.2%) were mucoid type and 1 1 (17.3%) were serous type. C.pneumoniae were determinated in middle ear aspiration materials of 7 patients (17.9%) by PCR method. C.pneumoniae were also determinated in nasopharynx swaps of 5 patients (12.8%) by PCR method but there was only 1 patient (2.5%) whom C.pneumoniae were determinated in both effusion material and nasopharynx swaps. None of the effusion materials of patients was positive for M.pneumoniae by PCR. Additionally only 2 patients' (5.12%) nasopharyx swaps were positive for M.pneumoniae. 39C. pneumoniae could cause chronic and persistent infections especially at patients given unsuitable and insufficient anti-bacterial treatments may play an important role in etiology of OME. Recent study showed possible role of C. pneumoniae in the etiology of OME while no relationship between OME and M.pneumoniae. Defining the importance of C.pneumoniae and M.pneumoniae in etiology of OME, futher studies includes more patients are necassary.