Üst trapez kasının miyofasyal ağrı sendromunda kuru iğneleme ve lokal anestezik enjeksiyonu kombinasyonunun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of dry needling alone versus combined local anesthetic injection and dry needling in patients with upper trapezius myofascial pain syndrome
- Tez No: 1015745
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ATA, DOÇ. DR. MUSTAFA HÜSEYİN TEMEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal Ağrı Sendromu, Kuru İğneleme, Lokal Anestezik Enjeksiyonu, Tetik Nokta, Trapez Kası, Myofascial Pain Syndrome, Dry Needling, Local Anesthetic İnjection, Trigger Point, Trapezius Muscle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üst trapez kasında miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tanısı almış hastalarda kuru iğneleme (Kİ) ile germe egzersizi, lokal anestezik (LA) enjeksiyonu sonrası Kİ ile germe egzersizi ve LA enjeksiyonu sonrası sham (sahte) kuru iğneleme ile germe egzersizi tedavi yaklaşımlarının ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve kas hassasiyeti üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, tek kör olarak planlanan çalışma, Ocak 2026 – Nisan 2026 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmaya üst trapez kasında aktif tetik nokta (MTrP) saptanan 83 hasta (Kİ grubu: 30, Kİ+LA grubu: 28, LA+Sham grubu: 25) dahil edilmiştir. Tedavi seansları 0., 1., 2. ve 3. haftalarda uygulanmıştır. Birincil sonlanım noktası olarak ağrı şiddeti Numerik Ağrı Skalası (NRS) ile; ikincil sonlanım noktaları olarak boyun dizabilite Boyun Dizabilite İndeksi (NDI) ile, üst ekstremite fonksiyonu Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QuickDASH) ile ve kas hassasiyeti basınç ağrı eşiği (PPT) ile değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi bitiminde, 4. ve 12. haftalarda gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Demografik ve başlangıç klinik verileri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. On ikinci haftada karma etkili modele göre Kİ+LA grubunun NRS değeri Kİ grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur (ortalama fark: 1,56 puan; %95 GA: 0,87–2,26; p<0,001). Benzer şekilde Kİ+LA grubu LA+Sham grubuna kıyasla daha düşük saptanmıştır (fark: 2,13 puan; %95 GA: 1,35–2,90; p<0,001). QuickDASH değerlendirmesinde Kİ+LA grubu hem Kİ grubuna (fark: 8,54 puan; p=0,025) hem de LA+Sham grubuna (fark: 19,63 puan; p<0,001) kıyasla anlamlı üstünlük göstermiştir. BDİ'de Kİ+LA grubunun LA+Sham grubuna üstünlüğü saptanmıştır (fark: 8,89 puan; p=0,017). PPT ölçümlerinde her üç grupta da iyileşme gözlenmiş; ancak gruplar arası anlamlı fark saptanmamıştır. Klinik yanıt oranları (NRS'de ≥2 puan azalma) Kİ+LA grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (χ²=37,49; p<0,001). Sonuç: Üst trapez kasında MAS olan hastalarda kuru iğneleme ile lokal anestezik enjeksiyonunun kombine uygulaması, tek başına kuru iğneleme ve sham uygulamasına kıyasla ağrı şiddeti ve üst ekstremite fonksiyonlarında daha belirgin iyileşme sağlamıştır. Bu bulgular, Kİ ve LA enjeksiyon kombinasyonunun MAS tedavisinde etkin bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effects of dry needling (DN) with stretching exercises, local anesthetic (LA) injection followed by DN with stretching exercises, and LA injection followed by sham DN with stretching exercises on pain intensity, functional status, and muscle tenderness in patients diagnosed with myofascial pain syndrome (MPS) in the upper trapezius muscle. Materials and Methods: This prospective, randomized, single-blind study was conducted between January 2026 and April 2026 at the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Health Sciences University Sultan Abdulhamid Han Training and Research Hospital. A total of 83 patients with active trigger points (TrPs) in the upper trapezius muscle were enrolled (DN group: 30, DN+LA group: 28, LA+Sham group: 25). Treatment sessions were administered at weeks 0, 1, 2, and 3. The primary outcome was pain intensity assessed by the Numeric Rating Scale (NRS); secondary outcomes included the Neck Disability Index (NDI), Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QuickDASH), and pressure pain threshold (PPT). Assessments were performed at baseline, post-treatment, and at 4 and 12 weeks. Results: No significant differences were found between groups regarding demographic and baseline clinical data. At 12 weeks, the DN+LA group showed significantly lower NRS scores compared to the DN group (mean difference: 1.56 points; 95% CI: 0.87–2.26; p<0.001) and the LA+Sham group (difference: 2.13 points; 95% CI: 1.35–2.90; p<0.001). In the QuickDASH assessment, the DN+LA group demonstrated significant superiority over both the DN group (difference: 8.54 points; p=0.025) and the LA+Sham group (difference: 19.63 points; p<0.001). The DN+LA group was superior to the LA+Sham group in NDI (difference: 8.89 points; p=0.017). PPT improved in all groups; however, no significant intergroup differences were observed. Clinical response rates (≥2-point decrease in NRS) were significantly higher in the DN+LA group (χ²=37.49; p<0.001). Conclusion: In patients with myofascial pain syndrome of the upper trapezius, combined dry needling and local anesthetic injection resulted in greater improvement in pain intensity and upper extremity function compared with dry needling alone or sham intervention. These findings suggest that the combination of dry needling and local anesthetic injection may be an effective treatment option for myofascial pain syndrome.