Miyofasiyal ağrı sendromunda tetik noktalara uygulanan lokal anestezik ile kuru iğnelemenin karşılaştırılması
Comparison of local anesthetic injection and dry needling to trigger points in myofascial pain syndrome
- Tez No: 478120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DERYA BUĞDAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal Ağrı Sendromu, Lokal anestezik, Kuru iğneleme, Myofascial pain syndrome, local anesthetic, dry needling Contact address: [email protected]
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Miyofasiyal ağrı sendromu tanısı almış hastalarda tetik noktalara uygulanan lokal anestezik (LA) enjeksiyonu ile kuru iğneleme (Kİ) tedavilerinin etkinli klerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine, Mayıs 2016 - Aralık 2016 tarihleri arasında, 18-60 yaş arasında, boyun, sırt ağrısı şikayeti ile başvuran, anamnez ve fizik muayene ile üst trapez kasındaki tetik nokta veya noktalara bağlı MAS'ı olan ve aydınlatılmış onamları alınıp, çalışmayı kabul eden 52 si erkek, 90 hasta alındı. MAS tanısı, Travell ve Simons'ın tanı kriterleri esas alınarak konuldu. Bu hastalar üç gruba randomize edildi. Birinci gruba Kİ'ye ek olarak germe egzersizleri, ikinci gruba LA enjeksiyonuna ek olarak germe egzersizleri, üçüncü gruba sadece germe egzersizleri verildi. Grup I ve Grup II ye tedaviler 0. ve 14. günlerde uygulandı. Tüm hastalara hareket açıklığında ağrı oluşmaya başlamasıyla sınırlandırılan günde iki kez en az 15 sn süreyle, her defasında 10 tekrar olacak şekilde trapez kasını germe egzersizlerini içeren ev programı verildi. Hastalara tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ve 4. hafta uygulanan tedaviye kör olan başka bir uzman tarafından vizüel analog skala (VAS), boyun ağrısı ve disabilite skalası (NPADS) ve Beck depresyon ölçeği (BDÖ) formları dolduruldu ve hastaların tetik noktalarının ağrı duyarlılığının değerlendirilmesi için, manuel basınç algometresi ile basınç ağrı eşiği (PPT) değerleri ölçüldü. Hastalara değerlendirmeyi yapan uzmanla uygulanan tedavi hakkında konuşmamaları söylenildi. Bulgular: Her üç grupta da, tüm parametrelerde tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme saptanmıştır. LA enjeksiyonu (Grup II) ve Kİ (Grup I) yapılan gruplarda VAS, NPADS, PPT, BDÖ skorları sadece germe egzersizi yapan gruba (Grup III) göre anlamlı olarak düzeldi (p < 0,05). Grup I ve Grup II arası karşılaştırmada 1. hafta kontrollerinde VAS ve PPT skorları istatiksel olarak Grup II lehine anlamlı (p < 0,05) saptansa da 4. hafta kontrollerinde iki grup arasında tüm parametre sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda MAS tanılı hastalarda LA enjeksiyonu ile Kİ tedavisinin ağrı, günlük yaşam aktiviteleri ve depresyon üzerine etkili olduğu gözlemlendi. Bir haftalık dönemde, LA enjeksiyonu ağrı azalmasında ve ağrı eşiğini nicel olarak yükseltmede Kİ'den üstün görülmüş ancak 4. hafta kontrollerde iki tedavinin de etkinliklerinin benzer olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effectiveness of local anesthetic injection and dry needling to trigger points in patients diagnosed with myofascial pain syndrome. Material and Methods:To the study the patients were included that who applied with neck and back pain complaint to the outpatient clinic of Istanbul Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital between 18-60 years and diagnosed with MPS up to the trigger points on the trapezius muscle by taking medical history and making physical examination.52 male and 38 female patients included who received informed consent and agreed to participate in the study. The diagnosis of myofascial pain syndrome was based on the diagnostic criteria of Travell and Simons. Patients were randomised into three groups. The first group was given stretching exercises in addition to the dry needling. The second group was given stretching exercises in addition to the injection of local anesthetics. And the third group was given only stretching exercises. Group I and group II treatmants applied at 0. and 14. days. A home schedule was provided that included exercises to stretch the entire trapezius muscle to all patients. It was requested that the exercise be done twice a day for at least 15 seconds every 10 repetitons and limited to the start of pain in the range of motion. Treatmant was assessed by a blind expert before and after treatment at 1st and 4th week of treatment. Evaluation made with the forms of visual analogue scale (VAS), neck pain and disability scale(NPADS) and Beck depression inventory (BDI). And pressure pain threshold (PPT) scores measured with manuel pressure algomether for assessing the pain sensitivity of trigger points of patients. We told the patients not to talk about the treatment with the expert who evaluates. Results: Statistically significant improvement was found in all parameters in all three groups after treatment. Scores of VAS, NPADS, PPT, BDI in group II (LA injection) and group I (dry needling) were significantly higher than group III (only strecthing exercise) (p0,05). Conclusions: As a result of this study, injection of local anesthetic and dry needling treatments were effective on pain, disability and depression in patients with myofascial pain syndrome. In the one week period, although the injection of local anesthetic seems to be superior to the dry needling in decreasing pain and increasing the pain threshold, the result of two treatments in the 4th week is similar.