Hemşirelik öğrencilerinin terapötik oyun tutumlarının belirlenmesi: Bir ölçek geliştirme çalışması
Determining nursing students' therapeutic play attitudes: A scale development study
  1. Tez No: 1015752
  2. Yazar: KEVSER KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencisi, Geçerlik, Güvenirlilik, Terapötik Oyun Tutum Ölçeği, Nursing student, Validity, Reliability, Therapeutic Play Attitude Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerine yönelik“Terapötik Oyun Tutum Ölçeği (TOTÖ)”ni geliştirmek, geçerlik ve güvenirliğini test etmek ve öğrencilerin terapötik oyuna yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma, metodolojik ve tanımlayıcı tasarımda olup, Mart 2025-Haziran 2026 tarihleri arasında Konya'da bulunan üç farklı hemşirelik bölümünde öğrenim gören 502 öğrenci ile yürütüldü. Öğrencilerin 252'si Açımlayıcı Faktör Analizi, 250'si Doğrulayıcı Faktör Analizi aşamasında yer aldı. Veriler, öğrenci tanıtıcı bilgi formu, Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ve geliştirilen Terapötik Oyun Tutum Ölçeği ile toplandı. Veriler SPSS 26.0, R ve Python programı ile analiz edildi. Veriler analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA, Pearson korelasyon, Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanıldı. Açımlayıcı Faktör Analizi toplam varyansın %69,8'ini açıklayan 23 madde ve üç alt boyutlu bir yapı ortaya koydu. Doğrulayıcı faktör analizinde RMSEA=0,079; CFI=0,986; TLI=0,983; ve SRMR=0,036 bulundu ve yapının iyi bir uyum gösterdiği belirlendi. Geliştirilen ölçeğin tümü için Cronbach alfa katsayısı 0,966 ve McDonald Omega katsayısı 0,987'dir. Hemşirelik öğrencilerinin Terapötik Oyun Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 101,43 ± 13,37'dir. Sonuç olarak, hemşirelik öğrencileri için geliştirilen Terapötik Oyun Tutum Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görüldü. Ölçek hemşirelik öğrencilerinin terapötik oyun tutumlarının değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop“Therapeutic Play Attitude Scale (TPAS)”for nursing students, to test its validity and reliability, and to determine students' attitudes towards therapeutic play. The study was methodological and descriptive design and was conducted with 502 students studying in three different nursing schools in Konya between March 2025 and June 2026. Exploratory Factor Analysis stage was included 252 nursing students and Confirmatory Factor Analysis was included 250 nursing students. Data were collected using a student demographic information form, the Barnett Liking of Children Scale, and developed Therapeutic Play Attitude Scale. Data were analyzed using SPSS 26.0, R, and Python software. Data analysis utilized frequency, percentage, mean, standard deviation, Welch-t test, ANOVA, Pearson correlation, Exploratory Factor Analysis, and Confirmatory Factor Analysis. Exploratory Factor Analysis revealed a structure with 23 items and three factor explaining 69.8% of the total variance. In the confirmatory factor analysis, RMSEA=0.079; CFI=0.986; TLI=0.983; and SRMR=0.036 were found, indicating that the structure showed a good fit. The Cronbach's alpha coefficient for the whole developed scale is 0.966, and the McDonald Omega coefficient is 0.987. The total score of nursing students on the Therapeutic Play Attitude Scale was 101.43 ± 13.37. In conclusion, the Therapeutic Play Attitude Scale developed for nursing students was found to be a valid and reliable measurement tool. The scale can be used to evaluate nursing students' attitudes towards therapeutic play.