İçgörü ve bellek güveni arasındaki ilişkide bilişsel esnekliğin aracı rolü
The mediating role of cognitive flexibility in the relationship between insight and memory confidence
- Tez No: 1015763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ENES KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Üstbilişsel düşünme, Memory, Metacognitive thinking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; yetişkin bireylerin içgörü düzeyleri ile bilişsel güvenleri arasındaki ilişkide bilişsel esnekliğin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra araştırmanın temel değişkenleri sosyodemografik özellikler açısından da karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, 270'i kadın ve 171'i erkek olmak üzere 18 yaş üzerindeki toplam 441 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, İçgörü Ölçeği, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Bilişsel Güven Alt Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri Google Forms üzerinden çevrimiçi toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı ve Hayes PROCESS macro eklentisi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre içgörü ile bilişsel güven arasındaki ilişkide bilişsel esnekliğin dolaylı etkisinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca bilişsel esnekliğin, sosyodemografik değişkenlerden cinsiyet, eğitim durumu ve medeni duruma göre, içgörü ve bilişsel güvenin ise yaşa göre anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatür bağlamında tartışılmış, uygulayıcılara ve akademik çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between insight levels and cognitive confidence in adult individuals. In addition, the main variables of the study were analyzed comparatively in terms of sociodemographic characteristics. The research was conducted using a correlational survey model, a quantitative research method. The sample consisted of a total of 441 participants over the age of 18, 270 of whom were women and 171 men. The data collection tools used in the study were the Sociodemographic Information Form, the Insight Scale, the Cognitive Flexibility Scale, and the Cognitive Confidence Scale. Research data were collected online via Google Forms. The SPSS 25.0 software package and the Hayes PROCESS macro extension were used for the analysis of the obtained data. According to the research findings, cognitive flexibility was found to play a full mediating role in the relationship between insight and cognitive confidence. Furthermore, it was found that cognitive flexibility differed significantly according to sociodemographic variables such as gender, education level, and marital status, while insight and cognitive confidence differed significantly according to age. The findings were discussed within the context of the relevant literature, and recommendations were made for practitioners and academic researchers.