A comparative analysis of John Milton's Paradise Lost and the Epic of Gilgamesh using Daniel Quinn's Takers and Leavers Theory
Daniel Quinn'in Alanlar ve Bırakanlar Teorisini kullanarak John Milton' un Kayıp Cennet ve Gılgamış Destanı'nın karşılaştırmalı bir analizi
- Tez No: 1015762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Daniel Quinn, Bırakanlar-Alanlar Dikotomisi, Kayıp Cennet, Gılgamış Destanı, Uygarlık, Doğa, Karşılaştırmalı Edebiyat, Daniel Quinn, Leaver-Taker Dichotomy, Paradise Lost, The Epic of Gilgamesh, Civilization, Nature, Comparative Literature
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Daniel Quinn'in“Alanlar”ve“Bırakanlar”olarak tanımladığı iki varoluş biçimi arasındaki ayrıma dayanmaktadır. Çalışmada bu ayrım, on yedinci yüzyılda John Milton tarafından kaleme alınan Kayıp Cennet ile antik Mezopotamya'ya ait Gılgamış Destanı (yaklaşık MÖ 2100) adlı iki edebî esere uygulanmaktadır. Quinn, eserlerinde insan kültürlerinin doğayla kurduğu ilişkilerin tarihsel seyrini inceleyerek, dünyayı insan-merkezci ve tahakkümcü bir bakış açısıyla kavrayan“Alanlar”yaklaşımının ekolojik yıkıma yol açtığını ileri sürmektedir. Buna karşılık, insanı ekolojik sistemin üzerinde değil, onun bir parçası olarak konumlandıran ve doğayla uyum içinde sürdürülebilir bir yaşamı benimseyen“Bırakan”yaklaşımının ekolojik denge açısından uygulanabilir bir model sunduğunu savunmaktadır. Bu iki karşıt dünya görüşü, söz konusu epik metinlerde örtük biçimde temsil edilmektedir. On yedinci yüzyıla ait Kayıp Cennet ile antik uygarlıklara ait anlatılar içeren Gılgamış Destanı'nın karşılaştırmalı analizi, bu metinlerdeki temel temaların Quinn'in ortaya koyduğu Alanlar/Bırakanlar paradigması çerçevesinde görünür kılınmasını amaçlamaktadır. Ayrıca, erken modern dönem ile çağdaş düşünce arasındaki karşılaştırma, günümüz kültürü ile geçmiş uygarlıklar arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır. Bu tez, John Milton'ın Kayıp Cennet ile Gılgamış Destanı'nı ekokritik ve arketipsel yaklaşımlar doğrultusunda inceleyerek,“Alanlar”ve“Bırakanlar”kavramlarıyla somutlaşan insanî durumları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Başlıca karakterlerin —Milton'ın Şeytan'ı ve Gılgamış— geçirdiği dönüşümlerin incelenmesi, ilahî ve doğal düzene karşı gelmenin, Alanlar kibrinin güdümünde ortaya çıkan yıkıcı sonuçlarını açığa çıkarmaktadır. Buna karşılık, her iki eserin de nihai olarak Bırakan yönelimli bir kavrayışa ulaştığı ileri sürülmektedir. Kayıp Cennet ve Gılgamış Destanı'nın düşüş sonrası bağlamlarında, insanın doğadaki yerini kabullenmesi ve tahakküm yerine koruyuculuğu benimsemesi gibi Bırakan temaları, tarımsal emek, üretim ve Uruk kentinin yönetimi bağlamında ele alınmaktadır. İncelenen bu iki metin, insan kimliğinin tanımlanmasına yönelik süregelen mücadelede karşıt arketipleri temsil etmektedir. Milton'un epik şiirinde Alanlara özgü başkaldırı en belirgin biçimde Şeytan karakterinde somutlaşırken, ikincil olarak Adem ve Havva figürlerinde de gözlemlenmektedir; bu karakterler, cennetin ideal düzeninden koparılarak çatışma ve bölünmenin hâkim olduğu bir dünyaya sürüklenirler. Buna karşılık, Gılgamış Destanı, başlangıçta“Alan”özellikler sergileyen bir kralın, yaşadığı deneyimler aracılığıyla ölümlülüğü ve iktidarın sınırlarını kabullenmeyi öğrenerek“Bırakan”bir anlayışa yönelmesini anlatmaktadır. Her iki eser de, insanın doğadaki yeri ve sürdürülebilir bir yaşam biçimi arayışı gibi tarih-ötesi bir sorunsalı ele almaktadır. Bu bağlamda, Kayıp Cennet ile Gılgamış Destanı'nın karşılaştırılması, edebiyatın doğayla kurulan farklı ilişki biçimlerini nasıl temsil ettiğini ve bu temsil biçimlerinin Quinn'in tanımladığı güç ve sürdürülebilirlik meseleleriyle nasıl ilişkili olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis draws on the work of Daniel Quinn, in particular his distinction between two modes of being: that of Takers and Leavers. This thesis applies that distinction to two works of literature: seventeenth-century John Milton's Paradise Lost and an ancient Mesopotamian work, The Epic of Gilgamesh (c.2100 BCE.). In his works, Quinn examines the history of human cultures' interactions with nature in order to demonstrate how the Taker (anthropocentric and dominant) way of viewing the world has led to ecological destruction. In contrast, the Leaver view of humans as being within, not above, the ecological system and living sustainably as part of nature is shown to be a viable model for ecological harmony. The two opposing worldviews of Takers and Leavers are adumbrated in these two epics. A comparative analysis of seventeenth-century Paradise Lost and stories from ancient civilizations, such as those found in The Epic of Gilgamesh, will expose these underlying themes to those who read the two works in the light of the Taker/Leaver paradigm shift offered by Quinn. A study of seventeenth- and twenty-first-century literature will highlight the differences between our current culture and cultures of the past. This thesis offers a literary analysis of select works by John Milton and the ancient Mesopotamian Epic of Gilgamesh, using both ecocritical and archetypal perspectives in order to explore the human phenomena embodied in the terms Leaver and Taker. An examination of the transformations of major characters from both poems, including Milton's Satan and the titular king Gilgamesh, will reveal the catastrophic consequences of Taker hubris in opposing the divine and natural order. Conversely, both works will be seen to culminate in a Leaver-oriented conclusion. In the post-lapsarian contexts of Paradise Lost and The Epic of Gilgamesh, this affirmation of Leaver-oriented themes, such as acceptance of one's place in nature and the value of custodianship over domination, will be examined within the context of agricultural labor and stewarding of the city of Uruk. Both texts in this study represent opposing archetypes in their ongoing struggle to define human identity. In Milton's epic, the struggle of Taker defiance is most obviously represented in the character of Satan; secondarily, it is also present in the two main protagonists, Adam and Eve, who are thrust from the idyllic paradise of Eden into a world of discord and division. In contrast, The Epic of Gilgamesh tells the story of a Taker king who must progress through a series of experiences in order to learn acceptance of morality and of the limitations of kingship, or leaving. Both texts grapple with a transhistorical issue: that of humanity's place in nature and its struggle to find a sustainable way of life on a dying planet. The comparison of Paradise Lost and The Epic of Gilgamesh, therefore serve as the basis for an examination of how literature can illustrate contrasting forms of engagement with nature, and how these contrasting models of engagement with nature relate to issues of power and sustainability as described by Quinn.