Between (in)formal demand and fmployment: Indonesian labour migration to Türkiye and its governance
(En)formel talep ve istihdamın arasında: Endonezya'dan Türkiye'ye işgücü göçü ve yönetişimi
- Tez No: 1015771
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM KÖŞER AKÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aracılık, Göç yönetimi, Toplumsal cinsiyet, Türk-Endonezya ilişkileri, İş gücü göçü, Meditation, Migration management, Gender, Turkish-Indonesia relations, Labour migration
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda Endonezya ile Türkiye arasındaki işgücü göçünde önemli bir artış yaşanmıştır; ancak bu koridor, göç araştırmaları literatüründe hala en az incelenen koridorlardan biridir. Bu koridor üzerinden önemli sayıda işçi göç etmekte, sömürüye dair kanıtlar bulunmakta ve her iki ülke de büyüyen bu koridoru yönetmek için gerekli ikili yönetişim çerçevesini henüz tam anlamıyla oluşturmamıştır. İkili bir çerçevenin yokluğu, hem bu konunun analitik açıdan değerlendirilmesi konusunda bir aciliyet oluşturmakta hem de göçmenler açısından önemli sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sorunsalın merkezinde, mevcut kavramsallaştırma veya sınıflandırmaların koridorun işleyişine ilişkin yeterli açıklamalar sunamaması yatmaktadır. Koridor, bir insan ticareti ağı gibi tamamen gayriresmi bir şekilde işlemezken, birçok eski ve köklü göç rotası gibi şekillenmiş bir yapıya da sahip değildir. Bunun yerine koridor kısmen resmileşmiştir; Endonezyalı işçiler ülkeye çoğunlukla yasal yollardan giriş yapmakta, ancak sonrasında düzensiz (kayıt dışı) işçi statüsüne düşebilmektedir. Aynı zamanda, her iki ülke de bu koridoru kamuoyu önünde desteklerken, koridordaki çalışma koşulları göçmen işçiler üzerinde belgelenmiş mağduriyetlere yol açmaktadır. Esas olarak bu tez, koridoru gerçekte neyin düzenlediğini ve bu çerçeve içinde yönetişim, aracılık ve göçmen deneyimlerinin nasıl etkileşime girdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Bu soruları ele almak için tez, bir çerçeve yaklaşımı kullanarak nitel ikincil kaynak analizinden yararlanacaktır. Analiz; Türkçe resmi belgeler, Endonezya hükümetinin kaynakları ve medyada açıklamaları, topluluk kaynaklı sosyal medya içerikleri, akademik literatür ve çok taraflı bir kayıt da dahil olmak üzere üç dilde 82 kaynaktan yararlanacaktır. Kaynaklar, Tsing'den (2005) uyarlanan yapısal sürtüşme perspektifinden incelenmekte ve NVivo'da sistematik olarak kodlanmaktadır. Bulgular, koridorun iç içe geçmiş yapısal boşluklar tarafından sürdürüldüğünü göstermektedir. Türkiye'nin vize rejimi, işgücüne katılma niyeti olmayan göçmenlerin girişine izin verirken, aynı zamanda bunların işgücü amaçlı kullanılmasını engellemektedir. Ayrıca, ikili bir işgücü anlaşmasının yokluğunda yönetişim, göçmenlerin borçlarından rant sağlayan bir aracılık spektrumuna kaymaktadır. Yapısal engeller, resmi korumalara erişimi engelleyebilmektedir. Sonuç olarak, göçmenler tarafından oluşturulan ağlar (en önemlisi Satgas PWNI gönüllü ilk müdahale sistemi) fiili koruma sistemleri olarak işlev görmektedir; ancak bu sosyal ağlar, belgesiz statüleri nedeniyle izole kalan kişilere ulaşamamaktadır. Dolayısıyla, bu göç koridoru, işçilerin hareket etmesine, gelir elde etmesine ve sınır aşırı aile üyelerini geçindirmelerine imkân tanıması açısından işlevsel olsa da, koridorla ilişkili maliyetler ve riskler göçmen işçileri orantısız bir şekilde çok daha fazla etkilemekte; çoğunlukla sürtüşmeleri yaratan ve kaynaklarını yalnızca görünür semptomları hafifletmek için harcayan işverenlere, aracılara ve hükümetlere fayda sağlamaktadır. Bu nedenle, anlamlı bir reform ancak politika yapıcıların, koridorun imkân tanıdığı bireysel aktörleri suçlamakla yetinmek yerine, yönetişim yapısını bütüncül bir şekilde ele almalarıyla gerçekleşebilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a substantial increase in labour migration between Indonesia and Türkiye; however, it has developed into one of the least examined corridors in migration scholarship. A significant number of workers migrate through the corridor, evidence of exploitation exists, and neither country has established the necessary bilateral governance framework to manage the growing corridor. The lack of a bilateral framework necessitates prompt analysis of the topic and has significant practical implications for the migrants. At the very center of this problem is the fact that current conceptualizations or categorizations fail to provide adequate explanations regarding how the corridor functions. While it does not operate in an entirely informal manner such as a trafficking network, it also is not formally structured like many older established migration routes. Instead, the corridor is partially formalized, where workers mostly enter legally and may descend to labour irregularly. At the same time, both countries publicly endorse the corridor, while working conditions of the corridor generate documented harm to migrant workers. In essence, this thesis seeks to understand what is actually organizes the corridor and how governance, brokerage and migrant experiences interact within it. In order to address these questions, the thesis will employ qualitative secondary source analysis using a framework approach. The analysis will draw upon 82 sources in three languages including Turkish official documents, Indonesian government public communication materials, community-generated social media artifacts, academic literature and including a multilateral record. Sources are read through the lens of structural friction, adapted from Tsing (2005), and coded systematically in NVivo. Findings indicate that the corridor is being maintained by interlocking structural gaps. Türkiye's visa regime allows the entry of migrants who have no intention of entering into labour force and concurrently prevents their use for labour purposes. In addition, without a bilateral labour agreement, governance defaults to a brokerage spectrum that extracts value from migrant debt. Structural barriers may prevent access to formal protections. Consequently, community generated networks (most notably the Satgas PWNI volunteer first response system) serve as de facto protective systems; however, they are unable to reach those who remain isolated because of their undocumented status. While the corridor is workable in terms of allowing worker movement, income generating and supporting transnational family members, the costs and risks associated with the corridor disproportionately affect migrant workers much more and mostly benefit employers, brokers and governments that produce the friction and only spend resources to mitigate visible symptoms. Therefore, meaningful reform can only occur if policy makers engage governance architecture rather than merely pointing fingers at individual actors it enables.