Çocukluk çağı duygusal istismarının romantik ilişkilerde bağlanma stilleri ve bağımlılık ile ilişkisi
The relationship between childhood emotional abuse and attachment styles and dependency in romantic relationships
  1. Tez No: 1015772
  2. Yazar: SUEDA SEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL DURSUN ACEMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal bağımlılık, Duygusal ihmal, Duygusal ilişki, Duygusal istismar, Güvensiz bağlanma, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, Sosyal duygusal gelişim, Yetişkinlerde bağlanma, Çocukluk çağı travmaları, Emotional addiction, Emotional neglect, Romantic relationship, Emotional abuse, Insecure attachment, Attachment anxiety and avoidance, Negative early childhood experiences, Social emotional development, Adult attachment, Childhood traumas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; çocukluk çağı duygusal istismarının, yetişkin bireylerin romantik ilişkilerindeki bağlanma stilleri ve ilişki bağımlılığı ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini; 25–45 yaş aralığında bulunan ve aktif bir romantik ilişki sürdüren 237 yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcılardan verilerin toplanması amacıyla; Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış olup; elde edilen veriler korelasyon, çoklu regresyon ve düzenleyici etki analizleri ile incelenmiştir. Bulgular; çocukluk çağı duygusal istismarı ile bağlanma stilleri ve ilişki bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Özellikle kaygılı bağlanmanın, ilişki bağımlılığının en güçlü yordayıcısı olduğu tespit edilirken; çocukluk çağı duygusal istismarının da bu sürece anlamlı bir katkı sağladığı saptanmıştır. Kaçınmacı bağlanmanın ise ilişki bağımlılığı üzerindeki etkisinin sınırlı düzeyde kaldığı görülmüştür. Ayrıca, çocukluk çağı duygusal istismarı ile ilişki bağımlılığı arasındaki ilişkinin romantik ilişki süresine göre farklılaştığı ve ilişkinin bağlamsal özelliklerinin bu süreçte düzenleyici bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Genel olarak bulgular; erken dönem olumsuz yaşantıların ve güvensiz bağlanma örüntülerinin yetişkinlikteki romantik ilişkileri şekillendirdiğini, ilişki bağımlılığının ise zamansal ve bağlamsal değişkenlerle birlikte değerlendirilmesi gereken çok boyutlu bir yapı olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, çocukluk çağı duygusal istismarının bireylerin romantik ilişkilerinde güvensiz bağlanma örüntülerini ve ilişki bağımlılığı eğilimlerini artırabileceğini göstermektedir. Bu durumun, bireylerin duygusal ilişkilerinde daha fazla onay ve güvence arayışı içerisinde olmalarına yol açabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between childhood emotional abuse and attachment styles and relationship addiction in adult romantic relationships. The sample of the study comprises 237 adult individuals between the ages of 25–45 who are currently in an active romantic relationship. To collect the data, a Personal Information Form, the Childhood Trauma Questionnaire, the Experiences in Close Relationships Inventory, and the Spann-Fischer Relationship Addiction Scale were administered. The research utilized a quantitative method, and the data were analyzed using correlation, multiple regression, and moderation effect analyses. Findings indicate that there are statistically significant relationships between childhood emotional abuse, attachment styles, and relationship addiction. Specifically, while anxious attachment was identified as the strongest predictor of relationship addiction, it was determined that childhood emotional abuse also significantly contributes to this process. It was found that avoidant attachment has a limited effect on relationship addiction. Furthermore, it was established that the relationship between childhood emotional abuse and relationship addiction varies depending on the duration of the romantic relationship, and the contextual characteristics of the relationship play a moderating role in this process. Overall, the findings demonstrate that early negative experiences and insecure attachment patterns shape romantic relationships in adulthood, and that relationship addiction is a multidimensional construct that must be evaluated alongside temporal and contextual variables. The findings suggest that childhood emotional abuse may increase insecure attachment patterns and relationship addiction tendencies in romantic relationships. This may lead individuals to seek more approval and emotional reassurance from their partners.