Tedarik zinciri süreçlerinde iş ahlakına ilişkin tutumlar
Attitudes towards business ethics in supply chain management
  1. Tez No: 1015779
  2. Yazar: HİLAL ÇAĞLAYAN ÖZÇÖMLEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS SINIKSARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, davranış kuralları, iş etiği, tedarik zinciri yönetimi, satın alma departmanında iş etiği algısı, hediye, uyum, Ethics, code of conduct, business ethics, supply chain management, perception of business ethics in procurement departments, gifts, compliance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Hızla dijitalleşen dünyaya koşut olarak pek çok iş sürecinin gelişmiş ERP'ler üzerinden yürüyor olması kaçınılmazdır. Bu gelişimin tedarik zinciri süreçlerine yansıması da görülmektedir. Ancak son analizde tedarik zinciri kararlarını büyük ölçüde belirleyen satın almacı ile tedarikçi arasındaki müzakerelerdir. Diğer bir deyişle bu süreçlerde insan faktörü çok önemlidir. Bu bağlamda da her iki tarafın iş ahlakına bakışı süreçlerin verimliliği açısından çok önemlidir. Bu çalışmada tedarik zinciri yöneticilerinin iş ahlakına ilişkin tutumlarının ölçülmesi ve bu nedenle ortaya çıkan olası verimsizliklerin giderilmesine ilişkin stratejiler oluşturulması planlanmaktadır. Günümüzün küreselleşmiş iş dünyasında, tedarik zinciri yönetimi sadece ekonomik değil, aynı zamanda etik ve sosyal boyutları da içeren karmaşık bir konudur. Tedarik zinciri süreçleri, hammaddenin başlangıcından nihai ürüne kadar birçok aşamada farklı paydaşların etkileşimini içermekte olup bir ürünün veya hizmetin tedarik edilme, üretilme, dağıtılma ve son tüketiciye ulaştırılma aşamalarını içeren karmaşık bir sistemdir. Bu süreçlerde iş etiğine ilişkin tutumlar, tedarik zincirinin sürdürülebilirliği, etkinliği ve güvenilirliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İş etiği, bir organizasyonun değerleri, standartları ve etik kurallarına uygun davranma biçimini ifade eder. İş etiği, bu aşamalarda gözetilmesi gereken temel bir unsurdur ve tedarik zinciri süreçlerinin etik açıdan yönetilmesi işletmelerin sürdürülebilirliği ve itibarı için kritik öneme sahiptir. Bu tezin temel amacı ve odak noktası; satın alma profesyonellerinin iş etiğine ilişkin eğilimlerini ve bu eğilimlerin olası etkilerini iş etiği ile karakterize olan felsefi kategorilere oturtmaktır. Bu bağlamda sorulara yanıt ararken mülakat tekniğinden faydalanarak araştırma sorularımız olan“satın alma profesyonellerinin iş etiğine ilişkin yaklaşımları nasıldır ve bu yakalımlar hangi felsefe kategorisinde konumlanmaktadır?”sorularına yanıt aranmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Preble ve Reichel (1988)'in geliştirdiği“İş Etiğine Yönelik Tutumlar”(ATBEQ) ölçeğinden yola çıkılarak oluşturulan mülakat soruları ile ilgili çalışma felsefi düzlemde temellendirilmeye çalışılmıştır. Tezin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümünde sırasıyla tedarik zinciri yönetimi kavramı, etik, iş etiği kavramı ve Tedarik zinciri yönetimi ve iş etiği ilişkisi konusunda literatürdeki çalışmalara yer verilmiştir. Tezin beşinci bölümünde yöntem ve uygulama adımları anlatılmış olup analiz sonucu elde edilen sonuçlardan bahsedilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda; satın alma profesyonellerinin iş etiğine yönelik tutum ve yaklaşımları derinlemesine incelenmiş, bu tutum ve yaklaşımlar çeşitli felsefi kategorilere uygun olarak yerleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a rapidly digitizing world, it is inevitable that many business processes are running on advanced ERPs. This development is also reflected in supply chain processes. However, in the final analysis, supply chain decisions are largely determined by negotiations between the buyer and the supplier. In other words, the human factor is very important in these processes. In this context, the perspective of both parties on business ethics is crucial for the efficiency of these processes. This study aims to measure the attitudes of supply chain managers toward business ethics and to develop strategies to address potential inefficiencies arising from these attitudes. In today's globalized business world, supply chain management is a complex issue that encompasses not only economic aspects but also ethical and social dimensions. Supply chain processes involve interactions among various stakeholders at multiple stages, from the raw material stage to the final product. These processes include the procurement, production, distribution, and delivery of a product or service to the end consumer, forming a complex system. Attitudes toward business ethics in these processes have a significant impact on the sustainability, effectiveness, and reliability of the supply chain. Business ethics refers to the way an organization adheres to its values, standards, and ethical guidelines. Business ethics is a fundamental element that must be observed in these stages, and managing supply chain processes from an ethical standpoint is critical for a business's sustainability and reputation. The main aim and focus of this thesis is to assess the tendencies of purchasing professionals towards business ethics and to categorize these tendencies within philosophical frameworks characterized by business ethics. In this context, the research questions—“What are the attitudes of purchasing professionals towards business ethics and which philosophical categories do these attitudes fall into?”—are addressed through interviews. The study is grounded in the philosophical framework using the“Attitudes Toward Business Ethics Questionnaire”(ATBEQ) developed by Preble and Reichel (1988) to create the interview questions. The first, second, third, and fourth chapters of the thesis cover, respectively, the concept of supply chain management, ethics, the concept of business ethics, and the relationship between supply chain management and business ethics as discussed in the literature. The fifth chapter describes the methodology and application steps and discusses the results obtained from the analysis. As a result of this research, the study has successfully examined the attitudes of purchasing professionals towards business ethics in depth and categorized these attitudes into various philosophical frameworks.