Yenilikçi teknoloji arabirimlerinde değişken fontların okunabilirlik üzerine etkisi
The impact of variable fonts on readability in innovative technology
  1. Tez No: 1015802
  2. Yazar: NURGÜL GEÇİN AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. TUĞCAN GÜLER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Okunabilirlik, Tipografi, Graphic design, Readability, Typography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Okuma eylemi, dijitalleşmeyle birlikte önemli bir dönüşüm geçirmiş; sabit yüzeyler ve öngörülebilir okuma koşullarından, farklı cihazlar, çeşitli ekran boyutları ve değişken çevresel etkenlerin belirlediği dinamik bir yapıya evrilmiştir. Bu dönüşüm, tipografide statik çözümler yerine bağlama duyarlı tasarım yaklaşımlarını gerekli kılmış ve okunabilirliği dijital arayüzlerde değişken koşullara bağlı bir tasarım problemi olarak konumlandırmıştır. Bu çalışma kapsamında, dijital ortamlarda okunabilirliği etkileyen tipografik parametreler ile harf biçimlerinin ayırt edilebilirlik sorunları incelenmiş; değişken font teknolojisinin bu problemlere yönelik sunduğu potansiyel değerlendirilmiştir. Değişken fontların ağırlık, genişlik, x-yüksekliği ve optik boyut gibi varyasyon parametreleri, okunabilirliği artırmaya yönelik işlevsel tasarım araçları olarak ele alınmıştır. Çalışmanın kuramsal bölümünde değişken font teknolojisinin tarihsel gelişimi, dijital tipografi içindeki konumu ve ekran tabanlı okuma deneyimiyle ilişkisi tartışılmıştır. Uygulama bölümünde ise, okunabilirlik odaklı tasarım kriterleri doğrultusunda iki eksenli özgün bir değişken font geliştirilmiş; özellikle harf ayırt edilebilirliğini destekleyen biçimsel kararlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The act of reading has undergone a significant transformation with the advent of digitalization; it has evolved from fixed surfaces and predictable reading conditions to a dynamic structure defined by different devices, various screen sizes, and variable environmental factors. This transformation has necessitated context-sensitive design approaches in typography rather than static solutions, and has positioned readability as a design problem dependent on variable conditions in digital interfaces. Within the scope of this study, typographic parameters affecting readability in digital environments and issues related to the distinguishability of letterforms were examined; the potential of variable font technology to address these problems was evaluated. Variation parameters of variable fonts—such as weight, width, x-height, and optical size—were considered as functional design tools aimed at enhancing readability. The theoretical section of the study discusses the historical development of variable font technology, its position within digital typography, and its relationship with screen-based reading experiences. In the application section, a unique two-axis variable font was developed in accordance with readability-focused design criteria; particular emphasis was placed on formal decisions that support character distinguishability.