Balkan mutfak kültürünün Bursa mutfak kültürüne etkisi
The effect of Balkan culinary culture on Bursa culinary culture
  1. Tez No: 1015825
  2. Yazar: HAKAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak Kültürü, Balkan Mutfak Kültürü, Bursa Mutfak Kültürü, Culinary Culture, Balkan Culinary Culture, Bursa Culinary Culture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖCAL, Hakan. Balkan Mutfak Kültürünün Bursa Mutfak Kültürüne Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2026. Bu çalışma, Balkan Mutfak Kültürünün Bursa Mutfak Kültürü üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Bursa'nın zengin ve çeşitli yemek kültürü, tarih boyunca Balkanlardan gelen göçmenler ve kültürel etkileşimler sonucu şekillenmiştir. Çalışmanın temel amacı, Balkan mutfak kültürünün Bursa'daki yemek çeşitliliği, popüler yemekler, kültürel entegrasyon ve gastronomik inovasyon üzerindeki somut etkilerini belirlemektir. Araştırma, Bursa'da popüler olan ve Balkan kökenli veya etkilenmiş yemeklerin bir envanterini çıkararak, bu yemeklerin yerel halk ve turistler arasında nasıl benimsendiğini ve popüler hale geldiğini analiz etmektedir. Ayrıca, bu etkileşimin Bursa'nın sosyo-ekonomik yapısına ve gastronomi turizmine olan katkılarını değerlendirerek, Bursa'nın kültürel zenginliğinin korunması ve tanıtılması için öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak, çalışma, Balkan mutfak kültürünün Bursa'nın mutfak kültürünü zenginleştiren ve şekillendiren önemli bir etken olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ÖCAL, Hakan. The Effect Of Balkan Culınary Culture On Bursa Culınary Culture, Master's Thesis, Nevşehir, 2026. This study aims to examine in detail the effects of Balkan Culinary Culture on Bursa Culinary Culture. Bursa's rich and diverse food culture has been shaped by immigrants from the Balkans and cultural interactions throughout history. The main purpose of the study is to determine the concrete effects of Balkan culinary culture on food diversity, popular dishes, cultural integration and gastronomic innovation in Bursa. The research creates an inventory of dishes popular in Bursa that are of Balkan origin or influence, and analyzes how these dishes were adopted and became popular among locals and tourists. Moreover, by evaluating the contributions of this interaction to Bursa's socio-economic structure and gastronomy tourism, it offers suggestions for the protection and promotion of Bursa's cultural richness. As a result, the study reveals that Balkan culinary culture is an important factor that enriches and shapes the culinary culture of Bursa.