Elektroaktif patlayıcı maddelerin elektrokimyasal tayini
Electrochemical determination of electroactive explosives
- Tez No: 1015829
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ŞEN, DOÇ. DR. LOKMAN LİV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2,4,6-trinitrotoluen, Elektrokimyasal sensörler, 2,4,6-trinitrotoluene, Electrochemical sensors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez kapsamında, tehlikeli ve nitroaromatik patlayıcı maddelerin gerçek örneklerde hassas ve seçici tayini amacıyla, düşük maliyetli, kolay hazırlanabilen ve tek kullanımlık elektrokimyasal sensör platformları geliştirilmiştir. Farklı yaklaşımlar kullanılarak grafit tabanlı elektrot yüzeyleri fonksiyonel hale getirilmiş; tartrazin-ponso monomerlerinin eş zamanlı elektropolimerizasyonu, çok duvarlı karbon nanotüpler ve altın nanoparçacıkları ile kimyasal modifikasyon ve sisteaminin elektropolimerizasyonu yöntemleriyle yüzeyde fonksiyonel grupların oluşumu sayesinde elektron transfer kinetiği iyileştirilmiş ve kararlı kaplamalar elde edilmiştir. Geliştirilen sensörler; dipikrilamin (DPA), pikrik asit (PA) ve trinitrotoluen (TNT) gibi patlayıcıların tayininde başarıyla uygulanmıştır. Özellikle TNT için geliştirilen sensör, potansiyel girişim yapabilecek maddeler olan nitrotriazolon (NTO) ve amonyum nitrat (AN) varlığında bile hassas ve seçici TNT tayinine olanak sağlamıştır. Hazırlanan elektrotlar, döngüsel voltammetri (CV), elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS), tarama elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılım X-ışını spektroskopisi (EDX) ve X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS) teknikleri kullanılarak ayrıntılı bir şekilde karakterize edilmiştir. Sensörler; belirtme alt sınırları, geniş doğrusal çalışma aralıkları ve yüksek kalibrasyon duyarlılıkları ile dikkat çekici analitik performans sergilemiştir. Ayrıca geliştirilen platformlar, iyi tekrarlanabilirlik ve yeniden üretilebilirlik (BSS<%5) ile yeterli kararlılık göstermiştir. Yöntemlerin doğruluğu, Toprakta Elementler (UME EnvCRM 03) ve Atık Suda Elementler (UME CRM 1204) sertifikalı referans malzemeleri (CRM) kullanılarak değerlendirilmiş ve yüksek geri kazanım oranları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, geliştirilen elektrokimyasal sensörlerin karmaşık matrislerde patlayıcı maddelerin hızlı, güvenilir ve pratik tayini için güçlü bir alternatif sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, low-cost, easy-to-fabricate, and disposable electrochemical sensor platforms were developed for the sensitive and selective determination of hazardous nitroaromatic explosive compounds in real samples. To this end, graphite-based electrode surfaces were functionalized using different modification strategies, including the simultaneous electropolymerization of tartrazine-ponceau monomers, chemical modification with multi-walled carbon nanotubes and gold nanoparticles, and the electropolymerization of cysteamine, resulting in stable coatings with enhanced electron transfer properties. The developed sensors were successfully applied to the determination of explosive compounds such as dipicrylamine (DPA), picric acid (PA), and trinitrotoluene (TNT). In particular, the sensor developed for TNT has enabled sensitive and selective TNT determination even in the presence of potentially interfering substances such as nitrotriazolone (NTO) and ammonium nitrate (AN). The fabricated electrodes were thoroughly characterized using cyclic voltammetry (CV), electrochemical impedance spectroscopy (EIS), scanning electron microscopy (SEM), energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX), and X-ray photoelectron spectroscopy (XPS). The sensors exhibited remarkable analytical performance, characterized by low limits of detection, wide linear ranges, and high calibration sensitivities. In addition, the developed platforms demonstrated good repeatability and reproducibility (RSD<%5) along with satisfactory stability. The accuracy of the proposed methods was evaluated using certified reference materials, including Elements in Soil (UME EnvCRM 03) and Elements in Wastewater (UME CRM 1204), yielding high recovery rates. The obtained results indicate that the developed electrochemical sensors provide a powerful alternative for the rapid, reliable, and practical determination of explosive compounds in complex matrices.