Kronik spontan ürtikerde endotelyal disfonksiyon değerlendirmesi
Assessment of endothelial dysfunction in chronic spontaneous urticaria
  1. Tez No: 1015922
  2. Yazar: KEVSER HAYVACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT, DR. İLKİM DENİZ TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Spontan Ürtiker, EndotelyalDisfonksiyon, Karotisİntima-Media Kalınlığı, Brakial Arter Çapı, Chronic Spontaneous Urticaria, Endothelial Dysfunction, Carotid Intima-Media Thickness, Brachial Artery Diameter
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik spontanüriker (KSÜ) tanılı hastalarda endotelyal fonksiyonların değerlendirilmesi ve ürtiker kontrol düzeyinin endotelyal fonksiyon üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışma, SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ekim 2025–Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Laboratuvar parametreleri geriye dönük olarak hastane bilgi sisteminden elde edildi. Nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) hesaplandı. Endotelyal fonksiyon değerlendirmeleri [akım aracılı dilatasyon (FMD) ölçümü ve karotisintima-media kalınlığı (CIMT) ölçümü] ultrasonografik yöntemlerle gerçekleştirildi. KSÜ hastaları anjiyoödem varlığına ve Ürtiker Kontrol Testi (ÜKT) skorlarına göre gruplandırıldı; ÜKT ≥12 olan hastalar kontrollü, ÜKT <12 olan hastalar kontrolsüz olarak sınıflandırıldı. Bulgular: KSÜ (n=40) ve kontrol grupları (n=29) arasındaCIMT, bazal ve hiperemikfazda brakiyal arter çapları açısından farklılık saptanmazken, FMD değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılığa ulaşmasa da KSÜ grubunda daha düşük saptandı (%7,69; %12, p=0,130). Ürtikeri, kontrollü ve kontrolsüz hastalar arasında vasküler ölçümler açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Anjiyoödem varlığına göre yapılan karşılaştırmada, anjiyoödem ile seyreden KSÜ hastalarında VKİ değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu [28,23 (26,62–29,36); 24,03 (22,27–28,48) kg/m²; p=0,037]. Hiperemik fazda brakiyal arter çapı anjiyoödem grubunda daha yüksek saptandı ve bu fark istatistiksel anlamlılık sınırındaydı (p=0,050). FMD ve CIMT değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, KSÜ'nün yalnızca deri ile sınırlı bir hastalık olmayıp, vasküler sistem üzerinde de etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Her ne kadar FMD ve CIMT ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamış olsa da, KSÜ hastalarında FMD düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük bulunması, endotelyal disfonksiyonun erken dönemde başlayabileceğine işaret etmektedir. Özellikle anjiyoödem eşlik eden hastalarda hiperemik fazdaki olası vasküler yanıt farklılıkları ve daha yüksek VKİ değerleri, KSÜ'nünfenotipik alt grupları arasında vasküler ve inflamatuar mekanizmaların değişkenlik gösterebileceğini desteklemektedir. Ancak örneklem büyüklüğü gibi sınırlılıklar nedeniyle, sonuçların daha geniş ve uzun dönemli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background andObjective:Toevaluateendothelialfunctions in patientsdiagnosedwithchronicspontaneousurticaria (CSU) andtoinvestigatetheeffect of diseasecontrol. MaterialsandMethods:Thisstudywasconducted at theUniversity of HealthSciences Ümraniye Training andResearchHospitalbetweenOctober/2025-May 2026. PatientsdiagnosedwithCSUandhealthyvolunteerswereincluded in thestudy. Laboratoryparameterswereretrospectivelyobtainedfromthehospitalinformationsystem. Neutrophil-to-lymphocyteratioandsystemicimmune-inflammationindexwerecalculated. Endothelialfunctionassessments [flow-mediateddilation (FMD) andcarotidintima-mediathickness (CIMT) measurement] wereperformedusingultrasonographicmethods. CSUpatientsweregroupedaccordingtothe presence of angioedemaandUrticaria Control Test scores(≥12:controlled;<12:uncontrolled). Results:WhilenodifferencesweredetectedbetweentheCSU (n=40) andcontrol (n=29) groupsin terms of CIMT, basal/hyperemicbrachialarterydiameters, FMDvalueswerefoundto be lower in theCSUgroup (%7.69; %12). However, thisdifferencedid not reachstatisticalsignificance (p=0.130). No significantdifferencewasobservedaccordingtocontrol of urticaria. BMIvaluesweresignificantlyhigher in CSUpatientswithangioedema [28.2; 24.03kg/m²; p=0.037]. Hyperemicbrachialarterydiameterwashigher in theangioedemagroup (p=0.050), whereasnosignificantdifferenceswerefoundbetweenthegroups in terms of FMD,CIMTvalues. Conclusion:The results of this study suggest that CSU is not only a disease limited to the skin, but may also have effects on the vascular system. Although no statistically significant difference was found, the lower FMD percentages observed in CSU patients may indicate that endothelial dysfunction may occur. Particularly in patients with angioedema, possible differences in vascular response during the hyperemic phase and higher BMI values support the idea that vascular and inflammatory mechanisms may vary among phenotypic subgroups of CSU. However, due to limitations these findings need to be supported by larger and longitudinal studies.