Multiparametrik manyetik rezonans görüntülemede Clear Cell Likelihood Score'un böbrek tümörlerinde tanısal performansı ve perioperatif parametrelerle ilişkisi
Diagnostic performance of Clear Cell Likelihood Score in multiparametric magnetic resonance imaging of renal tumors and its relationship with perioperative parameters
  1. Tez No: 1015952
  2. Yazar: RECEP UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY TOPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme, Clear Cell Likelihood Score, Renal hücreli karsinom, Nefrektomi, Tanısal performans, Multiparametric magnetic resonance imaging, Clear Cell Likelihood Score, Renal cell carcinoma, Nephrectomy, Diagnostic performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, multiparametrik manyetik rezonans görüntülemede (mpMRG) kullanılan Clear Cell Likelihood Score (ccLS) sisteminin berrak hücreli renal hücreli karsinomu (ccRCC) öngörmedeki tanısal performansını değerlendirmek ve ccLS skorunun perioperatif klinikopatolojik parametrelerle ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli prospektif çalışmaya, 15.11.2025–15.05.2026 tarihleri arasında solid böbrek kitlesi nedeniyle mpMRG çekilip parsiyel veya radikal nefrektomi uygulanan toplam 60 hasta dahil edildi. Tüm hastalara standart mpMRG protokolü uygulanarak ccLS skorlaması yapıldı. Görüntüler, histopatolojik sonuçlara kör iki farklı okuyucu tarafından bağımsız olarak değerlendirildi. Histopatolojik inceleme Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre gerçekleştirildi. ccLS'nin berrak hücreli renal hücreli karsinomu öngörmedeki tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi; okuyucular arası uyum Cohen kappa ve ICC analizleri ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan 60 hastanın %71,7'si erkek olup ortalama yaş 59,1±12,3 yıl idi. Histopatolojik değerlendirmede olguların %55'inde berrak hücreli renal hücreli karsinom saptandı. ccLS'nin ccRCC tanısındaki eğri altında kalan alan (AUC) değeri 0,894 olarak bulundu. Optimal eşik değer olan ccLS ≥4 için sensitivite %81,8, spesifite %88,9, pozitif prediktif değer %90,0, negatif prediktif değer %80,0 ve genel doğruluk oranı %85 olarak hesaplandı. Okuyucular arası uyum analizinde ICC değeri 0,633 ve ağırlıklı kappa değeri 0,629 olarak bulundu. Yüksek ve düşük ccLS grupları arasında perioperatif parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Clear Cell Likelihood Score sistemi, berrak hücreli renal hücreli karsinomun non-invaziv preoperatif değerlendirilmesinde yüksek tanısal performans göstermektedir. mpMRG temelli ccLS skorlaması, böbrek kitlelerinin karakterizasyonunda güvenilir ve uygulanabilir bir yöntem olup, gereksiz girişimlerin azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte ccLS ile perioperatif klinikopatolojik parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Daha geniş hasta serileri ile yapılacak çok merkezli çalışmalar ccLS'nin klinik kullanım değerini daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic performance of the Clear Cell Likelihood Score (ccLS) system used in multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) for predicting clear cell renal cell carcinoma (ccRCC), and to investigate the relationship between ccLS scores and perioperative clinicopathological parameters. Materials and Methods: This single-center prospective study included a total of 60 patients who underwent multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) for solid renal masses followed by partial or radical nephrectomy between November 15, 2025, and May 15, 2026. A standardized mpMRI protocol was applied to all patients, and ccLS scoring was performed accordingly. The images were independently evaluated by two readers blinded to the histopathological results. Histopathological examinations were conducted according to the World Health Organization classification system. The diagnostic performance of ccLS in predicting clear cell renal cell carcinoma was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis, while inter-reader agreement was evaluated using Cohen's kappa and intraclass correlation coefficient (ICC) analyses. Results: Of the 60 patients included in the study, 71.7% were male, with a mean age of 59.1±12.3 years. Histopathological evaluation revealed clear cell renal cell carcinoma in 55% of the cases. The area under the curve (AUC) of ccLS for the diagnosis of ccRCC was 0.894. Using the optimal threshold value of ccLS ≥4, sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and overall diagnostic accuracy were calculated as 81.8%, 88.9%, 90.0%, 80.0%, and 85.0%, respectively. Inter-reader agreement analysis demonstrated an ICC value of 0.633 and a weighted kappa value of 0.629. No statistically significant differences were observed between high and low ccLS groups in terms of perioperative parameters. Conclusion: The Clear Cell Likelihood Score system demonstrated high diagnostic performance in the non-invasive preoperative evaluation of clear cell renal cell carcinoma. mpMRI-based ccLS scoring appears to be a reliable and practical method for the characterization of renal masses and may contribute to reducing unnecessary invasive procedures. However, no significant association was found between ccLS scores and perioperative clinicopathological parameters. Further multicenter studies with larger patient populations are needed to better define the clinical utility of ccLS.