Akut ve kronik ürtikerli hastalarda hastalık aktivitesinin kaygı düzeyine etkisi
The effect of disease activity on anxiety levels in patients with acute and chronic urticaria
  1. Tez No: 1015958
  2. Yazar: İSMAİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM BAYSAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Ürtiker, Kronik Ürtiker, Hastalık Aktivitesi, Kaygı, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Acute Urticaria, Chronic Urticaria, Disease Activity, Anxiety, Depression, Quality of Life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut ürtikerli (AÜ) ve kronik spontan ürtikerli (KSÜ) hastalarda hastalık aktivitesi ile kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi ve iki grubun ortalama ölçek puanlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca her iki grubun kaygı düzeyleri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. KSÜ grubunda yaşam kalitesi ile kaygı ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişki de değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli analitik kesitsel bir çalışmadır. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, AÜ ve KSÜ tanısı alan hastalar ve çalışmaya katılmayı kabul eden sağlıklı gönüllüler dahil edildi. Hastalık aktivitesi AÜ grubunda 1 günlük Ürtiker Aktivite Skoru (ÜAS1) ve Görsel Analog Skala (VAS) kaşıntı skoru ile, KSÜ grubunda ise 7 günlük Ürtiker Aktivite Skoru (ÜAS7) ile değerlendirildi. Kaygı düzeyi, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri'nin durumluk ve sürekli kaygı alt ölçekleri olan STAI-S ve STAI-T ile, depresif belirti düzeyi Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile, yaşam kalitesi ise Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DLQI) ile değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizlerinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ki-kare testi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. AÜ ve KSÜ grupları birbirleriyle ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde p < 0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 74 AÜ hastası, 87 KSÜ hastası ve 88 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 249 katılımcı dahil edildi. AÜ grubunda STAI-S, STAI-T ve BDE ortalama puanları sırasıyla 40,45, 43,03 ve 12,08 olarak saptanırken, KSÜ grubunda bu puanlar sırasıyla 39,37, 43,66 ve 10,91, kontrol grubunda ise 33,90, 36,49 ve 7,06 olarak bulundu. STAI-S, STAI-T ve BDE puanları hem AÜ hem de KSÜ gruplarında sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,001). AÜ grubunda VAS skoru ile STAI-S, STAI-T ve BDE puanları arasında ÜAS1 skoru ile ise STAİ-S puanı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. KSÜ grubunda ÜAS7 skoru; DLQI, STAI-S, STAI-T ve BDE puanları ile anlamlı pozitif yönde korelasyon gösterdi. DLQI puanı ile STAI-S, STAI-T ve BDE puanları arasında da anlamlı pozitif ilişki bulundu. KSÜ grubunda ÜAS7'ye göre hastalık aktivitesi daha yüksek olan gruplarda kaygı ve BDE puanlarının daha yüksek olduğu saptandı. Anjiyoödem (AÖ) öyküsü ve uyku bozukluğu bildiren hastalarda ilgili psikometrik ölçek puanlarının daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Akut ve kronik ürtiker hastalarında kaygı ve depresif semptom düzeyleri sağlıklı kontrollere göre daha yüksek bulunmuştur. Akut ürtikerde kaşıntı şiddetinin, kronik ürtikerde ise hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesindeki bozulmanın kaygı ve depresif semptom düzeyleri ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca AÜ grubunda günlük hastalık şiddeti ile durumluk kaygı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar, ürtiker hastalarında psikolojik etkilenmenin önemli olduğunu ve psikolojik belirtilerin klinik değerlendirme sürecinde göz önünde bulundurulması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between disease activity and anxiety level in patients with acute urticaria (AU) and chronic spontaneous urticaria (CSU), and to compare the mean scale scores of the two groups. In addition, anxiety levels in both groups were compared with those of a healthy control group. The relationship between quality of life and anxiety and depressive symptom levels was also evaluated in the CSU group. Materials and Methods: This was a single-center analytical cross-sectional study. Patients aged 18 years and older who were diagnosed with AU or CSU and presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, as well as healthy volunteers who agreed to participate in the study, were included. Disease activity was evaluated using the 1-day Urticaria Activity Score (UAS1) and Visual Analog Scale (VAS) itch score in the AU group, and the 7-day Urticaria Activity Score (UAS7) in the CSU group. Anxiety level was assessed using the State and Trait Anxiety Inventory subscales, STAI-S and STAI-T; depressive symptom level was assessed using the Beck Depression Inventory (BDI); and quality of life was assessed using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). The t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), chi-square test, and Pearson correlation analysis were used for statistical analyses. The AU and CSU groups were compared with each other and with the healthy control group. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 249 participants were included in the study, consisting of 74 patients with AU, 87 patients with CSU, and 88 healthy controls. In the AU group, the mean STAI-S, STAI-T, and BDI scores were 40.45, 43.03, and 12.08, respectively; in the CSU group, these scores were 39.37, 43.66, and 10.91, respectively; and in the control group, they were 33.90, 36.49, and 7.06, respectively. STAI-S, STAI-T, and BDI scores were significantly higher in both the AU and CSU groups compared with healthy controls (p<0.001). In the AU group, a significant positive correlation was found between the VAS score and STAI-S, STAI-T, and BDI scores, while a significant positive correlation was found between the UAS1 score and the STAI-S score. In the CSU group, the UAS7 score showed a significant positive correlation with DLQI, STAI-S, STAI-T, and BDI scores. A significant positive relationship was also found between the DLQI score and STAI-S, STAI-T, and BDI scores. In the CSU group, anxiety and BDI scores were found to be higher in groups with higher disease activity according to UAS7. Patients with a history of angioedema (AE) and those reporting sleep disturbance had higher scores on the relevant psychometric scales. Conclusion: Anxiety and depressive symptom levels were found to be higher in patients with acute and chronic urticaria compared with healthy controls. It was observed that itch severity in acute urticaria, and disease activity and impairment in quality of life in chronic urticaria, were associated with anxiety and depressive symptom levels. In addition, a significant relationship was found between daily disease severity and state anxiety level in the AU group. These results suggest that psychological impairment is important in patients with urticaria and that psychological symptoms should be considered during the clinical evaluation process.