Ağız içi tarayıcıların farklı ışık koşullarında renk belirleme özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the color determination properties of intraoral scanners under different lighting conditions
- Tez No: 1015966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SANCAKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız içi Tarayıcı, Renk Ölçümü, Doğruluk, Aydınlatma Koşulları, Tekrarlanabilirlik, Intraoral Scanner, Shade Measurement, Accuracy, Lighting Conditions, Repeatability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, TRIOS 3 (3Shape A/S, Kopenhag, Danimarka) ve CEREC Primescan AC (Dentsply Sirona, Bensheim, Almanya) ağız içi tarayıcı cihazların renk belirleme performansını farklı ışık şiddeti ve renk sıcaklığı koşullarının nasıl etkilediğini incelemek ve ağız içi tarayıcıların bu ışık koşullarındaki davranışını değerlendirmektir. İn vitro çalışmada, VITA 3D-Master skalasına ait 6 farklı renkteki yapay diş (VITAPAN Anterior (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya)) kullanılmıştır. Taramalar 7 farklı aydınlatma koşulunda (0, 500, 1000, 10.000 lux; 4000 K ve 6500 K), 11 ve 13 numaralı dişlerin servikal, orta ve insizal bölgelerinden yapılmış olup toplam 5040 ölçüm gerçekleştirilmiştir. Ölçümler doğruluk, tekrarlanabilirlik, yönsel sapma (ΔValue, ΔHue, ΔChroma) ve mutlak sapma değerleri açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleriyle istatistiksel olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler, cihazların renk belirleme doğruluğunun ve tekrarlanabilirliğinin hem çevresel ışık koşullarından hem de dişin anatomik bölgesinden anlamlı düzeyde etkilendiğini ortaya koymuştur (p<0,05). Tüm cihazlarda en doğru ölçümler dişin orta üçlüsünde saptanırken, insizal bölgede ölçüm hataları artmaktadır. TRIOS 3 cihazı özellikle value ve chroma bileşenlerinde yüksek ışık şiddetinden (10.000 lux) olumsuz etkilenmektedir (p=0,000), Primescan yüksek tekrarlanabilirliğine (0,80-0,87) rağmen düşük tam doğruluk (Value-Hue-Chroma) sergilemiştir (%13,9–17,8). Dijital renk ölçümünde standart ve güvenilir sonuçlar elde edebilmek için, yoğun çevresel aydınlatmanın kontrol altına alınması ve ölçümlerin optik açıdan en stabil bölge olan orta üçlüden yapılması klinik olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate how different light intensity and color temperature conditions affect the shade determination performance of TRIOS 3 (3Shape A/S, Copenhagen, Denmark) and CEREC Primescan AC (Dentsply Sirona, Bensheim, Germany) intraoral scanners and to evaluate the behavior of these intraoral scanners under these lighting conditions. In this in vitro study, six artificial teeth shades from the VITA 3D-Master shade system (VITAPAN Anterior; VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany) were used. Scans were performed under seven different lighting conditions (0, 500, 1000, and 10,000 lux; 4000 K and 6500 K) from the cervical, middle, and incisal regions of teeth #11 and #13, resulting in a total of 5040 measurements. Measurements were evaluated in terms of accuracy, repeatability, directional deviation (ΔValue, ΔHue, ΔChroma), and absolute deviation values. The obtained data were statistically analyzed using the Kruskal–Wallis and Mann–Whitney U tests. Statistical analyses revealed that the shade determination, accuracy and repeatability of the devices were significantly affected by both environmental lighting conditions and the anatomical region of the tooth (p<0.05). For all devices, the most accurate measurements were obtained from the middle third of the tooth, whereas measurement errors increased in the incisal region. The TRIOS 3 scanner was particularly negatively affected by high light intensity (10,000 lux) in terms of the value and chroma components (p=0.000), whereas Primescan demonstrated low overall accuracy (Value-Hue-Chroma) despite its high repeatability (0.80–0.87), with V-H-C accuracy values ranging from 13.9% to 17.8%. To obtain standardized and reliable results in digital shade determination, controlling intense environmental lighting and performing measurements from the middle third, which is the most optically stable region, are clinically recommended.