Fetal gelişme kısıtlılığı olan gebelerde EASİX skorunun rolünün araştırılması
Investigation of the role of EASIX score in pregnancies with fetal growth restriction
  1. Tez No: 1015967
  2. Yazar: MERVE ERTEN ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÖZTÜRK ŞAHİN, DOÇ. DR. ERKAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal gelişme kısıtlılığı, EASIX, endotelyal disfonksiyon, preeklampsi, perinatal sonuçlar, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Fetal gelişme geriliği, Fetal growth restriction, EASIX, endothelial dysfunction, preeclampsia, perinatal outcomes, neonatal intensive care unit, Fetal growth retardation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fetal gelişme kısıtlılığı (FGR), plasental yetmezliğe bağlı gelişen ve perinatal morbidite ile mortaliteyi artıran önemli bir obstetrik durumdur. FGR patofizyolojisinde uteroplasental perfüzyon bozukluğu, kronik fetal hipoksi ve maternal endotelyal disfonksiyon temel rol oynamaktadır. Endotelyal aktivasyon ve stres indeksi (EASIX), laktat dehidrogenaz, kreatinin ve trombosit değerlerinden hesaplanan ve endotelyal hasarı yansıtan bir biyobelirteçtir. Bu çalışmada, FGR tanısı alan gebelerde EASIX skorunun maternal ve perinatal sonuçlarla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca EASIX skorunun obstetrik komplikasyonlar, Doppler bulguları ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatışı ile olan ilişkisinin araştırılması ve FGR olgularındaki potansiyel klinik değerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, Bursa Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülen retrospektif analitik bir araştırma olarak planlanmıştır. 2020–2025 yılları arasında 28–40 gebelik haftaları arasında izlenen tekil gebelere ait veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya, Amerikan Obstetri ve Jinekoloji Derneği (ACOG ) 2021 kriterlerine göre FGR tanısı alan 169 gebe ile gebelik haftasına uygun fetal büyüme gösteren 302 gebe olmak üzere toplamda 471 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Demografik, klinik ve obstetrik veriler hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Endotelyal Aktivasyon ve Stres İndeksi; laktat dehidrogenaz (LDH), serum kreatinin ve trombosit değerleri kullanılarak (LDH × kreatinin / trombosit) formülü ile hesaplanmıştır. Maternal özellikler ve perinatal sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS Statistics yazılımı ile gerçekleştirilmiş olup; değişkenlerin dağılım uygunlukları Kolmogorov–Smirnov testi ile, gruplar arası karşılaştırmalar ise Mann-Whitney U, Ki-kare ve Fisher exact testleri ile analiz edilmiştir. EASIX skoru ile obstetrik, Doppler ve perinatal parametreler arasındaki ilişkilerin Spearman korelasyon analizi ile incelendiği çalışmada, FGR grubunda YYBÜ yatışını öngören bağımsız risk faktörleri tek ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleriyle belirlenmiştir. Ayrıca logaritmik Endotelyal Aktivasyon ve Stres indeksi (ln-EASIX) skorunun YYBÜ yatışını öngörmedeki ayırt edici performansı ROC eğrisi analizi ve eğri altında kalan alan (EAA) hesaplamalarıyla değerlendirilmiş, tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 471 gebe dahil edildi; bunların 302'si AGA, 169'u FGR grubunu oluşturdu. Maternal yaş, gravida ve parite açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken, FGR grubunda vücut kitle indeksi (VKİ) daha düşük ve sigara kullanımı daha yüksek bulundu (p<0.001). Değerlendirme sırasındaki gebelik haftası, abdominal çevre (AC) ve tahmini fetal ağırlık (TFA) persentilleri FGR grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (tüm karşılaştırmalar için p<0.001). Laboratuvar analizlerinde LDH düzeyi, EASIX ve ln-EASIX skorları FGR grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptanırken (p<0.001), trombosit ve kreatinin düzeyleri benzer bulundu. Umbilikal arter PI değerleri FGR grubunda anlamlı olarak artmıştı (p<0.001). Perinatal sonuçlar değerlendirildiğinde, FGR grubunda doğum haftası ve doğum ağırlığı daha düşük; preterm doğum (<37 ve <34 hafta), düşük APGAR skorları, YYBÜ yatışı ve sezaryen oranları anlamlı olarak daha yüksek bulundu (tüm karşılaştırmalar için p<0.001). Ayrıca preeklampsi, Preterm Prelabor Membran Rüptürü (PPROM) ve GDM oranları FGR grubunda anlamlı derecede artmıştı. Korelasyon analizinde EASIX skoru ile doğum haftası, doğum ağırlığı ve APGAR skorları arasında negatif; umbilikal arter PI, YYBÜ yatışı ve obstetrik komplikasyonlar ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptandı (p<0.001). FGR grubunda YYBÜ yatışını öngören faktörlere yönelik çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ln-EASIX (OR: 2.08, %95 GA: 1.40–3.08, p<0.001), anormal umbilikal arter Doppler bulguları (OR: 3.41, %95 GA: 1.07–10.85, p=0.038) ve doğum haftası (OR: 0.68, %95 GA: 0.50–0.91, p=0.010) bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. ln-EASIX skorunun YYBÜ yatışını öngörmedeki ayırt edici gücü orta düzeyde olup, ROC analizinde eğri altında kalan alan 0.748 olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışma, fetal gelişme kısıtlılığı olan gebelerde EASIX skorunun maternal ve perinatal sonuçlarla anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermektedir. Artmış EASIX düzeyleri, kötü perinatal sonuçlar, artmış obstetrik komplikasyonlar ve özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı ile ilişkili bulunmuştur. ln-EASIX skorunun, umbilikal arter Doppler bulguları ve doğum haftası ile birlikte YYBÜ yatışını bağımsız olarak öngörmesi, bu parametrenin klinik pratikte risk sınıflaması ve prognoz öngörüsünde kullanılabileceğini düşündürmektedir. EASIX skoru, kolay uygulanabilir ve erişilebilir bir biyobelirteç olarak FGR yönetiminde klinik karar süreçlerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fetal growth restriction (FGR) is a significant obstetric condition resulting from placental insufficiency, leading to increased perinatal morbidity and mortality. Impaired uteroplacental perfusion, chronic fetal hypoxia, and maternal endothelial dysfunction play a fundamental role in FGR pathophysiology. The endothelial activation and stress index (EASIX) is a biomarker calculated from lactate dehydrogenase, creatinine, and platelet counts, reflecting the extent of endothelial damage. The primary aim of this study was to evaluate the association between the EASIX score and maternal and perinatal outcomes in pregnancies complicated by FGR. Additionally, we aimed to investigate the relationship between the EASIX score and obstetric complications, Doppler findings, and neonatal intensive care unit (NICU) admission to determine its potential clinical utility in FGR cases. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective analytical study conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Bursa City Hospital. Data of singleton pregnancies followed between 28–40 gestational weeks between 2020 and 2025 were retrospectively analyzed. A total of 471 pregnant women were included in the study, comprising 169 diagnosed with FGR according to ACOG 2021 criteria and 302 with appropriate-for-gestational-age fetal growth. Demographic, clinical, and obstetric data were obtained from hospital records. The EASIX score was calculated using lactate dehydrogenase (LDH), serum creatinine, and platelet values with the formula (LDH × creatinine / platelet). Maternal characteristics and perinatal outcomes were evaluated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics software. The distribution of variables was assessed with the Kolmogorov–Smirnov test, and intergroup comparisons were performed using Mann–Whitney U, Chi-square, and Fisher's exact tests. The relationships between EASIX score and obstetric, Doppler, and perinatal parameters were evaluated using Spearman correlation analysis. Independent risk factors predicting neonatal intensive care unit (NICU) admission in the FGR group were determined using univariate and multivariate logistic regression models. Additionally, the discriminative performance of ln-EASIX score in predicting NICU admission was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis and area under the curve (AUC), with statistical significance set at p<0.05. Results: A total of 471 pregnant women were included in the study, of whom 302 were in the AGA group and 169 in the FGR group. There were no significant differences between the groups in terms of maternal age, gravida, and parity, whereas BMI was lower and smoking was more frequent in the FGR group (p<0.001). Gestational age at evaluation, abdominal circumference, and estimated fetal weight percentiles were significantly lower in the FGR group (all p<0.001).In laboratory analyses, LDH levels, EASIX, and ln-EASIX scores were significantly higher in the FGR group (p<0.001), while platelet and creatinine levels were similar. Umbilical artery PI values were significantly increased in the FGR group (p<0.001).Regarding perinatal outcomes, gestational age at delivery and birth weight were lower in the FGR group, whereas preterm birth (<37 and <34 weeks), low APGAR scores, NICU admission, and cesarean section rates were significantly higher (all p<0.001). Additionally, the rates of preeclampsia, PPROM, and GDM were significantly increased in the FGR group.Correlation analysis demonstrated that EASIX score was negatively correlated with gestational age at delivery, birth weight, and APGAR scores, and positively correlated with umbilical artery PI, NICU admission, and obstetric complications (p<0.001). In multivariate logistic regression analysis for predicting NICU admission in the FGR group, ln-EASIX (OR: 2.08, 95% CI: 1.40–3.08, p<0.001), abnormal umbilical artery Doppler findings (OR: 3.41, 95% CI: 1.07–10.85, p=0.038), and gestational age at delivery (OR: 0.68, 95% CI: 0.50–0.91, p=0.010) were identified as independent predictors. The discriminative ability of ln-EASIX score for predicting NICU admission was moderate, with an AUC of 0.748. Conclusion: This study demonstrates that the EASIX score is significantly associated with maternal and perinatal outcomes in pregnancies with fetal growth restriction. Increased EASIX levels were associated with adverse perinatal outcomes, increased obstetric complications, and particularly the need for neonatal intensive care unit admission. The independent predictive value of ln-EASIX for NICU admission, together with umbilical artery Doppler findings and gestational age at delivery, suggests that this parameter may be useful for clinical risk stratification and prognostic assessment. As an easily applicable and accessible biomarker, the EASIX score may contribute to clinical decision-making processes in the management of FGR.