Farklı ambians ışığı koşullarında farklı tarayıcıların doğruluk ve güvenilirliklerinin üç boyutlu dental model üzerinde değerlendirilmesi
Comparison of trueness and precision of different intraoral scanners on typodont model in different lighting conditions
- Tez No: 897741
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOZLU
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: İntraoral tarayıcı, Işık şiddeti, hassasiyet, doğruluk, güvenilirlik
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Hekimlerin rutin çalışma ortamında karşılaşabileceği farklı ışık şiddeti değerlerinde ağız içi tarayıcıların hassasiyet ve güvenilirliklerinin karşılaştırılıp optimum ışık koşullarını belirleme. Gereçler ve Yöntem: Çalışmamızda typdont model a-tipi silikon ölçüyle duplike edilmiş. Elde edilen alçı model üzerine simetrik kadranlarda 4 farklı dişe yükselti konulup elde edilen model 10 cm yüksekliğinde bi platforma sabitlenerek 3 farklı tarayıcı ile farklı lüks değerlerinde taramalar elde edilmiştir. Daha sonra bu taramalar üzerindeki 4 farklı nokta arasında belirlenen 6 mesafe ölçülüp tarayıcıların farklı ışık şiddetlerindeki hassasiyet ve güvenilirlikleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Işık şiddetindeki değişimler tarama hassasiyetini de etkilemektedir. İntraoral tarayıcılar için optimum ışık değeri genellemesi yapmak mümkün görünmemektedir. Sonuç: Ambiyans ışığı şiddetindeki değişim ağız içi tarayıcıların tarama hassasiyetlerine etki ettiği gözlenmiştir. Tarayıcılar için optimum ambiyans ışığı şiddeti belirlenememiştir. Çalışmada test edilen ışık şiddeti düzeylerinde taramalarda meydana gelen sapmalar klinik olarak kabul edilen 100-120µm sınırları içerisinde ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparing the precision and reliability of intraoral scanners under different light intensity levels encountered in the routine working environment of dentists, and determining the optimal lighting conditions. Materials and Methods: In our study, a typodont model was duplicated using A-type silicone impressions. Marks were placed on four different teeth in symmetrical quadrants of the obtained plaster model, which was then fixed on a 10 cm high platform. Scans were taken using three different scanners under 3 different lux levels. Subsequently, six distances between four predetermined points on the scans were measured to compare the trueness and precision of the scanners under different light intensities. Results: Changes in light intensity also affect scanning sensitivity. It does not seem possible to generalize the optimum light value for intraoral scanners. Conclusion: It was observed that changes in ambient light intensity affected the scanning sensitivity of intraoral scanners. The optimum ambient light intensity for the scanners could not be determined. The deviations in the scans at the light intensity levels tested in the study were measured within the clinically accepted limits of 100-120µm.