Yahudilik ve İslamiyet perspektifinden kutsal topraklar ve toplumsal hayata etkileri
Holy lands and their effects on social life from the perspectives of Judaism and Islam
- Tez No: 1015971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Kutsallık, Siyonizm, Toprak, İsrail, Palestine, Holiness, Zionism, Soil, Israel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Yahudilik ve İslamiyet perspektifinden Kutsal Topraklar (Kudüs) tasavvu runu, tarihsel süreçte uğradığı dönüşümleri, bununla bağlantılı olarak toplumsal hayattaki yansımalarını ele almaktadır. Araştırma, kutsalın mekân üzerindeki teolojik, sosyolojik ve tarihsel izdüşümlerini incelemeyi konu edinmektedir. Literatürdeki parçaları verileri bir araya getiren çalışma, teolojik referansların tarihsel süreç ve toplumsal hayatla nasıl bütün leştiğini analiz etmesi bakımından önem taşımaktadır. Teolojik ve sosyolojik bir temelde ilerleyen çalışmada; kutsallık fenomenolojisi, karşılaştırmalı dinler tarihi verilerinden ve ta rihsel süreç analizinden yararlanılarak irdelenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler ışığında, Yahudilikte seçilmişlik ve vaat olgularının, İslamiyet'te ise İsra-Miraç hadisesi ve ilk kıble formunun kutsal toprakla kurulan bağın temel dinamikleri olduğu görülmüştür. Antik çağ dan modern döneme kadar buraya hâkim olan devletlerin, şehri yalnızca siyasi bir alan ola rak konumlandırmaktan ziyade manevi bir alan olarak gördükleri saptanmıştır. Elde edilen veriler, kutsal toprak inancının soyut bir olgu olarak kalmadığını günümüz toplumsal ve dini kimliklerini şekillendiren canlı bir dinamik olduğunu göstermiştir. Böylece Kudüs'e dair farklı disiplinlerden elde edilen bulgularla, şehrin tarihsel süreçte geçirdiği dönüşümler sis tematik bir bütünlük içerisinde verilmiştir. Neticede Kudüs'ün kutsal bir mekân olarak teo lojik, sosyolojik ve tarihsel katmanlarının ancak bütüncül (holistik) bir bakış açısıyla ele alındığında tam manasıyla anlaşılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the conception of the Holy Land (Jerusalem) from the perspectives of Judaism and Islam, its transformations throughout history, and its reflections in social life. The study focuses on the theological, sociological, and historical implications of the sacred on space. Bringing together fragmented data from the literature, the study is significant for its analysis of how theological references are integrated with historical processes and social life. Advancing on a theological and sociological basis, the study explores the phenomeno logy of sacredness, utilizing data from comparative religious history and historical process analysis. Based on the data obtained in the study, it has been observed that the concepts of chosenness and promise in Judaism, and the Isra and Mi'raj event and the first qibla form in Islam, are fundamental dynamics in the connection established with the Holy Land. It has been determined that the states that ruled this region from antiquity to the modern era viewed the city not merely as a political arena, but as a spiritual one. The data obtained have shown that the belief in the holy land is not an abstract phenomenon, but a vibrant dynamic shaping contemporary social and religious identities. Thus, findings from different disciplines regar ding Jerusalem, along with the transformations the city has undergone throughout history, are presented in a systematic and integrated manner. Ultimately, it has been determined that the theological, sociological, and historical layers of Jerusalem as a holy place can only be fully understood when considered from a holistic perspective.