Titanyum trombositten zengin fibrin (T-PRF) için vitrifikasyon yönteminin geliştirilmesi
Development of a vitrification method for titanium-prepared platelet-rich fibrin (T-PRF)
  1. Tez No: 1015970
  2. Yazar: JAVID ISAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TUNALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: periodontoloji, titanyum trombositten zengin fibrin (T-PRF), kriyoprezervasyon, vitrifikasyon, liyofilizasyon, periodontology, titanium platelet-rich fibrin (T-PRF), cryopreservation, vitrification, lyophilization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, fresh, liyofilize ve vitrifiye T-PRF örneklerini histolojik, immünohistokimyasal ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) bulguları açısından karşılaştırarak farklı saklama yöntemlerinin T-PRF'nin yapısal ve biyolojik özellikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Uygun protokolle elde edilen T-PRF örnekleri fresh, liyofilize ve vitrifiye olmak üzere üç gruba ayrıldı. Örnekler histolojik inceleme, immünohistokimyasal analizler (Caspase-3, VEGF, PDGFA ve GM-CSF) ve SEM incelemesi ile değerlendirildi. Bulgular: Vitrifiye T-PRF'nin histolojik ve ultrastrüktürel görünüm açısından fresh T-PRF'ye yakın bir yapı sergilediği gözlendi. Liyofilize T-PRF'de ise fibrin liflerinin birbirine yaklaşmış, adeze olmuş ve düzensiz bir görünüm aldığı; hücresel yapılarda şekil kaybı ve büzüşme izlendi. İmmünohistokimyasal analizlerde Caspase-3, VEGF, PDGFA ve GM-CSF immünoreaktivite düzeyleri fresh ve vitrifiye gruplarda benzer düzeyde iken, liyofilize grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. Sonuç: Bulgular, vitrifiye T-PRF'nin histolojik, ultrastrüktürel ve immünohistokimyasal açıdan fresh T-PRF'ye yakın bir görünüm sergilediğini ortaya koymuştur. Vitrifikasyon yöntemi, T-PRF'nin biyolojik özelliklerini daha iyi koruyarak uzun süreli saklanmasında iyi bir yöntem olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare fresh, lyophilized, and vitrified T-PRF samples in terms of histological, immunohistochemical, and scanning electron microscopy (SEM) findings, and to evaluate the effects of different storage methods on the structural and biological properties of T-PRF. Methods: T-PRF samples obtained using an appropriate protocol were divided into three groups: fresh, lyophilized, and vitrified. The samples were evaluated by histological examination, immunohistochemical analyses (Caspase-3, VEGF, PDGFA, and GM-CSF), and SEM examination. Results: Vitrified T-PRF was observed to exhibit a structure close to fresh T-PRF in terms of histological and ultrastructural appearance. In lyophilized T-PRF, fibrin fibers appeared closer to each other, adhered, and irregular; shape loss and shrinkage were observed in cellular structures. Immunohistochemical analyses showed that Caspase-3, VEGF, PDGFA, and GM-CSF immunoreactivity levels were similar in the fresh and vitrified groups, whereas they were statistically significantly lower in the lyophilized group. Conclusion: The findings demonstrated that vitrified T-PRF exhibited an appearance close to fresh T-PRF in terms of histological, ultrastructural, and immunohistochemical characteristics. Vitrification may be considered a promising method for the long-term storage of T-PRF by better preserving its biological properties.