Hu Jintao döneminde Çin-Afrika ilişkileri: Yumuşak güç perspektifinden Kenya ve Somali örneği
China-Africa relations during the Hu Jintao era: The cases of Kenya and Somalia from a soft power perspective
  1. Tez No: 1015979
  2. Yazar: ALİ KİRİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL ONGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hu Jintao Dönemi, Çin-Afrika İlişkileri, Yumuşak Güç, Altyapısal Yumuşak Güç, Kenya ve Somali, Afrika, Çin, Hu Jintao Era, China-Africa Relations, Soft Power, Infrastructural Soft Power, Kenya and Somalia, Africa, China
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 21. yüzyılda uluslararası sistemin en dinamik süreçlerinden biri olan Çin-Afrika ilişkileri, Hu Jintao'nun liderlik dönemine (2003-2013) odaklanılarak yumuşak güç perspektifinden kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Çalışmanın temel amacı, Çin'in kıtada uyguladığı çok boyutlu stratejilerin tarihsel ve felsefi kökenlerini ortaya koyarak, bu süreçte kullanılan somut araçların etkilerini analiz etmektir. Joseph Nye'ın yumuşak güç teorisi; Gramsci'nin hegemonya, Althusser'in devletin ideolojik aygıtları ve Bourdieu'nün sembolik şiddet kavramlarıyla derinleştirilerek özgün bir teorik çerçeve sunulmaktadır. Çalışma, literatüre“Altyapısal Yumuşak Güç”kavramını önererek, somut projelerin nasıl rıza üretim mekanizmalarına dönüştüğünü savunmaktadır. Ampirik düzeyde, istikrarlı bir yapıya sahip Kenya ile çökmüş bir devlet olan Somali vakaları karşılaştırılmaktadır. Bu bağlamda Çin'in farklı yapısal koşullara uyum sağlama kapasitesi test edilmektedir. Kenya'da kalkınma odaklı bir yaklaşım sergilenirken, Somali'de güvenlik eksenli yumuşak güç pratikleri ön plana çıkmaktadır. Sonuç olarak çalışmada, Çin'in Afrika'da Batı merkezli modellere alternatif bir meşruiyet alanı inşa ederek küresel hegemonya mücadelesinde nasıl stratejik bir üstünlük kazandığı belgelere dayalı bir yöntemle ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines China-Africa relations, one of the most dynamic processes of the international system in the 21st century, through a soft power perspective by focusing on the leadership era of Hu Jintao (2003-2013). The primary objective of the research is to analyze the impacts of concrete instruments utilized in this process by uncovering the historical and philosophical origins of the multidimensional strategies implemented by China on the continent. An original theoretical framework is presented by deepening Joseph Nye's soft power theory with Gramsci's hegemony, Althusser's ideological state apparatuses, and Bourdieu's symbolic violence. Proposing the concept of“Infrastructural Soft Power”to the literature, the study argues that concrete projects are transformed into mechanisms for the production of consent. At the empirical level, the cases of Kenya, characterized by a stable structure, and Somalia, a collapsed state, are compared. In this context, China's capacity to adapt to diverse structural conditions is tested. While a development-oriented approach is displayed in Kenya, security-oriented soft power practices come to the forefront in Somalia. Consequently, the study utilizes a document-based method to demonstrate how China has gained a strategic advantage in the struggle for global hegemony by constructing an alternative sphere of legitimacy to Western-centric models in Africa.