Femur boyun kırığı cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan lomber pleksus bloğu ve hipobarik unilateral spinal anestezi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of lumbar plexus block and hypobaric unilateral spinal anesthesia in patients undergoing femoral neck fracture surgery
  1. Tez No: 1016083
  2. Yazar: GÖKBERK KÜRŞAT ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORGÜN ÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, Lomber Pleksus Bloğu, Femur Boyun Fraktürü, Rejyonel Anestezi, Periferik Sinir Bloğu, Spinal Anesthesia, Lumbar Plexus Block, Femoral Neck Fracture, Regional Anesthesia, Peripheral Nerve Block
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Artan yaşlı nüfus ile birlikte intertrokanterik femur fraktürü cerrahileri daha sık uygulanmakta olup, bu hastalarda rejyonel anestezi yöntemleri tercih edilmektedir. Bu çalışmada, hipobarik unilateral spinal anestezi (HUSA) ile lomber pleksus bloğunun (LP-SP) etkinliği ve hemodinamik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Eylül 2023 - Eylül 2024 arasında 60 hasta üzerinde, tek merkezli, prospektif randomize kontrollü olarak gerçekleştirildi. Hastalar HUSA ve LP-SP olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki yöntemin hemodinamik etkileri, entropi değerleri, intraoperatif vazopressör ihtiyacı ve sedasyon gereksinimi değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 23.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Toplamda 50 hasta (her grupta 25 kişi) çalışmayı tamamladı. Gruplar arasında demografik veriler açısından anlamlı fark bulunmadı (p > 0,05). LP-SP grubunda intraoperatif propofol kullanımı anlamlı derecede daha fazla (p = 0,017) ve HUSA grubunda intravenöz sıvı gereksinimi daha yüksekti (p = 0,024). Hemodinamik incelemede, HUSA grubunda işlem sonrası erken dönemde sistolik ve ortalama kan basıncı değerleri LP-SP grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (p <0,001). Bu düşüklük müdahale gerektirecek düzeyde değildi. Entropi ve SPI değerleri arasında anlamlı fark gözlenmedi (p > 0,05). Sonuç: HUSA, LP-SP yöntemine kıyasla daha düşük intraoperatif kan basıncı değişikliklerine yol açsa da her iki yöntem de cerrahi etkinlik ve güvenlik açısından benzer bulunmuştur. LP-SP yöntemi, propofol ihtiyacını artırsa da hemodinamik stabiliteyi daha iyi sağlamıştır. Bu sonuçlar, intertrokanterik femur fraktürü cerrahisinde her iki yöntemin seçimi için hasta özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the increasing elderly population, intertrochanteric femur fracture surgeries are being performed more frequently, and regional anesthesia methods are preferred for these patients. This study aimed to compare the efficacy and hemodynamic effects of hypobaric unilateral spinal anesthesia (HUSA) and lumbar plexus block (LP-SP). Materials and Methods:The study was conducted as a single-center, prospective randomized controlled trial at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between September 2023 and September 2024, involving 60 patients. The patients were divided into two groups: HUSA and LP-SP. Hemodynamic effects, entropy values, intraoperative vasopressor requirements, and sedation needs of both methods were evaluated. Statistical analyses were performed using SPSS 23.0. Results:A total of 50 patients (25 in each group) completed the study. No significant differences were found between the groups regarding demographic data (p > 0.05). Intraoperative propofol use was significantly higher in the LP-SP group (p = 0.017), while intravenous fluid requirements were greater in the HUSA group (p = 0.024). Hemodynamic analysis revealed significantly lower systolic and mean arterial blood pressure values in the early postoperative period in the HUSA group compared to the LP-SP group (p < 0.001). However, these reductions did not necessitate intervention. No significant differences were observed in entropy or SPI values between the groups (p > 0.05). Conclusion:Although HUSA caused lower intraoperative blood pressure changes compared to LP-SP, both methods were found to be similar in terms of surgical efficacy and safety. While the LP-SP method increased the need for propofol, it provided better hemodynamic stability. These findings suggest that patient characteristics should be considered when selecting between the two methods for intertrochanteric femur fracture surgeries.