Femur boyun kırığı sebebı̇yle hı̇pobarı̇kspı̇nal anestezı̇ altında proksı̇mal femurçı̇vı̇leme (PFN) cerrahı̇sı̇ uygulanangerı̇atrı̇k hastaların kırılganlıkderecelerı̇nı̇n postoperatı̇f morbı̇dı̇te vemortalı̇te ı̇le ı̇lı̇şkı̇sı̇nı̇n araştırılması
Investigation of the relationship between the frailitydegrees of geriatric patients who had proximal femurnailing (PFN) surgery under hypobaric spinal anesthesiadue to femur neck fracture and postoperative morbidityand mortality
  1. Tez No: 823366
  2. Yazar: AHMET TAŞÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABİTAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anesthesia, Spinal, Frail Elderly, Femur Fractures, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Sağlık hizmetlerinin ve beslenme durumlarının iyileşmesi, doğum oranların düşmesi, doğumda beklenen yaşam süresinin uzaması gibi durumlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusta artışı beraberinde getirmiştir. Artan yaşlı nüfusla birlikte bu hasta grubuna ait özellikler ve klinik durumlar da daha fazla önem kazanmıştır. Geriatrik hasta grubunda kırılganlığın ölçümü ve derecesinin belirlenmesi, farklı hasta gruplarında prognoz tayininde önemli bir yer tutmaktır. Kırılgan hastaların azalan rezervle birlikte, anestezi ve cerrahi müdehalelere direnci de azalmaktadır. Biz de bu çalışmamızda, geriatrik hasta grubunda sık rastalanan kalça kırığı ameliyatlarında tek taraflı hipobarik anestezinin avantajlarını göstermeyi, kırılganlığa sebep olan klinik durumları ortaya koymayı ve kırılganlık durumuna göre hastaların postoperatif süreçteki mobilizasyon, morbidite ve mortalite durumlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul onayı alındıktan sonra (FSMEAH-KAEK 2022/112) 01 Kasım 2022 - 31 Ocak 2023 tarihleri arasında tek taraflı hipobarik spinal anestezi altında PFN cerrahisi geçiren 65 yaş üstü 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif değerlendirme sırasında Edmonton Kırılganlık Skoru 0-7 arasındaki kırılgan olmayan hastalar Grup I; 8-17 arasındaki kırılgan hastalar ise Grup II olarak sınıflandırıldı. Hastaların preoperatif ortalama kan basıncı, kalp atım hızı, oksijen saturasyonu, albümin değerleri kaydedildi. Tüm hastalara ameliyat salonuna geldiğinde EKG, SpO2ve invaziv kan basıncı monitörizasyonu yapıldı. Ameliyat öncesi hipobarik spinal anestezi uygulandı. Hasta ihtiyacına göre 22G ya da 25G Quincke iğne kullanılarak; 10 mg izobarik bupivakain, 40 mcg fentanil ve 1,2 ml distile sudan oluşan 4 ml hipobarik bupivakain solüsyonunun 3 ml'si intratekal olarak verildi. Peroperatif süreçte 15 dk da bir ortalama arteryel kan basıncı, SpO2 ve kalp atım hızı, hemodinamik değişiklikler, kanama miktarı, kan transfüzyonu ve vazopressör ihtiyacı; postoperatif süreçte ise ağrı skoru, bulantı kusma varlığı ve mobilizasyon zamanı takip edildi ve kaydedildi. Tüm hastalarda postoperatif süreçte toplam hastane kalış süresi, mobilizasyon süresi ve hastane içi mortalite oranı kaydedildi. Taburculuk sonrası yapılan telefon görüşmeleri ile postoperatif 1. 3. ve 6. ayda hastaların mortalite ve ek morbidite durumları kontrol edilerek kaydedildi. Yeni gelişen hastalık, cerrahiye bağlı komplikasyonlar, tekrar hastane yatışı, morbidite ve varsa mortalite durumları takip edilerek kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş ortalaması dışında demografik veriler açısından fark tespit edilmedi. Grup I'deki hastaların preoperatif serum albümin değeri Grup II'deki hastalardan anlamlı olarak daha yüksekti. Peroperatif süreçte Grup II'de hem hipotansiyon gelişimi hem de vazopressör kullanım oranı Grup I'den daha yüksek bulundu. Grup I'deki hastaların postoperatif süreçte mobilize olma oranı daha fazla, mobilize olma süresi ise Grup II'den daha kısa idi ve YBÜ yatış süresi de daha kısaydı. Grup II'de postoperatif komorbidite gelişim oranı Grup I'den yüksek bulundu. Olguların postoperatif 90 ve 180. günlerdeki komorbidite gelişim oranları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamakla birlikte Grup II'de daha yüksekti. Hastane içi, postoperatif 90. ve 180. günlerdeki mortalite oranları da Grup II'de daha fazlaydı. Sonuç: Çalışmamızda hipobarik spinal anestezi ile PFN operasyonu geçiren hastalarda kırılgan grupta postoperatif morbidite ve mortalite gelişimi daha yüksek oranda bulundu. Ayrıca peroperatif dönemde kırılgan olmayan grubun hemodinamik anlamda daha stabil seyrettiği gözlendi. Kırılgan grupta YBÜ yatış süresi daha uzun; mobilize olabilen hasta sayısı daha az, mobilize olma süresi daha geç bulundu. Biz, kırılganlığın postoperatif süreçte hasta prognozunda etkili olduğunu ve cerrahi işlemlere dirençte etkili önemli bir parametre olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimler: Anestezi, Spinal, Kırılgan Yaşlı, Femur Kırıkları, Mortalite
Özet (Çeviri)
Aim: Situations such as improvement in health services and nutritional status, decrease in birth rates, and extension of life expectancy at birth have brought about an increase in the elderly population in our country, as well as all over the world. With the increasing elderly population, the characteristics and clinical conditions of this patient group have become more important. Measuring and determining the degree of frailty in the geriatric patient group has an important place in determining prognosis in different patient groups. With the decreasing reserves of fragile patients, their resistance to anesthesia and surgical interventions also decreases. In this study, we aimed to demonstrate the advantages of unilateral hypobaric anesthesia in hip fracture surgeries, which are common in the geriatric patient group, to reveal the clinical conditions that cause frailty, and to compare the mobilization, morbidity and mortality situations of the patients in the postoperative period according to the frailty status. Material and Methods: After receiving ethics committee approval (FSMEAH- KAEK 2022/112), 80 patients over the age of 65 who underwent PFN surgery under unilateral hypobaric spinal anesthesia between 01 November 2022 and 31 January 2023 were included in the study. Non-frail patients with EFS between 0-7 are classified Group I; fragile patients with values between 8-17 are classified as Gruop II in preoperative evaluation. Preoperative average blood pressure, heart rate, oxygen saturation and albumin values of the patients were recorded. All patients underwent ECG, SpO2 and invasive blood pressure monitoring when they arrived at the operating room. Hypobaric spinal anesthesia was applied before the surgery. Using a 22G or 25G Quincke needle according to patient needs; 3 ml of 4 ml hypobaric bupivacaine solution consisting of 10 mg isobaric bupivacaine, 40 mcg fentanyl and 1.2 ml distilled water was given intrathecally. During the perioperative period, average arterial blood pressure, SpO2 and heart rate, hemodynamic changes, amount of bleeding, blood transfusion and vasopressor need were recorded every 15 minutes. In the postoperative period, pain score, presence of nausea and vomiting, and mobilization time were monitored and recorded. Total hospital stay, mobilization time, and in-hospital mortality rate were recorded in all patients during the postoperative period. Mortality and additional morbidity status of the patients were checked and recorded at the 1st, 3rd and 6th postoperative months through phone calls after discharge. Newly developing disease, surgery-related complications, rehospitalization, morbidity and mortality, if any, were monitored and recorded. Results: No difference was detected between the groups in terms of demographic data other than the average age. The preoperative serum albumin value of the patients in Group I was significantly higher than the patients in Group II. During the perioperative period, both the development of hypotension and the rate of vasopressor use were found to be higher in Group II than in Group I. The rate of mobilization of patients in Group I was higher in the postoperative period, the mobilization time was shorter than in Group II, and the ICU stay was longer. The rate of postoperative comorbidity development in Group II was found to be higher than in Group I. Although there was no statistically significant difference between the comorbidity development rates of the cases on the 90th and 180th postoperative days, it was higher in Group II. Mortality rates in the hospital and on the 90th and 180th postoperative days were also higher in Group II. Conclusion: In our study, postoperative morbidity and mortality rates were found to be higher in the fragile group in patients who underwent PFN surgery with hypobaric spinal anesthesia. In addition, it was observed that the non-frail group was more hemodynamically stable in the peroperative period. The ICU stay was longer in the frail group; The number of patients who could mobilize was found to be less and the time to mobilization was later. We think that frailty is effective in patient prognosis in the postoperative period and is an important parameter effective in resistance to surgical procedures.