Femur boyun kırığı nedeniyle opere olan hastalara yapılan PENG bloğunda perinöral ve sistemik uygulanan deksametazonun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of perineural and systemic administration of dexamethasone in PENG block in patients operated on for femoral neck fracture
  1. Tez No: 863253
  2. Yazar: EMİNE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KELSAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça Kırığı, PENG Blok, Deksametazon, Hip Fracture, PENG Block, Dexamethasone
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Amaç: Kalça kırığı, geriatrik yaş grubunda önemli bir moratilite ve morbidite nedenidir. Hasta popülasyonun yaşı ve komorbiditeleri nedeniyle rejyonel anestezi tekniklerinin kullanılması önem taşımaktadır. Perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu, kalça kırığı cerrahisinde etkin postoperatif analjezi sağlayan bir fasyal alan bloğudur. Biz çalışmamızda femur boyun kırığı nedeniyle cerrahi geçiren hastalara yapılan PENG bloğunda adjuvan olarak kullanılan perinöral deksametazon ile sistemik uygulanan deksametazonun etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez ameliyathane ve ortopedi servisinde, femur boyun kırığı nedeniyle cerrahi geçiren hastalarda, yerel etik kurul onayı alınarak, tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya femur boyun kırığı nedeniyle cerrahi geçiren 50- 85 yaş arası ASA II-IV olan toplam 44 hasta dahil edildi. Tüm hastalara spinal anestezi sonrası PENG bloğu uygulanarak deksametazonun perinöral uygulandığı hastalar ile sistemik uygulandığı hastalar olarak iki grupta incelendi. Hastaların demografik verileri, cerrahi tipi, cerrahi süresi, kanama miktarı, verilen mai ve kan ürünleri miktarı, duyu ve motor bloğu süreleri kaydedildi. Postoperatif dönemde ilk analjezik gereksinim zamanı, kurtarma analjezisi miktarı, ağrı skorları, hastaların mobilizasyon süresi ve hastanede kalış süreleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda yer alan hastaların %65'i kadın ve yaş ortalamaları 77 idi. Perinöral deksametazon uygulanan hastalarda duyu ve motor blok süresi, ilk analjezik gereksinim zamanı daha uzun; tramadol tüketim miktarı ve ağrı skorları daha düşük bulunmuştur. Hastaların mobilizasyon ve hastaneden kalış süreleri arasında farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma; PENG bloğunda kullanılan perinöral deksametazonun femur boyun kırığında daha etkili analjezi sağlayabileceğini, kullanılan sistemik opioid tüketimini azaltarak yan etkilerden kaçınılabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar femur kırığı nedeniyle cerrahiye alınan hastalarda PENG bloğu için uygulanan deksametazonun uygun bir adjuvan ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Hip fracture is an important cause of mortality and morbidity in the geriatric age group. It is important to use regional anesthesia techniques due to the age and comorbidities of the patient population. Pericapsular nerve group (PENG) block is a fascial plane block that provides effective postoperative analgesia in hip fracture surgery. In our study, we aimed to compare the effects of fascial dexamethasone used as an adjuvant and systemically administered dexamethasone in the PENG block performed on patients who underwent surgery due to femoral neck fracture. Materials and Methods: Our study was conducted in the central operating room and orthopedics service of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital, in a single-center, prospective and observational manner, on patients who underwent surgery for femoral neck fractures, with the approval of the local ethics committee. A total of 44 patients aged between 50 and 85, ASA II-IV, who underwent surgery for femoral neck fractures were included in the study. All patients underwent PENG block after spinal anesthesia and were divided into two groups as patients in whom dexamethasone was administered perineurally and patients in whom it was administered systemically. Demographic data of the patients, type of surgery, duration of surgery, amount of bleeding, amount of fluid and blood products administered, and duration of sensory and motor blockade were recorded. In the postoperative period, time to first analgesic requirement, amount of rescue analgesia, pain scores, mobilization time of the patients, and length of hospital stay were recorded. Results: The average age of the patients in our study was 65% female and the average age was 77. In patients administered perineurally dexamethasone, the duration of sensory and motor blockade and the time to first analgesic demand were longer; Tramadol consumption amount and pain scores were found to be lower. No significant difference was found between the patients mobilization and hospital stay times. Conclusion: This study shows that dexamethasone applied to the perineurally used in PENG block may provide more effective analgesia in femoral neck fracture and side effects may be avoided by reducing the consumption of systemic opioids. These results show that perineurally dexamethasone administered for PENG block may be a suitable adjuvant agent in patients undergoing surgery for femur fracture.