Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyon >%40 olan kalp yetmezliği hastalarında Scottish İnflamatuar Prognostik Skorun klinik prognostik değeri: Diğer inflamatuar belirteçlerle karşılaştırmalı analizi
Clinical prognostic value of the Scottish Inflammatory Prognostic Score in heart failure patients with left ventricular ejection fraction >40%: Comparative analysis with other inflammatory markers
  1. Tez No: 1016091
  2. Yazar: MELİSA BEGÜM KISA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİLE ERİŞ GÜDÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Scottish İnflamatuvar Prognostik Skor, Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu, Sistemik İmmün İnflamatuvar İndeks, Prognoz, Heart Failure, Left Ventricular Ejection Fraction, Scottish Inflammatory Prognostic Score, Systemic Immune Inflammatory Index, Prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %40'ın üzerinde olan kalp yetmezliği hastalarında Scottish İnflamatuvar Prognostik Skor'un (SIPS) klinik prognostik değerinin değerlendirilmesi ve diğer inflamatuvar belirteçlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (SVEF) %40'ın üzerinde olan kalp yetmezliği hastalarında SIPS'in prognostik değerini değerlendirmek amacıyla retrospektif ve tek merkezli olarak planlandı. Toplam 317 hasta çalışmaya dahil edildi. Kronik kompanse kalp yetmezliği olup poliklinik takibinde olan hastalar (n=162) ve dekompansasyon nedeniyle hastaneye yatırılan hastalar (n=155) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri analiz edildi. SIPS'in başta Sistemik İmmün İnflamatuvar İndeks (SII) olmak üzere CRP, albümin ve diğer inflamatuvar belirteçlerle hastaneye yatış ve mortaliteyi öngörmedeki performansı karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U testi, ki-kare testi, lojistik regresyon ve ROC eğrisi analizi kullanıldı. Bulgular: Yatan hasta grubunda yaş, üre, kreatinin, CRP, lökosit, nötrofil, SII ve SIPS değerleri anlamlı olarak daha yüksek; albümin ve lenfosit düzeyleri ise daha düşük bulundu (p<0.05). SIPS'in dekompansasyon nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek olduğu ve grupları ayırt etmede güçlü bir ilişki gösterdiği saptandı (p<0.001). ROC analizinde hastaneye yatışı öngörmede SIPS (AUC=0.721) en yüksek ayırt edici güce sahip belirteç olarak bulunurken, bunu CRP ve SII izledi. Mortalitenin öngörülmesinde de SIPS (AUC=0.723) en yüksek performansı gösterdi. Lojistik regresyon analizlerinde SIPS'in hem hastaneye yatış hem de mortalite ile bağımsız olarak ilişkili olduğu saptandı. Sonuçlar: Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %40'ın üzerinde olan kalp yetmezliği hastalarında sistemik inflamasyonun prognoz ve klinik seyir üzerinde etkili olabileceği belirlenmiştir. Albümin düzeyi ve nötrofil sayısını birlikte değerlendiren SIPS'in inflamatuvar yanıtı ve hastalık şiddetini yansıtan pratik prognostik araçlar arasında yer aldığı gösterilmiştir. SIPS'in EF>%40 olan kalp yetmezliği hastalarında risk sınıflamasında kullanılabilecek yararlı, kolay uygulanabilir ve erişilebilir bir prognostik belirteç olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical prognostic value of the Scottish Inflammatory Prognostic Score (SIPS) in heart failure patients with a left ventricular ejection fraction above 40% and to compare its performance with other inflammatory markers. Materials and Methods: This retrospective single-center study was designed to evaluate the prognostic value of SIPS in heart failure patients with a left ventricular ejection fraction (LVEF) above 40%. A total of 317 patients were included in the study. Patients were divided into two groups: those with chronic compensated heart failure who were followed in the outpatient clinic (n=162) and those hospitalized due to decompensation (n=155). Demographic, clinical, and laboratory data of the patients were analyzed. The performance of SIPS in predicting hospitalization and mortality was compared with that of the Systemic Immune Inflammatory Index (SII), CRP, albumin, and other inflammatory markers. Mann–Whitney U test, chi-square test, logistic regression analysis, and receiver operating characteristic (ROC) curve analysis were used for statistical analyses. Results: In the hospitalized patient group, age, urea, creatinine, CRP, leukocyte, neutrophil, SII, and SIPS values were significantly higher, whereas albumin and lymphocyte levels were significantly lower (p<0.05). SIPS was significantly higher in patients hospitalized due to decompensation and showed a strong association in distinguishing between the groups (p<0.001). In ROC analysis, SIPS (AUC=0.721) demonstrated the highest discriminative power for predicting hospitalization, followed by CRP and SII. SIPS (AUC=0.723) also showed the highest performance in predicting mortality. Logistic regression analyses revealed that SIPS was independently associated with both hospitalization and mortality. Conclusion: Systemic inflammation may have an important impact on prognosis and clinical course in heart failure patients with a left ventricular ejection fraction above 40%. SIPS, which incorporates albumin level and neutrophil count, has been shown to be a practical prognostic tool that reflects the inflammatory response and disease severity. SIPS may be a useful, easily applicable, and accessible prognostic marker for risk stratification in heart failure patients with LVEF >40%.