Staphylococcus aureus bakteriyemisi olan hastalarda prognoz ve mortaliteye etki eden faktörlerin prospektif incelenmesi
A prospective evaluation of factors affecting prognosis and mortality in patients with Staphylococcus aureus bacteremia
- Tez No: 1016092
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus bakteriyemisi, enfeksiyon hastalıkları konsültasyonu, klinik yönetim, bakım kalitesi, Bakteriyemi, Sevk ve konsültasyon, Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus bacteremia, infectious diseases consultation, clinical management, quality of care, Bacteremia, Referral and consultation, Staphylococcus aureus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Staphylococcus aureus bakteriyemisi (SAB) tanısıyla izlenen erişkin hastalarda tanı ve tedavi süreçlerinde kan kültürü alımından etkin antibiyoterapinin ilk dozunun uygulanmasına kadar geçen klinik yönetim basamaklarının zamanlamasının değerlendirilmesi, bu süreçteki gecikmelerin sebeplerinin araştırılması ve bu gecikmelerin hasta ilişkili klinik faktörlerle birlikte klinik sonuçlar üzerindeki olası etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu prospektif gözlemsel çalışmada Haziran 2024 – Haziran 2025 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde SAB tanısı alan erişkin hastalar değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, antimikrobiyal tedavileri ve kan kültürü alımından etkin antibiyoterapinin ilk dozuna kadar uzanan klinik yönetim basamakları arasındaki süreler saat düzeyinde analiz edilmiştir. Klinik sonuçlar 7, 14 ve 28 günlük tüm nedenlere bağlı mortalite üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 64 yıl (26–88; IQR 21) olup, olguların 62'si erkek (%60,8), 40'ı kadın (%39,2) idi. Etken türü dağılımı incelendiğinde, 64 hastada MSSA (%62,7), 38 hastada ise MRSA (%37,3) bakteriyemisi saptandı. Çalışmaya alınan hastalarda 28 günlük mortalite %23,5 olarak saptanmıştır. Ampirik antibiyoterapi alan hastaların %86,5'inde tedavinin etkenle uyumlu olduğu görülmüş, metisilin dışı antibiyotikler arasında en sık klindamisin direnci izlenmiş ve glikopeptit direnci saptanmamıştır. Ateş varlığı, hastalık ağırlığı skorları, CRP ve prokalsitonin düzeylerinin mortalite ile anlamlı ilişkili olduğu gösterilmiştir. Klinik yönetim basamakları incelendiğinde, enfeksiyon hastalıkları (EH) konsültasyonunun sonuçlanmasına kadar geçen süre ile konsültasyon tamamlandıktan sonra antibiyotik reçetelenmesine kadar geçen sürenin benzer olduğu görülmüştür. En kısa sürenin antibiyotik reçetelenmesi ile enfeksiyon hastalıkları uzmanı (EHU) onayı arasındaki basamakta olduğu saptanmıştır. EHU onayından antibiyotiğin ilk dozunun uygulanmasına kadar geçen sürenin, konsültasyon tamamlanmasından antibiyotik reçetelenmesine kadar geçen süre ile benzer uzunlukta olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma, SAB yönetiminde mortalitenin yalnızca uygun antibiyotik seçimiyle değil, uygun tedaviye ulaşana kadar geçen sürenin uzunluğu ile yakından ilişkili olduğunu vurgulamaktadır. Klinik kararın verilmesi ile antibiyotiğin fiilen uygulanması arasındaki operasyonel basamaklarda biriken gecikmelerin, prognozu belirleyen temel kalite sorunu olduğu ortaya konulmuştur. Bu bulgular, SAB yönetiminde erken ve doğru tedavinin yanı sıra, bu tedaviyi zamanında sahaya yansıtabilecek sistem temelli iyileştirmelerin hayati önem taşıdığını göstermektedir. Mevcut literatür ışığında, SAB'da kan kültürü alımından uygun antibiyoterapinin ilk dozuna kadar uzanan klinik yönetim hattını saat düzeyinde ve basamak bazlı olarak analiz eden çalışma sayısının sınırlı olduğu görülmekte olup, bu süreç-temelli yaklaşım çalışmanın özgün katkısını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study aims to evaluate the clinical management pathway from blood culture collection to the initiation of appropriate antibacterial therapy in patients with Staphylococcus aureus bacteremia (SAB), to identify delays at each step, and to explore the potential associations of these delays with clinical outcomes and mortality. Materials and methods: In this prospective observational study, adult patients diagnosed with SAB at Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between June 2024 and June 2025 were evaluated. Demographic data, clinical presentation, laboratory and imaging findings, antimicrobial treatments, and time intervals between sequential steps of the clinical management pathway—from blood culture collection to administration of the first appropriate antibiotic dose—were analyzed at the hour level. Clinical outcomes were assessed based on 7-, 14-, and 28-day all-cause mortality. Results: The mean age of the patients included in the study was 64 years (range 26–88; IQR 21), and 62 patients were male (60.8%) while 40 were female (39.2%). Among the isolates, methicillin-susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) accounted for 62.7% of cases (n=64), whereas methicillin-resistant S. aureus (MRSA) was detected in 37.3% (n=38). The 28-day all-cause mortality rate was 23.5%. Empirical antibiotic therapy was appropriate in 86.5% of patients. Among non-methicillin antibiotics, the most frequently observed resistance was to clindamycin, and no glycopeptide resistance was detected. Fever, disease severity scores, C-reactive protein (CRP), and procalcitonin levels were significantly associated with mortality. Analysis of the clinical management pathway demonstrated that the duration required for completion of the infectious diseases (ID) consultation and the interval between consultation completion and antibiotic prescription were comparable. The shortest interval was observed between antibiotic prescription and approval by the infectious diseases specialist. Furthermore, the time from ID specialist approval to administration of the first antibiotic dose was similar to the interval between consultation completion and antibiotic prescription. Conclusion: This study demonstrates that, in patients with SAB, clinical outcomes are influenced not only by the appropriateness of empirical antibiotic therapy but also by the time required to translate clinical decisions into effective treatment. Despite a high rate of appropriate empirical therapy, substantial delays were observed along the clinical management pathway, particularly between consultation, prescription, and administration steps. By mapping these delays across sequential operational steps, this process-based analysis highlights the importance of system-level improvements to ensure timely delivery of appropriate therapy and to optimize outcomes in SAB.