Karbapenemaz üreten klebsiella pneumoniae klinik izolatlarında kolistin, fosfomisin, tigesiklin heterojen direncinin ve sinerjik etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 1016108
  2. Yazar: AYŞEGÜL BİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CEREN KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Heterodirençli Karbapenemaz üreten Klebsiella pneumoniae, heterodirenç, kolistin, fosfomisin, tigesiklin, sinerji, Heteroresistant Carbapenemase-Producing Klebsiella pneumoniae, heteroresistance, colistin, fosfomycin, tigecycline, synergy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Merkez Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen karbapenemaz üreten dirençli Klebsiella pneumoniae (KPKp) izolatlarında kolistin, fosfomisin ve tigesikline karşı heterodirenç sıklığının araştırılması, heterodirenç fenotiplerinin stabilitesinin değerlendirilmesi, heterodirenç ile karbapenemaz tipi arasındaki ilişkinin incelenmesi ve heterodirençli izolatlarda bu antimikrobiyallerin kombinasyonlarının in vitro sinerjik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 01.01.2023-30.11.2024 tarihleri arasında çeşitli klinik örneklerden izole edilen 250 KPKp izolatı dahil edilmiştir. Tür tanımlaması matriks destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyon uçuş zamanı kütle spektrometrisi (MALDI-TOF MS) yöntemi ile yapılmış, karbapenemaz genleri polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile araştırılmıştır. Kolistin ve tigesiklin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile, fosfomisin MİK değerleri ise EUCAST önerilerine uygun olarak agar dilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir. Kolistin, fosfomisin ve tigesiklin duyarlı toplam 62 izolat, popülasyon analiz profili (PAP) yöntemi ile heterodirenç açısından değerlendirilmiştir. Heterodirençli izolatların stabilitesi incelenmiş, ayrıca seçilmiş 28 izolatta kolistin-fosfomisin, kolistin-tigesiklin ve tigesiklin-fosfomisin kombinasyonlarının etkinliği dama tahtası yöntemi ile araştırılmıştır. Bulgular: İzolatlarda en sık saptanan karbapenemaz tipi OXA-48-benzeri enzimler [%43,2 (n=108)] olmuş, bunu KPC [%22 (n=55)] ve NDM [%5,2 (n=13)] izlemiştir. İzolatların %34,4 (n=86)'ü kolistine duyarlı bulunurken, ECOFF değerlerine göre %96 (n=240)'sı tigesiklin ve %72,4 (n=181)'ü fosfomisin için sokak tipi (wild-type) olarak değerlendirilmiştir. PAP yöntemi ile incelenen 62 izolatın 58'inde (%93,5) en az bir antibiyotiğe karşı heterodirenç saptanmıştır. Heterodirenç oranları kolistin için %27,4 (17/62), tigesiklin için %46,7 (29/62) ve fosfomisin için %82,2 (51/62) olarak belirlenmiştir. İzolatların %53,2 (n=33)'sinde birden fazla antibiyotiğe karşı heterodirenç bulunurken, %8,1 (n=5)'inde her üç antibiyotiğe karşı da heterodirenç tespit edilmiştir. Karbapenemaz tiplerine göre heterodirenç oranlarında farklılıklar gözlenmiş, ancak alt gruplardaki izolat sayılarının sınırlı olması nedeniyle karbapenemaz tipi ile heterodirenç fenotipi arasındaki ilişki değerlendirilememiştir. Stabil heterodirenç oranları kolistin, tigesiklin ve fosfomisin için sırasıyla %88,2, %41,4 ve %68,6 olarak bulunmuştur. Dama tahtası yöntemi ile yapılan değerlendirmede kolistin-tigesiklin kombinasyonunda %28,5, kolistin-fosfomisin kombinasyonunda %17,8 ve tigesiklin-fosfomisin kombinasyonunda %32,1 oranında sinerjik etki saptanmıştır. İncelenen kombinasyonların hiçbirinde antagonistik etki gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, KPKp klinik izolatlarında kolistin, fosfomisin ve tigesikline karşı heterodirencin yaygın olduğunu ve heterodirençli izolatlarda çoklu heterodirenç paternlerinin sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Özellikle fosfomisine karşı saptanan yüksek heterodirenç oranları dikkat çekici bulunmuştur. Antibiyotik kombinasyonlarının çoğunlukla additif veya sinerjik etki göstermesi ve antagonistik etkinin gözlenmemesi, heterodirençli KPKp enfeksiyonlarının tedavisinde kombinasyon yaklaşımlarının yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Özellikle fosfomisin içeren kombinasyonların, çoklu heterodirençli ve stabil heterodirenç fenotipine sahip izolatlarda dahi sinerjik etki gösterebilmesi, bu ajanların dirençli alt popülasyonların baskılanmasında ve tedavi etkinliğinin artırılmasında potansiyel bir rolü olabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, heterodirencin klinik laboratuvarlarda daha fazla dikkate alınması gerektiğini göstermekte olup, heterodirenç mekanizmalarının, klinik sonuçlarla ilişkisinin ve heterodirençli enfeksiyonlarda en etkili kombinasyon tedavilerinin aydınlatılabilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the frequency of heteroresistance to colistin, fosfomycin, and tigecycline among carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae (CPKP) clinical isolates, to evaluate the stability of heteroresistance phenotypes, to assess the relationship between heteroresistance and carbapenemase types, and to determine the in vitro interaction effects (synergy, addivity, indifference) of antibiotic combinations in heteroresistant isolates. Materials and Methods: A total of 250 CPKP isolates recovered from various clinical specimens submitted to the Central Microbiology Laboratory of Ibn-i Sina Hospital, Ankara University Faculty of Medicine, between January 1, 2023 and November 30, 2024 were included in the study. Species identification was performed by MALDI-TOF MS, and carbapenemase genes were detected by polymerase chain reaction (PCR). Minimum inhibitory concentrations (MICs) of colistin and tigecycline were determined by broth microdilution, whereas fosfomycin MICs were determined by agar dilution according to EUCAST recommendations. A total of 62 isolates susceptible to all three investigated antibiotics were evaluated for heteroresistance using the population analysis profile (PAP) method. The stability of heteroresistance phenotypes was assessed following serial passages. In addition, the activities of colistin-fosfomycin, colistin-tigecycline, and tigecycline-fosfomycin combinations were evaluated in 28 selected isolates using the checkerboard assay. Results: The most frequently detected carbapenemase type among the isolates was OXA-48-like enzymes [43.2% (n=108)], followed by KPC [22.0% (n=55)] and NDM [5.2% (n=13)]. While 34.4% (n=86) of the isolates were susceptible to colistin, 96.0% (n=240) and 72.4% (n=181) were classified as wild-type for tigecycline and fosfomycin, respectively, according to ECOFF values. Among the 62 isolates evaluated by the population analysis profile (PAP) method, heteroresistance to at least one antibiotic was detected in 58 (93.5%) isolates. The heteroresistance rates were 27.4% (17/62) for colistin, 46.7% (29/62) for tigecycline, and 82.2% (51/62) for fosfomycin. Heteroresistance to more than one antibiotic was identified in 53.2% (n=33) of the isolates, while 8.1% (n=5) exhibited heteroresistance to all three antibiotics simultaneously. Differences in heteroresistance rates were observed among carbapenemase types; however, the relationship between carbapenemase type and heteroresistance phenotype could not be evaluated because of the limited number of isolates in the subgroups. Stable heteroresistance rates were 88.2%, 41.4%, and 68.6% for colistin, tigecycline, and fosfomycin, respectively. Checkerboard analysis demonstrated synergistic activity in 28.5% of isolates for the colistin–tigecycline combination, 17.8% for the colistin–fosfomycin combination, and 32.1% for the tigecycline–fosfomycin combination. No antagonistic interaction was observed in any of the tested antibiotic combinations. Conclusion: This study demonstrated that heteroresistance to colistin, fosfomycin, and tigecycline is highly prevalent among carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae (CPKP) clinical isolates, with multiple heteroresistance patterns being frequently observed. The particularly high rate of fosfomycin heteroresistance was a notable finding. The predominance of additive or synergistic interactions among the tested antibiotic combinations, together with the absence of antagonistic effects, suggests that combination therapy may be beneficial in the treatment of heteroresistant CPKP infections. Notably, the ability of fosfomycin-containing combinations to exhibit synergistic activity even in isolates displaying multiple heteroresistance phenotypes and stable heteroresistance indicates that these regimens may play a potential role in suppressing resistant subpopulations and enhancing treatment efficacy. The findings of this study highlight the need for greater consideration of heteroresistance in clinical microbiology laboratories and emphasize the necessity for further large-scale studies to elucidate the molecular mechanisms underlying heteroresistance, its relationship with clinical outcomes, and the most effective combination therapies for the management of heteroresistant infections.