Meme cerrahisi geçiren hastalarda Pericardiyum 6 noktasına bası ve sakız çiğnemenin ameliyat sonrası bulantı, kusma ve antiemetik kullanımına etkisi: Randomize kontrollüdeneysel çalışma
Effects of Pericardium 6 point pressure and gum chewing onpostoperative nausea, vomiting and antiemetic use in patients undergoing breast surgery: A randomized controlled experimental study
- Tez No: 1016139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası bulantı ve kusma, Antiemetik kullanımı, Meme cerrahisi P6 akupresür, Sakız çiğneme, Antiemetic use, Breast surgery, Gum chewing, Postoperative nausea and vomiting, P6 acupressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme cerrahisi geçiren hastalarda P6 akupresür ve sakız çiğnemenin ameliyat sonrası bulantı, kusma ve antiemetik ilaç gereksinimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Servisinde 69 hasta (akupresür=23, sakız çiğneme=23, kontrol=23) ile gerçekleştirildi. Veriler hasta tanıtım formu ve ameliyat sonrası bulantı-kusma değerlendirme formu ile toplandı. Bulantı şiddeti VAS ile 0., 2., 6. ve 24. saatlerde değerlendirildi. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Fisher'ın Kesin testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı Bulgular: Bu çalışmada girişim 1 (akupresür), girişim 2 (sakız çiğneme) ve kontrol grupları arasında ameliyat sonrası bulantı şiddeti, kusma sayısı ve antiemetik ilaç gereksinimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı saptandı (p>0,05). Bununla birlikte, ameliyat sonrası erken dönemde girişim gruplarında antiemetik ilaç kullanımının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu gözlendi. Tüm gruplarda bulantı şiddetinin zamanla azalarak ameliyat sonrası 24. saatte ortadan kalktığı belirlendi. Ayrıca ameliyat süresi ile erken dönem bulantı şiddeti ve taburculuk süresi arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada, P6 akupresür ve ameliyat sonrası sakız çiğnemenin bulantı, kusma ve antiemetik ilaç gereksinimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı, ancak ameliyat sonrası erken dönemde destekleyici bir rol oynayabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to evaluate the effects of Pericardium 6 (P6) acupressure and chewing gum on the frequency and severity of postoperative nausea and vomiting (PONV) and the requirement for antiemetic medication in patients undergoing breast surgery. Material and Methods: This study was conducted in the General Surgery Clinic of Aydın Adnan Menderes University Research and Application Hospital. The sample consisted of 69 patients (acupressure=23, gum chewing=23, control=23). Data were collected using a patient information form and a postoperative nausea and vomiting assessment form prepared by the researcher. Nausea severity was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS) at 0, 2, 6, and 24 hours postoperatively. Data were analyzed using the Shapiro-Wilk test, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test, Fisher's Exact test, and Spearman correlation analysis. Results: No statistically significant differences were found between the acupressure, gum chewing, and control groups in terms of postoperative nausea severity, vomiting frequency, and antiemetic drug requirements (p>0.05). However, lower rates of antiemetic drug use were observed in the intervention groups, particularly in the early postoperative period. Nausea severity decreased over time in all groups and resolved by the 24th postoperative hour. In addition, a statistically significant relationship was found between the duration of surgery and early postoperative nausea severity as well as length of hospital stay (p<0.05). Conclusion: It was concluded that P6 acupressure and postoperative gum chewing did not have a statistically significant effect on nausea, vomiting, and antiemetic drug requirements; however, they may play a supportive role in the early postoperative period.