EBEVEYNLERDE PRENATAL DÖNEMDEKİ ULTRASONOGRAFİNİN PRENATAL BAĞLANMA VE ALGILANAN STRES ÜZERİNE ETKİSİ
THE EFFECT OF PRENATAL ULTRASONOGRAPHY ON PRENATAL ATTACHMENT AND PERCEIVED STRESS IN PARENTS
- Tez No: 1016162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Prenatal bağlanma, Ultrasonografi, Prenatal attachment, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ebeveynlerde prenatal dönemdeki ultrasonografinin (USG) prenatal bağlanma ve algılanan stres üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 01/01/2025-01/03/2026 tarihleri arasında Tokat Medikal Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve araştırma kriterlerini karşılayan toplam 150 ebeveyn (75 anne adayı, 75 baba adayı) oluşturmuştur. Veriler;“Kişisel Veri Formu”,“Prenatal bağlanma Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”,“Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcılara veri toplama formları yüz yüze uygulanmış; ön test, son test ve izlem testi olmak üzere üç kez doldurtulmuştur. İlk uygulama hastaneye başvuruda USG öncesinde, ikinci uygulama USG sonrasında, üçüncü uygulama ise üç hafta sonraki kontrol başvurusunda gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programında analiz edilmiş; normal dağılım değerlendirildikten sonra tekrarlı ölçümlerde ANOVA testi uygulanmış ve etki büyüklüğü η² ile hesaplanmıştır (p<0,05). Annelerin Prenatal Bağlanma Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarında izlem sürecinde istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmış, bağlanma puanlarının son izlem ölçümüne doğru azaldığı belirlenmiştir (p<0,05). Buna karşın annelerin algılanan stres düzeylerinde anlamlı değişiklik bulunmamıştır (p>0,05). Babalarda ise Doğum Öncesi Bağlanma Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarının izlem sürecinde anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır (p<0,05). Babaların algılanan stres düzeylerinde ise anlamlı değişiklik gözlenmemiştir (p>0,05). Ultrasonografinin, özellikle babalarda prenatal bağlanmayı güçlendirdiği, ancak anne- baba adaylarında algılanan stres düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Prenatal bakımda ebeveynlerin ultrasonografi sürecine aktif katılımının desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of prenatal ultrasonography (USG) on prenatal bonding and perceived stress in parents. The sample consisted of a total of 150 parents (75 expectant mothers, 75 expectant fathers) who applied to the Obstetrics and Gynecology Polyclinic of Tokat Medical Park Hospital between January 1, 2025, and March 1, 2026, and met the research criteria. Data were collected using the“Personal Data Form”,“Prenatal Bonding Scale”,“Perceived Stress Scale”, and“Prenatal Father Bonding Scale”. Data collection forms were administered face-to-face to the participants; they were completed three times: a pre-test, a post-test, and a follow-up test. The first application was before the USG upon hospital admission, the second application was after the USG, and the third application was performed at the follow-up visit three weeks later. The data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program. After evaluating the normal distribution, a repeated measures ANOVA test was applied, and the effect size was calculated using η² (p<0.05). Statistically significant changes were found in the total and subscale scores of the Prenatal Attachment Scale for mothers during the follow-up period, with attachment scores decreasing towards the last follow-up measurement (p<0.05). However, no significant change was found in the perceived stress levels of mothers (p>0.05). In fathers, a significant increase was found in the total and subscale scores of the Prenatal Attachment Scale during the follow-up period (p<0.05). No significant change was observed in the perceived stress levels of fathers (p>0.05). It was determined that ultrasonography strengthens prenatal attachment, especially in fathers, but it does not have a significant effect on the perceived stress levels of prospective parents. It is recommended that active participation of parents in the ultrasonography process be supported in prenatal care.