Gençlerin cinsel sağlığa yönelik tutumları ve etkileyen faktörler
Attitudes of young people toward sexual health and the influencing factors
- Tez No: 1016163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KÖKTÜRK DALCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel sağlık, Cinsel tutumlar, Cinsellik, Hemşirelik, Sexual health, Sexual attitudes, Sexuality, Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gençlerde cinsel sağlık tutumlarını değerlendirmek ve bu tutumların sosyodemografik özellikleri ve cinsel sağlık eğitimi alma gibi çeşitli değişkenlerle ilişkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Kesitsel ve tanımlayıcı yöntemle yapılan araştırmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde kayıtlı olan öğrenciler oluşturmakta olup yaş ortalaması 20,43±1,57 olan 770 üniversite öğrencisi (%56,10 kadın, %43,90 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu ve Gençlerde Cinsel Sağlık Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmış olup, verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analiz kullanılmıştır. Katılımcıların (GCSTÖ) toplam puan ortalaması 140,11±9,92 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan gençlerin %88,57'si hiçbir cinsel sağlık eğitimi almadıklarını belirtmişlerdir. Fark analizleri incelendiğinde kadınların genel cinsel sağlık tutum puanları ile“karar verme ve sorumluluk”ve“toplumsal cinsiyet”alt boyut puanlarının erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca ilişkisi olan gençlerin ilişkisi olmayanlara kıyasla cinsel sağlık tutumları,“güvenli cinsellik”ve“iletişim ve haklar”boyutlarında daha olumlu puanlar aldığı saptanmıştır. Cinsel sağlık eğitimi aldığını belirten öğrencilerin (%11,43), almayanlara kıyasla yalnızca“iletişim ve haklar”alt boyutunda daha yüksek puanlara sahip olduğu; sağlık ve tıp alanında okuyan öğrencilerin ise“güvenli cinsellik”alt boyutunda diğer bölümlerde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek puana sahip oldukları saptanmıştır. Ölçeğin alt boyutları arasında da pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma, gençlerin cinsel sağlık tutumlarında cinsiyet ve ilişki deneyiminin belirleyici faktörler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Designed to evaluate the sexual health attitudes of youth and investigate their associations with variables including sociodemographic characteristics and prior sexual health education, this cross-sectional and descriptive study of 770 students (56.10% female, 43.90% male; mean age 20.43±1.57) enrolled at Bandırma Onyedi Eylül University during the 2024-2025 academic year utilized a Personal Information Form and the Sexual Health Attitude Scale for Youth (SHASY) for data collection, whereby statistical analyses via independent sample t-tests, one-way analysis of variance, and Pearson correlation indicated a mean total score of 140.11±9.92 alongside an 88.57% rate of participants reporting no sexual health education, and further demonstrated that females scored significantly higher in overall attitudes as well as the“decision-making and responsibility”and“gender”sub-dimensions, that relationship experience yielded more positive scores in“safe sex”and“communication and rights,”that the minority receiving education (11.43%) scored higher exclusively in“communication and rights”while health and medical students outperformed peers in“safe sex,”and that significant positive correlations existed among the scale's sub-dimensions, ultimately leading to the consideration that gender and relationship experience act as determining factors in the sexual health attitudes of youth.