Kahramanmaraş'ta Cumhuriyet dönemi ev mimarisi
House architecture in the Republican period in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 1016170
  2. Yazar: FUNDA BİRSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Türk ev mimarisi, plan-cephe özellikleri, Kahramanmaraş, Turkish house architecture, plan-facade features
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Bilim Dalı
Özet
ÖZET BİRSEN Funda, Kahramanmaraş'ta Cumhuriyet Dönemi Ev Mimarisi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2026 Kahramanmaraş, geleneksel evler açısından zengin bir tarihi dokuya sahip olmasına rağmen, bugüne kadar birkaç çalışma dışında bu konuda detaylı ve bilimsel bir çalışma yapılmamıştır. Bu araştırmanın amacı, her geçen gün daha da yıpranan, harap olan bu evlerden bazılarını belgelemek ve ayrıca Maraş Evleri'nin geleneksel Türk ev mimarisindeki yerini belirlemektir. Her coğrafi dokuda karşılaştığımız eski evler, içinde yaşayan insanların kültürünü yansıtan, geçmiş ile gelecek arasında kopmaz bir bağ kurulmasını kolaylaştıran kültürel değerlerimiz arasındadır. Çünkü evler, inşa edildikleri dönemin ekonomisini, yaşam biçimini, kültürünü ve inançlarını en iyi yansıtan yapı gruplarıdır. Kahramanmaraş, tarih boyunca birçok medeniyetin merkezi olmuştur. Özellikle Dulkadiroğlu Beyliği döneminde (1337-1522), beyliğin merkezi olması nedeniyle, yapı faaliyetlerinin önemli ölçüde arttığı görülmektedir. Kahramanmaraş'ın geleneksel kentsel dokusunda yer alan Ulu Cami, Kapalıçarşı, Taş Medrese ve Hatuniye Cami gibi yapılar bu dönemde inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde kentsel gelişimini belirli bir doku içerisinde sürdüren Kahramanmaraş'ta 19. yüzyıla kadar kerpiç evler yaygınken, bu tarihten sonra kâgir yapıların daha çok tercih edildiği söylenebilir. Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı döneminde inşa edilen mimari eserler, günümüzde geleneksel kentsel dokunun temel unsurları olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmada Kahramanmaraş merkezinde 20. yüzyıl başında inşa edildiği düşünülen yirmi adet tescilli ev incelenmiştir. Bu evlerin tasarımında plan-cephe özellikleri, süsleme ve yapı malzemeleri gibi faktörler araştırılmıştır. Anadolu Türk mimarisinde önemli bir yeri olan evlerin söz konusu örneklerinden yola çıkılarak Maraş Evleri'nin genel karakteristik özellikleri tanımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BİRSEN Funda, House Architecture in the Republican Period in Kahramanmaraş, Master's Thesis, Nevşehir, 2026 Although, Kahramanmaraş has a rich historical texture in terms of traditional houses, except for a few studies, to date, there aren't any, detailed and scientific study has been conducted on this subject, . The aim of this research, is to document some of these houses, which are getting more and more worn out, ruined, every passing day, and also, to determine the place of Maraş Houses, in traditional Turkish houses architecture.Old houses, that we encounter in every geographical texture, are among our cultural values which reflects the culture of those people, living in them, facilitating the establishment of an unbreakable relationship between the past and the future. Because, houses are the building groups, that best reflect the economy, lifestyle, culture and beliefs of the period in which they were built. Kahramanmaraş, has been the center of many civilizations throughout history. Especially during the Dulkadiroğlu Principality period (1337-1522), due to being the center of the principality, it is seen that construction activities have been increased significantly. Structures, such as Ulu Mosque, Kapalıçarşı, Taş Madrasa and Hatuniye Mosque, which are located in the traditional Kahramanmaraş urban texture, were built during this period. In Kahramanmaraş, which continued its urban development within a predetermined texture, during the Ottoman period, adobe houses were common until the 19th century, but it can be said that masonry structures were preferred more after this date. Architectural works, built during the Dulkadiroğlu Principality and the Ottoman period, stand out as the basic elements of traditional urban texture today. In this research, 20 registered houses were examined, those which thought to have been built in early 20th centuries, in the center of Kahramanmaraş. Factors such as plan-facade features, ornamentation, and building materials in the design of these houses were investigated. The aim was to define the general characteristic features of the Maraş Houses, by taking the subjected examples of houses which have an important place in Anatolian Turkish architecture, as a starting point.