Kahramanmaraş'ın edebî birikimine ilişkin bir tasnif çalışması: 1920-1990 (edebî yönelimler-kuşaklar)
A classification study on the literary accumulation of kahramanmaras: 1920-1990 (literary trends-generations)
- Tez No: 890021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM SOMUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, edebiyat, kuşak, kültür, Kahramanmaraş, literature, generation, culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Toplumların kendine özgü manevi ya da maddi birikimleri olarak kabul edilen kültürün kuşaklara aktarımı sürecinde dil kadar etkin bir diğer unsur edebiyattır. Edebî kültürün gelişimi ve etkinliği şehirden şehire, insandan insana farklılıklar gösterir. Bir bölgede kültürün popülerlikten kalıcılığa dönüşmesi, kültürel etkinliklerin kuşaklar boyunca sürdürülebilmesiyle ilgilidir. Kültürlenme dediğimiz etkileşim ise bireyin doğup büyüdüğü toplumun değer ve normlarını özümseyerek davranış hâline getirmesi, dolayısıyla toplumsal bir varlık olması sürecidir. Bu süreç aynı zamanda, kuşaklar arasındaki kültür akışının devamlılığının sağlanmasıyla ilişkilidir. Bu akışın yazınsal boyutunu yazarlar çerçevesinde değerlendirmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı, kalıcı edebî kültürüyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinen Kahramanmaraş'ta doğup büyümüş yazar ve şairlere yönelik bir tasnif yaparak edebiyat sosyolojisi adına derli toplu bir çalışma ortaya koymaktır. Çalışma Cumhuriyet Dönemi'yle başlatılmıştır. 1920-1990 yılları arasında Kahramanmaraş'ta doğmuş şair ve yazarların artış ve değişimi istatiksel ve niceliksel olarak ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Literature is another element as effective as language in the process of transferring culture, which is accepted as the unique spiritual or material accumulation of societies, to generations. The development and effectiveness of literary culture varies from city to city and from person to person. The transformation of culture in a region from popularity to permanence is related to the continuation of cultural activities for generations. The interaction we call acculturation is the process by which an individual assimilates the values and norms of the society in which he or she was born and raised and turns them into behavior, thus becoming a social being. This process is also related to ensuring the continuity of the flow of culture between generations. It is possible to evaluate the literary dimension of this flow within the framework of writers. The aim of this study is to make a classification of the writers and poets who were born and raised in Kahramanmaraş, which has an important place in Turkish literature with its permanent literary culture, and to present a comprehensive study on behalf of literary sociology. The study started with the Republican Period. The increase and change of poets and writers born in Kahramanmaraş between 1920-1990 will be discussed statistically and quantitatively.