Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran hipotiroidi hastalarının levotiroksin kullanımı konusundaki bilgi düzeyi
Knowledge level of hypothyroid patients attending Kocaeli University Hospital Endocrinology Outpatient Clinic regarding levothyroxine use
- Tez No: 1016184
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Levotiroksin, Tedavi uyumu, Hypothyroidism, Levothyroxine, Treatment adherence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı hipotiroidi hastalarının levotiroksin kullanımı konusundaki bilgi seviyelerinin analiz edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini 15 Temmuz 2025-15 Eylül 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, hipotiroidi hastası olup levotiroksin kullanan, 18 yaş ve üzeri, toplam 170 hasta oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılacak verileri elde etmede tanımlayıcı anket formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS (Statistic Package for Social Sciences, Chicago,IL, USA) 23.0 paket programında analiz edilmiştir. Veriler sürekli değişkenler için ortalama ± standart ve ortanca şeklinde, kategorik değişkenler için ise sayı ve yüzde olarak gösterilmiştir. Sürekli değişkenlerin dağılımının normale yakın olup olmadığı Shapiro Wilk testiyle değerlendirilmiştir. Normal dağılımın sağlanmadığı durumlarda Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi uygulanmıştır. P<0,05 için sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan 170 hastanın %84,1'i kadın olup, en büyük grubu 46-65 yaş aralığındaki bireyler (%44,8) oluşturmaktadır. Katılımcıların %55,3'ü tiroidektomi öyküsüne sahiptir. Hastaların %99,4'ü ilacını sabah aç karnına içmesi gerektiğini doğru bilmekte ve bu bilgiyi klinik pratiğine %100 oranında yansıtmaktadır. Ancak emilimi doğrudan etkileyen faktörler incelendiğinde; hastaların %86'sının ilaç-besin etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olmadığı, mide koruyucu (PPİ) ve takviye edici gıdalarla (Fe, Ca vb.) bırakılması gereken“en az 4 saatlik”süre kuralını bilenlerin oranının ise %27,6'da kaldığı saptanmıştır. İstatistiksel analizlerde; kadınların, 45 yaş altı genç popülasyonun ve yüksek eğitim düzeyine sahip olanların bilgi düzeyinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu (p<0,05); özellikle cerrahi öyküsü olan hastaların ilacı bırakmanın hayati risklerini (miksödem koması) cerrahi geçirmeyenlere oranla daha iyi kavradığı tespit edilmiştir (p=0,027). Sonuçlar: Çalışmamız; kadınların, genç yaştaki bireylerin ve yüksek eğitim düzeyine sahip olanların bilgi düzeyinin daha yüksek olduğunu, ancak bu gruplarda dahi özellikle ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimleri konusunda ciddi bir bilgi eksikliğinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Temel uygulama disiplini yerleşik olsa da, farmakolojik etkileşimler konusundaki bu genel farkındalık düşüklüğünü gidermek amacıyla; birinci basamaktan itibaren tüm ilgili branşlarca bütüncül bir hasta eğitimi sunulmalıdır. Bu süreç; el kitapçığı, karekod uygulamaları ve dijital hatırlatıcılar gibi görsel-işitsel materyallerle desteklenmeli ve her kontrolde sorgulanarak sürdürülebilir hale getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the knowledge level of hypothyroid patients regarding the use of levothyroxine. Materials and Methods: The study population consisted of 170 patients aged 18 and over, diagnosed with hypothyroidism and using levothyroxine, who applied to the Kocaeli University Endocrinology Outpatient Clinic between July 15, 2025, and September 15, 2025. A descriptive questionnaire was used to obtain the data. Statistical analysis was performed using SPSS 23.0 software. Data are presented as mean ± standard deviation and median for continuous variables, and as frequencies and percentages for categorical variables. The normality of the distribution of continuous variables was evaluated using the Shapiro-Wilk test. In cases where normal distribution was not achieved, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were utilized. The Chi-square test was applied for the comparison of categorical variables. Results were considered statistically significant for $p < 0.05$. Results: Of the 170 patients participating in the study, 84.1% were female, and the largest group consisted of individuals in the 46-65 age range (44.8%). 55.3% of the participants had a history of thyroidectomy. While 99.4% of the patients correctly knew that the medication should be taken on an empty stomach in the morning and reflected this knowledge in their clinical practice at a rate of 100%, deficiencies were found regarding factors affecting absorption. It was determined that 86% of the patients were unaware of drug-food interactions, and the rate of those who knew the“at least 4-hour”interval rule for proton pump inhibitors (PPI) and supplements (Fe, Ca, etc.) remained at 27.6%. Statistical analysis revealed that the knowledge level was significantly higher among women, the young population under the age of 45, and those with higher education levels (p < 0.05). Notably, patients with a surgical history were found to better comprehend the vital risks of discontinuing the medication (such as myxedema coma) compared to non- surgical patients (p= 0.027). Conclusions: Our study revealed that while knowledge levels were higher among women, younger individuals, and those with higher education, even in these groups, there was a significant lack of knowledge regarding drug-drug and drug-food interactions. Although basic administration discipline is established, holistic patient education should be provided by all relevant specialties, starting from primary care, to address this general lack of awareness regarding pharmacological interactions. This process should be supported by visual-auditory materials such as brochures, QR code applications, and digital reminders, and should be made sustainable by reassessing the patient's knowledge at each follow-up.