Trombektomi uygulanan hastalarda posterior/anterior periventiküler beyaz madde hiperintensite oranının kanama ile ilişkisi
Association between posterior/anterior periventricular white matter hyperintensity ratio and hemorrhage in patients undergoing thrombectomy
- Tez No: 1016185
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİKAR ARLIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, Endovasküler tedavi, Acute ischemic stroke, Endovascular treatment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, mekanik trombektomi uygulanan akut iskemik inme hastalarında posterior/anterior periventriküler beyaz madde hiperintensite (P/A BMH) oranı ile hemorajik transformasyon gelişimi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel ve tek merkezli çalışmaya, 15.11.2024-15.11.2025 tarihleri arasında akut iskemik inme nedeniyle mekanik trombektomi uygulanan 57 hasta dahil edildi. Hastalara ait demografik, klinik, radyolojik ve laboratuvar verileri değerlendirildi. Başvuru NIHSS skorları, oklüzyon lokalizasyonu, reperfüzyon başarısı (mTICI), serebral küçük damar hastalığı belirteçleri ve Modifiye Boston kriterleri analiz edildi. Posterior/anterior periventriküler beyaz madde hiperintensite (P/A BMH) oranı hesaplandı. Hemorajik transformasyon ECASS sınıflamasına göre değerlendirildi ve hastalar hemorajik transformasyon gelişen ve gelişmeyen gruplar şeklinde karşılaştırıldı. Klinik sonlanım modifiye Rankin Skalası (mRS) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 67,54±8,79 yıl olup, olguların %56,1'i erkekti. Hastaların %54,4'ünde hemorajik transformasyon saptandı. Hemorajik transformasyon gelişen hastalarda P/A BMH oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,029). Hemorajik enfarkt gelişen hastalarda P/A BMH oranının belirgin olarak arttığı saptandı (p=0,020). MCA oklüzyonunun hemorajik transformasyon açısından bağımsız risk faktörü olduğu saptandı (OR=5,81; %95 GA: 1,22–27,60; p=0,027). Hemorajik transformasyon gelişen hastalarda reperfüzyon başarısının daha düşük olduğu tespit edildi (p=0,008). Kötü prognoz (mRS 3–6) oranı hemorajik transformasyon gelişen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). Modifiye Boston kriterlerine göre serebral amiloid anjiopati olasılığı arttıkça mortalite oranlarının anlamlı olarak yükseldiği saptandı (p=0,025). Sonuç: P/A BMH oranı, mekanik trombektomi sonrası hemorajik transformasyon gelişimini öngörmede potansiyel bir görüntüleme biyobelirteci olabilir. Hemorajik transformasyonun kötü fonksiyonel sonlanım ve mortalite ile ilişkili bulunması nedeniyle, yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesi klinik takip ve yönetim açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between the posterior/anterior periventricular white matter hyperintensity (P/A WMH) ratio and the development of hemorrhagic transformation in acute ischemic stroke patients undergoing mechanical thrombectomy. Materials and Methods: This prospective, observational, single-center study included 57 patients who underwent mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke between 15.11.2024 and 15.11.2025. Demographic, clinical, radiological, and laboratory data were evaluated. Baseline NIHSS scores, occlusion localization, reperfusion success (mTICI), cerebral small vessel disease markers, and Modified Boston criteria were analyzed. The posterior/anterior periventricular white matter hyperintensity (P/A WMH) ratio was calculated. Hemorrhagic transformation was assessed according to the ECASS classification, and patients were compared as hemorrhagic transformation-positive and hemorrhagic transformation-negative groups. Clinical outcomes were evaluated using the modified Rankin Scale (mRS). Results: The mean age of the patients was 67.54±8.79 years, and 56.1% of the patients were male. Hemorrhagic transformation was detected in 54.4% of the patients. The P/A WMH ratio was significantly higher in patients who developed hemorrhagic transformation (p=0.029). The P/A WMH ratio was also significantly increased in patients with hemorrhagic infarction (p=0.020). MCA occlusion was identified as an independent risk factor for hemorrhagic transformation (OR=5.81; 95% CI: 1.22–27.60; p=0.027). Reperfusion success was significantly lower in patients with hemorrhagic transformation (p=0.008). Poor prognosis (mRS 3–6) was significantly more frequent in patients with hemorrhagic transformation (p<0.001). Mortality rates increased significantly with higher probability of cerebral amyloid angiopathy according to the Modified Boston criteria (p=0.025). Conclusion: The P/A WMH ratio may serve as a potential imaging biomarker for predicting hemorrhagic transformation after mechanical thrombectomy. Since hemorrhagic transformation was associated with poor functional outcomes and increased mortality, early identification of high-risk patients may be important for clinical follow-up and management.