Endüstriyel kenevir – sarımsak ekim nöbetinde yetiştirilen endüstriyel kenevir ve sarımsakta verim ve kalite üzerine çinkolu ve borlu gübrelemenin etkileri
Effects of zinc and boron fertilization on yield and quality in industrial hemp and garlic grown in rotation – industrial hemp and garlic
  1. Tez No: 1016186
  2. Yazar: ESAT TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TABAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir, Sarımsak, Hemp, Garlic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel kenevir – sarımsak ekim nöbetinde yetiştirilen endüstriyel kenevir ve sarımsakta verim ve kalite üzerine çinkolu ve borlu gübrelemenin etkilerini araştırmak amacıyla Kastamonu-Taşköprü yöresinde endüstriyel kenevir ve sarımsak bitkisi ile tesadüf blokları deneme desenine göre 2 yıllık tarla denemeleri kurulmuştur. Kenevir ve sarımsak bitkisi ile yürütülen denemelerde çinko kontrol, 0.5 kg Zn da-1 ve 1 kg Zn da-1 olacak şekide sülfat formunda, bor kontrol, 0.2 kg B da-1 ve 0.4 kg B da-1 olacak şekide Etidot-67 formunda uygulanmıştır. Hasat edilen kenevir ve sarımsak bitkilerinin yaş ağırlıkları belirlenmiş ve her parselden tesadüfi 10 bitki seçilmiş ve seçilen örneklerin ağırlıkları alınmıştır. Seçilen 10 kenevir bitkisinde bitki boyu ve teknik sap uzunluğu belirlenmiştir. Endüstriyel kenevir bitkisinin yaş ve kuru ağırlık miktarları ile lif verimi çinkolu ve borlu gübreleme ile artarken, lif randımanı üzerine sadece çinkolu gübreleme etkili olmuştur. Bitki boyu ve ortalama gövde çapı üzerine ikinci yıl uygulanan çinko etkili olmuştur. Boğumlar arası uzunluk ikinci yıl uygulanan çinkolu ve borlu gübreleme ile artmıştır. Yaprak ve lifin çinko ve bor konsantrasyonları her iki yılda da uygulanan çinkolu ve borlu gübreleme ile artmıştır. Yaprak ve lifin azot, fosfor, potasyum, bor ve mangan konsantrasyonlarından sadece mangan konsantrasyonunu çinko ve bor uygulamasıyla artmıştır. Çinkolu ve borlu gübreleme sarımsak bitkisinde iki yılda da verimi, yumrusunun dar kenar çapı, geniş kenar çapı, yükseklik değerlerini, yumru çinko ve bor konsantrasyonu artırmıştır. ve sadece birinci yılda ortalama yumru ağırlığını artırmıştır. Yumru ağırlığını ikinci yıl çinko, birinci yıl ise bor artırmıştır. Bor uygulaması yumru azot, fosfor, potasyum, kükürt, çinko ve mangan konsantrasyonlarından sadece çinko konsantrasyonunu artırmıştır. İki yıl süren tarla denemeleri sonucunda, sarımsak anızında yetiştirilen endüstriyel kenevir bitkisine ve endüstriyel kenevir anızında yetiştirilen sarımsak bitkisine uygulanacak gübreleme programına 0.5 kg da-1 çinko ve 0.2 kg da-1 bor ilave edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Two-year field experiments were conducted in the Kastamonu–Taşköprü region to investigate the effects of zinc (Zn) and boron (B) fertilization on yield and quality of industrial hemp and garlic grown in an industrial hemp–garlic crop rotation system. The experiments were established according to a randomized complete block design by using industrial hemp and garlic plants. In the experiments, zinc was applied in zinc sulfate form at three levels: control, 0.5 kg Zn da-1, and 1 kg Zn da-1, while boron was applied in the form of Etidot-67 at three levels: control, 0.2 kg B da-1, and 0.4 kg B da-1. Fresh weights of the harvested hemp and garlic plants were determined, and ten plants were randomly selected from each plot for measurement of individual plant weights. In addition, plant height and technical stem length were determined for the selected ten hemp plants. The results showed that fresh and dry biomass and fiber yield of industrial hemp increased with zinc and boron fertilization, whereas fiber ratio was affected only by zinc fertilization. Zinc application in the second year significantly affected plant height and average stem diameter, while internode length increased with both zinc and boron fertilization in the second year. Zinc and boron concentrations in leaves and fiber increased with zinc and boron fertilization in both years. Boron application increased only the zinc concentration among the concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium, sulfur, zinc, and manganese in the nodules. In garlic, zinc and boron fertilization increased yield, bulb narrow diameter, bulb wide diameter, bulb height, and bulb zinc and boron concentrations in both years. Average bulb weight increased only in the first year. Bulb weight was affected by zinc in the second year and by boron in the first year. Among the lump nutrient concentrations N, P, K, S, Zn, and Mn boron application increased only zinc concentration. Based on two years of field trials, it is recommended to add 0.5 kg da-1 zinc and 0.2 kg da-1 boron to the fertilization program for industrial hemp grown in garlic stubble and garlic grown in industrial hemp stubble.