Sivri biber üretiminde bazı organik gübrelerin bitki gelişimi ve verim unsurlarına etkileri
Effects of organic fertilizers on plant growth and yield components in sivri pepper production
- Tez No: 1016236
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahır gübresi, Hayvan gübresi, Organik gübreler, Solucan gübresi, Tavuk gübresi, Çiftlik gübresi, Farmyard manure, Animal manures, Organic fertilizers, Vermicompost, Poultry manure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
Özet
Araştırma, farklı organik gübrelerin sivri biberde bitki gelişimi ve verim bileşenlerine etkilerini belirlemek amacıyla Antalya ili Manavgat ilçesine bağlı Denizyaka Mahallesinde daha önce ticari bitki yetiştirilmeyen tarlada 2025 yılı sebze yetiştirme sezonunda (Ocak-Ağustos ayları arasında) gerçekleştirilmiştir. Bitki materyali olarak bölgede yaygın olarak yetiştirilen Piksel F1 sivri biber çeşidi kullanılmıştır. Organik gübrelerin geleneksel yetiştiricilikle mukayese edildiği bu çalışmada 1-çiftçi uygulaması, 2-temel uygulama (N, P, K, Ca, Mg) (kontrol), 3-tavuk gübresi, 4-koyun gübresi, 5-inek gübresi, 6-güvercin gübresi, 7-yarasa gübresi (guano), 8-deniz yosunu gübresi ve 9-solucan gübresi (vermikompost) uygulamaları olmak üzere dokuz uygulama yer almıştır. Araştırma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Fideler sıra arası 100 cm ve sıra üzeri 20 cm olacak şekilde dikilmiştir. Parsel büyüklüğü 4 m2 ve her tekerrürde 20 bitki bulundurulmuştur. Çalışma bulguları, uygulanan organik gübreler arasında inek gübresi (İG) ve solucan gübresi (SG)'nin bitki büyümesi, verim ve kalite parametrelerinde en yüksek performansı gösterdiğini ortaya koymuştur. Toplam verim açısından en yüksek değer inek gübresi (6214,84 kg/da) uygulamasından elde edilmiş; meyve ağırlığı ve bazı kalite parametrelerinde ise solucan gübresi (5919,37 kg/da) uygulaması inek gübresinden üstün performans sergilemiştir. Organik gübrelerin meyve özelliklerine olan etkileri incelendiğinde bitki gelişiminde olduğu gibi solucan gübresinin (vermikompost) sürdürülebilir üretim sistemleri içinde en uygun organik gübre uygulaması olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different organic fertilizers on plant development and yield in sivri peppers in Denizyaka location of Manavgat district, Antalya province in a field where commercial plants were not previously grown, during periods January-August 2025 vegetable growing season. The Piksel F1 sivri pepper variety, widely cultivated in study region, was used as plant material. Following, nine fertilizer applications were researched: 1- farmer practice, 2- basic application (N, P, K, Ca, Mg) (control), 3- chicken manure, 4- sheep manure, 5- cattle manure, 6- pigeon manure, 7- bat guano, 8- seaweed fertilizer and 9- worm manure (vermicompost). The research was established according to a randomized complete block design with 4 replications. Seedlings were planted at spacing of 100 cm between rows a 20 cm within rows. Each plot had an area 4 m² and contained 20 plants per each replication. According to the research, among the organic fertilizers applied to sivri peppers, those used by plant growers had a positive effect. The study findings revealed that, among the organic fertilizers applied, cow manure (CM) and vermicompost (VC) demonstrated the highest performance in terms of plant growth, yield, and quality parameters. The highest total yield was achieved with the application of cow manure (6214,84 kg/ha); however, in terms of fruit weight and certain quality parameters, the application of vermicompost (5919,37 kg/ha) outperformed cow manure. When the effects of organic fertilizers on fruit characteristics were examined, it was observed that vermicompost, as in plant development, is the most suitable organic fertilizer alternative for sustainable production systems.