Bilgisayarlı tomografi görüntülerinde arcus aortae dallanma paternlerindeki anatomik varyasyonların incelenmesi
Investigation of anatomical variations in aortic arcus branching patterns in computed tomography images
  1. Tez No: 1016272
  2. Yazar: TURKASLAN JAVADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANIL DİDEM AYDIN KABAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Arcus aortae, BT anjiyografi, dallanma paternleri, vasküler varyasyonlar, Aortic arch, branching patterns, CT angiography, vascular variations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türk popülasyonunda arcus aortae dallanma paternleri ve varyasyonlarının sıklığı, dağılımı ve demografik özelliklerle ilişkisi bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntüleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya yetişkin ve çocuk yaş grubundan toplam 831 olgu dâhil edilmiş olup, elde edilen veriler literatürde yer alan çalışmalar doğrultusunda sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, en sık görülen dallanma paterninin klasik üç dallı yapı olan Tip 3b1 olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, iki dallı (özellikle Tip 2b2), dört dallı (özellikle Tip 4b1) ve daha kompleks dallanma paternlerinin de değişen oranlarda görülebildiği belirlenmiştir. Çalışmamızda ayrıca Tip 1b1m, Tip 3b4m, Tip 3b7, Tip 3b7m ve Tip 5b2m gibi son derece nadir varyasyonların düşük oranlarda ve çoğunlukla tekli olgular şeklinde saptandığı görülmüştür. Yaş gruplarına göre yapılan değerlendirmede, çocuk popülasyona ait verilerin sınırlı olduğu ancak bazı varyasyonların yalnızca bu grupta gözlenebildiği dikkat çekmiştir. Özellikle sağ arcus aortae varyasyonu yetişkin grupta saptanmazken, çocuk grupta tek bir olguda izlenmiştir. Cinsiyet dağılımı incelendiğinde, bazı varyasyonlarda sayısal farklılıklar gözlenmekle birlikte, genel olarak cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuç olarak, arcus aortae dallanma paternlerinin geniş bir morfolojik çeşitlilik gösterdiği ve nadir varyasyonların ancak ayrıntılı görüntüleme yöntemleri ile ortaya konulabildiği belirlenmiştir. Arcus aortae varyasyonlarının çoğunluğu asemptomatik olmakla birlikte, özellikle cerrahi ve endovasküler girişimler sırasında anatomik farklılıklar klinik açıdan önem arz etmektedir. Bu nedenle, varyasyonların preoperatif dönemde doğru şekilde tanınması, olası komplikasyonların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Çalışmamızdan elde edilen bulgular, özellikle klinik uygulamalarda ve girişimsel işlemler öncesinde anatomik varyasyonların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the frequency, distribution, and demographic associations of aortic arch branching patterns and variations in the Turkish population were evaluated using computed tomography angiography images. A total of 831 cases, including both adult and pediatric subjects, were included in the study, and the obtained data were analyzed according to classifications reported in the literature. The findings demonstrated that the most common branching pattern was Type 3b1, corresponding to the classical three-branch configuration of the aortic arch. In addition, two-branched (particularly Type 2b2), four-branched (particularly Type 4b1), and more complex branching patterns were observed at varying frequencies. Furthermore, extremely rare variations, including Type 1b1m, Type 3b4m, Type 3b7, Type 3b7m, and Type 5b2m, were identified at very low frequencies, mostly as single-case findings. Age-group analysis revealed that data regarding the pediatric population remain limited; however, certain variations were observed exclusively within this group. Notably, while no cases of a right-sided aortic arch were identified in adults, this variation was detected in a single pediatric case. Although numerical differences were observed among some variation types according to sex, no significant overall association between branching patterns and sex was identified. In conclusion, aortic arch branching patterns exhibit considerable morphological diversity, and rare variations can only be reliably identified through detailed imaging techniques. Although most aortic arch variations are asymptomatic, these anatomical differences may have important clinical implications, particularly during surgical and endovascular procedures. Therefore, accurate preoperative recognition of such variations is critical for minimizing potential procedural complications. The findings of the present study highlight the importance of careful evaluation of anatomical variations, particularly in clinical practice and prior to interventional procedures.