Ergenlerde zihinsel dayanıklılık ve sağlıklı yaşam tarzı inancı arasındaki ilişkide stres östresin aracı rolü
The mediating role of stress eustress in The relationship between resilience and healthy lifestyle patterns in adolescents
- Tez No: 1016293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, sağlıklı yaşam, stres, zihinsel dayanıklılık, Halk sağlığı hemşireliği, Hemşirelik, Okul hemşireliği, Sağlık arama davranışı, Sağlık davranışları, Zihin yolculuğu, Adolescence, healthy lifestyle, stress, and mental resilience, Puberty, Community healt nursing, Nursing, School nursing, Health seeking behavior, Health behaviors, Mind wandering
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ergenlerde zihinsel dayanıklılık ile sağlıklı yaşam tarzı arasındaki ilişkide stres-östresin aracı rolünü incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Örneklemini Kars il merkezinde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 348 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verileri sosyodemografik bilgi formu, zihinsel dayanıklılık ölçeği, sağlıklı yaşam tarzı ölçeği ve stres-östres ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve Hayes Process Macro aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucu katılımcıların yaş ortalamasının 15,40±1,14 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %38,2'sinin 10. sınıfta öğrenim görmekte olduğu, %66,7'sinin çekirdek aile yapısına sahip olduğu ve %55,5'inin gelir durumunun orta düzey olarak değerlendirdiği saptanmıştır. Araştırma sonucunda zihinsel dayanıklılık ile sağlıklı yaşam tarzı arasında pozitif yönde, çok zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,107; p<0,05). Ayrıca östres ile sağlıklı yaşam tarzı arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunduğu (r=0,249; p<0,01), stres ile sağlıklı yaşam tarzı arasında ise negatif yönde, zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (r=-0,248; p<0,01). Gerçekleştirilen aracılık analizleri sonucunda ise östresinde zihinsel dayanıklılık ile sağlıklı yaşam tarzı arasındaki ilişkide anlamlı aracılık etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir (%95 GA [-0,065; 0,019]). Benzer şekilde stresin söz konusu ilişkide anlamlı bir aracılık rolü göstermediği saptanmıştır. Bununla birlikte dayanıklılığın sağlıklı yaşam tarzı üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlılığı koruduğu görülmüştür. Bu araştırmanın elde edilen bulgular doğrultusunda zihinsel dayanıklılığın ergen bireylerin sağlıklı yaşam davranışlarını güçlendiren önemli bir psikolojik kaynak olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ergen bireylere yönelik çalışmalarda dayanıklılık güçlendirmeyi ve sağlıklı yaşam davranışlarının desteklemeye yönelik girişimlerin planlamasının önemli olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study aimed to examine the mediating role of stress and estrous activity in the relationship between cognitive resilience and healthy lifestyle in adolescents. The sample consisted of 348 high school students studying in Kars city center who agreed to participate in the study. Data were collected using a sociodemographic information form, the Mental Resilience Scale, the Healthy Lifestyle Scale, and the Stress-Eustress Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and Hayes Process Macro mediation analysis were used to evaluate the data. The research results showed that the average age of the participants was 15.40±1.14. It was determined that 38.2% of the participants were in the 10th grade, 66.7% had nuclear families, and 55.5% considered their income level to be middle class. The study found a significant positive correlation between mental resilience and a healthy lifestyle (r=0.107; p<0.05). Furthermore, a significant positive correlation was found between estrous stress and healthy lifestyles (r=0.249; p<0.01), while a significant negative correlation was found between stress and healthy lifestyles (r=0.248; p<0.01). Mediation analyses revealed that eustress stress did not significantly mediate the relationship between mental resilience and a healthy lifestyle (95% CI [-0.065; 0.019]). Similarly, stress did not show a significant mediating role in this relationship. However, the direct effect of resilience on healthy lifestyle remained significant. Based on the findings of this research, it is considered that mental resilience is an important psychological resource that strengthens healthy lifestyle behaviors in adolescents. Therefore, it is considered important to plan interventions aimed at strengthening resilience and supporting healthy lifestyle behaviors in studies targeting adolescents.