Yenilenebilir enerji kaynaklarının cari açık ve ekonomik büyümeye etkisi
The impact of renewable energy sources on current account deficit and economic growth
- Tez No: 1016310
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA ÇATALOLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Cari açık, Ekonomik büyüme, Fosil yakıtlar, Panel veri modelleri, Yenilenebilir enerji kaynakları, Current account deficit, Economic growth, Fossil fuels, Panel data models, Renewable energy resources
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji, insan ihtiyaçlarının karşılanmasında temel bir yaşam kaynağı olup, sanayileşme, nüfus artışı ve buna bağlı olarak tüketimin hızla artması nedeniyle günümüzün en önemli konularından biri haline gelmiştir. Çevresel sorunlar ve iklim değişiklikleri, enerji kullanımının ekonomik büyüme ve cari açık üzerindeki etkilerinin daha fazla tartışılmasına neden olmaktadır. Günümüzde enerji ihtiyacının büyük bölümü fosil yakıtlardan karşılanmasına rağmen, ülkeler hem dışa bağımlılığı azaltmak hem de ekonomik refahı artırmak amacıyla alternatif enerji kaynaklarına yönelmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynakları, ülke ekonomilerine katkı sağlayan önemli ve çevre dostu bir enerji türü olarak öne çıkmaktadır. Cari açık, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir risk unsuru oluştururken, ekonomik büyüme gelişmekte olan ülkeler için ulaşılması gereken, gelişmiş ülkeler için ise sürdürülebilirliği sağlanması gereken temel bir hedeftir. Bu çalışmanın amacı, OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının cari açık ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, 2000-2022 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak 35 OECD ülkesi için panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında iki farklı model kurulmuş; cari açık ve ekonomik büyüme modellerin bağımlı değişkenleri olarak ele alınmıştır. Analiz sonuçları Driscoll-Kraay hata tahmincisi ile ölçülmüş ve bulgulara göre, cari açık modeli açısından anlamlı bir ilişki tespit edilemezken, ekonomik büyüme modeli açısından genel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Özellikle GSYİH ile yenilenebilir enerji üretimi ve fosil yakıt kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy is a fundamental life source for meeting human needs, and due to industrialization, population growth, and the resulting rapid increase in consumption, it has become one of the most important issues of our time. Environmental problems and climate change are leading to more discussions about the effects of energy use on economic growth and current account deficits. Although a large part of energy needs are met by fossil fuels today, countries are turning to alternative energy sources to both reduce external dependence and increase economic prosperity. In this context, renewable energy sources stand out as an important and environmentally friendly energy type that contributes to national economies. The current account deficit constitutes a significant risk factor, especially for developing countries, while economic growth is a fundamental goal to be achieved for developing countries and a sustainable goal to be ensured for developed countries. The aim of this study is to examine the impact of renewable energy sources on current account deficit and economic growth in OECD countries. In the study, panel data analysis was performed for 35 OECD countries using annual data from the period 2000-2022. Two different models were established within the scope of the research; current account deficit and economic growth were considered as dependent variables of the models. The analysis results were measured using the Driscoll-Kraay error estimator, and according to the findings, while no significant relationship was detected in terms of the current account deficit model, generally significant results were obtained in terms of the economic growth model. In particular, statistically significant relationships were determined between GDP and renewable energy production and fossil fuel use.