Sünnî tasavvufun tedvin süreci ve tabakât literatürünün oluşumu: Isfahânî'nin Hilyetü'l-Evliyâ'yı yazım metodu
The codification of Sunnī sufism and the formation of ṭabaqāt literature: Al-Iṣfahānī's method in Hilyat al-Awliyāʾ
- Tez No: 1016311
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM DEMİRLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebu Nuaym, Hilye, Sufi, Tabakat, Tasavvuf, Ebu Nuaym, Hilye, Sufi, Tabakat, Mystic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, tasavvuf ilminin sûfî şahsiyetlerin söz, eylem ve yaşantıları üzerine kurulu bir yapıya sahip olmasından hareketle sûfî tabakât literatürünün diğer dinî ilimlere mukabil, biyografik bilgi derleyen ikincil kaynaklar olmanın ötesinde tasavvuf doktrininin kurucu unsurlarından biri olduğu savı üzerine bina edilmiştir. Bu çerçevede Ebû Nuaym el-Isfahânî'nin (ö. 430/1038) Hilyetü'l-evliyâ ve tabakâtü'l-asfiyâ'sının merkeze alındığı bu çalışmada, 13/634-350/962 yılları arasında Mısır'dan Horasan'a, Anadolu'dan Yemen'e uzanan geniş bir coğrafya bağlamında tahlil edilen Hilyetü'l-evliyâ, monografik olarak incelenmiştir. Tezde metot olarak metin analizi esas alınmış, Hilye'den edinilen kavramsal ve biyografik veriler çeşitli programlar aracılığıyla tematik bir şekilde tasnif edilmiş, nicel ve nitel analizlere tabi tutulmuştur. Tezde öncelikle tabakât türü eserlerin ortaya çıkışındaki tarihsel süreç, yazım metodolojisi, bilgi değeri ve kronik literatüre alternatif olabilme imkânı tartışılmıştır. Ebû Nuaym'ın Eş'arî-Şâfiî bir kimliğe sahip olmasının ve Ehl-i Hadis metodunu benimsemesinin Hilye'yi kaleme almasındaki etkisi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda yazarın Hilye'yi tabakalandırma metodu, kronolojik/mekânsal tasnif tercihleri; sahabe, tâbiûn gibi nesiller ve fukahâ, mütekillim, nüssâk gibi zümrelere yaklaşımı ve onları tasavvuf ilmi ile irtibatlandırma şekline değinilmiştir. Bunun yanında müellifin eserini sahabe, tâbiûn ve tebeü't-tâbiînden isimlerle başlatarak tasavvufa meşruiyet alanı inşa etme çabası ve“İsimleri Silinen Hâdim Evliyâ”gibi başlıklarda görüldüğü üzere halleri makbul, tâbi olunması merdud topluluklara işaret etmesi üzerinden Sünnî tasavvuf paradigmasına katkısı analiz edilmiştir. Tezde son olarak sûfî kimliğin inşasında mutasavvıfların diğer dinî ilimlerle ilişkileri, aile ve siyasal otoriteyle münasebetleri, rüya anlatıları ve ölüm tasavvurları incelenmiştir. Böylece sûfî için tabakât türü eserlerin tasavvufun mevzuu, mebâdîsi, mesâili ve makâsıdına dair birincil doktriner kaynaklar arasında yer aldığı sonucu Ebû Nuaym'ın Hilye'si özelinde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation proceeds from the premise that the science of Sufism is structurally grounded in the words, actions and lived practices of Sufi figures, and on this basis argues that Sufi ṭabaqāt literature should not be regarded -unlike in the case of other religious sciences- merely as a set of secondary sources compiling biographical information, but rather as one of the constitutive elements of Sufi doctrine itself. Within this framework, the study takes as its focal point Abū Nuʿaym al-Iṣfahānī's (d. 430/1038) Ḥilyat al-awliyāʾ wa-ṭabaqāt al-aṣfiyāʾ. The Ḥilya is examined monographically, analysed within the broad geographical and historical context extending from Egypt to Khurāsān and from Anatolia to Yemen between 13/634 and 350/962. Methodologically, textual analysis is adopted as the principal approach; the conceptual and biographical data obtained from the Ḥilya are thematically classified through various software tools and subjected to both quantitative and qualitative analysis. The thesis first discusses the historical process in which ṭabaqāt works emerged, their writing methodology, epistemic value, and their potential to function as an alternative to chronicling literature. It then examines the impact of Abū Nuʿaym's Ashʿarī-Shāfiʿī identity and his adoption of the Ahl al-Ḥadīth method on the composition of the Ḥilya. In this context, the author's method of stratifying the Ḥilya, his chronological and spatial classificatory choices, and his approach to generations such as the ṣaḥāba, tābiʿūn and groups such as the fuqahāʾ, mutakallimūn and nussāk, as well as the ways in which he connects them to the science of Sufism, are analysed. Furthermore, his attempt to construct a field of legitimacy for Sufism by beginning the work with figures from the ṣaḥāba, tābiʿūn and tābiʿ al-tābiʿīn, and his reference -most notably in sections such as“The Serving Saints Whose Names Were Effaced”-to communities whose ḥāl is accepted but whose being followed is rejected, are examined as contributions to the paradigm of Sunnī Sufism. Finally, the thesis investigates, in the construction of Sufi identity, Sufis' relationships with other religious sciences, their ties with family and political authority, their dream narratives and death imaginaries. In this way, it demonstrates -specifically on the basis of Abū Nuʿaym's Ḥilya -that ṭabaqāt works occupy a place among the primary doctrinal sources of Sufism concerning its mawḍūʿ, mabādiʾ, masāʾil and maqāṣid.