Akut apandisit tanılı hastaların preoperatif serum alfa defensin 5 düzeylerinin ameliyat sonuçlarına göre karşılaştırılması
Comparison of preoperative serum alpha-defensin 5 levels according to surgical outcomes in patients diagnosed with acute appendicitis
  1. Tez No: 1016323
  2. Yazar: NEJDET YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BEKRAKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Perfore apandisit, Prediktif değer, Alfa defensin 5, Negatif apendektomi, Acute appendicitis, Perforated appendicitis, Predictive value, Alpha-defensin 5, Negative appendectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut apandisit tanısıyla operasyon planlanan hastalardan operasyon öncesi alınan serum alfa defensin-5 değerlerinin karşılaştırılması ve akut apandisit ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Nisan 2025 – Nisan 2026 tarihleri arasında hastanemizin Genel Cerrahi Kliniği'ne başvuran ve akut apandisit ön tanısıyla operasyon kararı verilen 180 hasta prospektif olarak dahil edildi. Hastalardan serum alfa defensin 5 değerleri için kan alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, beden kitle indeksi (BKI), bilgisayarlı tomografideki (BT) apendiks çapları, kanda lökosit ve C-reaktif protein (CRP) değerleri ve apandisit semptomlarının varlığı kaydedildi. Değişken parametreler gruplara göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 31,9 ± 8,7, BKI ortalaması 26,4 ± 5,5 olarak bulundu. Alfa defensin-5 düzeyinin negatif gruba kıyasla hem akut (13,08 ± 6,33; p1=0,002) hem de perfore (14,80 ± 7,95;p2<0,001) gruplarda anlamlı olarak artmış olduğu ancak akut ve perfore gruplar arasında anlamlı fark olmadığı saptandı (p3=0,368). Regresyon analizlerinde boy, kilo, beden kitle indeksi, erkek cinsiyet ve lökositoz akut apandisit gelişiminde anlamlı olarak bulundu. Perfore apandisitle negatif grup karşılaştırıldığında BT'de apendiks çapı, alfa defensin-5 düzeyi, yaş, boy, kilo, bki, C-reaktif protein, lökosit sayısı ve rebound anlamlı değişkenler olarak bulundu. Akut apandisit ile negatif grup karşılaştırıldığında, alfa defensin-5 düzeyi (β=0,903; %95 CI 0,506–1,30; p<0,001)bağımsız ve güçlü bir etken olarak saptandı. Sonuç: Bu çalışma ile preoperatif serum alfa defensin 5 değerlerinde negatif apendektomi grubu ile akut apandisit tanısı doğrulanan hastalar arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi. Ancak akut apandisit ile perfore apandisit olan hastalar arasında anlamlı fark olmadığı tespit edildi. Çalışmamızın desteklenmesi ve daha net sonuçlara ulaşılabilmesi için bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif çalışmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare maternal serum alpha-defensin 5 levels measured preoperatively in patients scheduled for surgery due to a diagnosis of acute appendicitis and to evaluate ther association with acute appendicitis. Material and method: Our study prospectively included 180 patients who presented to our hospital's General Surgery Clinic between April 2025 and April 2026 and for whom a decision to operate was made based on a preliminary diagnosis of acute appendicitis. Blood samples were collected from the patients to measure serum alpha-defensin 5 levels. The patient's age, gender, body mass index (BMI), appendix diameters on computed tomography (CT), blood leukocyte and C-reactive protein (CRP) levels and the presence of appendicitis symptoms were recorded. The variables were compared according to groups. Results: The mean age of the patients included in the study was 31.9 ± 8.7,and the mean BMI was 26.4± 5.5. It was found that alpha defensin-5 levels were significantly elevated in both the acute (13.08 ± 6.33; p1=0.002) and perforated (14.80 ± 7.95; p2<;0.001) groups compared to the negative group; however, no significant difference was observed between the acute and perforated groups(p3=0.368). In regression analyses, height, weight, body mass index, male gender,and leukocytosis were found to be significant factors in the development of acute appendicitis. When comparing the perforated appendicitis group with the negative group, appendix diameter on CT, alpha defensin-5 level, age, height, weight, BMI,C-reactive protein, white blood cell count, and rebound tenderness were identified as significant variables. When comparing the acute appendicitis group with the negative group, alpha-defensin-5 level (β=0.903; 95% CI 0.506–1.30; p<0.001) was identified as an independent and strong predictor. Conclusion: In this study, a significant difference was found in preoperative serum alpha-defensin 5 levels between the negative appendectomy group and patients with a confirmed diagnosis of acute appendicitis. However, no significant difference was found between patients with acute appendicitis and those with perforated appendicitis. We believe that more comprehensive and multidisciplinary prospective studies on this topic are necessary to support our study and achieve clearer results.