Bazı floresan pseudomonas PGPR'ların buğdayda fusarium culmorum ve kuraklık stresine karşı etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of some PGPR fluorescent pseudomonads against fusarium culmorum and drought stress in wheat
  1. Tez No: 1016324
  2. Yazar: CEMRE AKSOY MİRZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Kuraklık, Pseudomonas, Wheat, Drought, Pseudomonas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
Özet
Fusarium kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığı, dünya genelinde tahılların en önemli hastalıklarından biri olup, özellikle kurak koşullar altında buğday bitkisinde daha şiddetli zararlara neden olmaktadır. Bu çalışmada, Ankara ili buğday ekiliş alanlarından toplanan sağlıklı buğday bitkilerinin köklerinden toplam 318 adet floresan Pseudomonas izolatı elde edilmiştir. Elde edilen izolatlar arasından ACC deaminaz aktivitesine sahip 76 adet izolat seçilerek buğday tohumlarına inoküle edilmiştir. İnoküle edilen tohumlar, %15 PEG 6000 çözeltisi uygulanarak in vitro koşullarda yapay kuraklık stresine maruz bırakılmıştır. Yapay kuraklık stresi altında bitki gelişimini teşvik edici etkileri belirlenen 5 adet izolatın, in vivo koşullarda Fusarium culmorum'a karşı etkinlikleri test edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Ha61c nolu izolatın kontrol fungisiti (Pyraclostrobin+Triticonazole) uygulamasına yakın düzeyde etki gösterdiği belirlenmiştir. Farklı kuraklık seviyelerinde bakterilerin F. culmorum'a karşı etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülen in vivo denemelerde, Pu46b nolu izolatın %25 tarla kapasitesi (TK) seviyesinde ve Ha61a nolu izolatın ise TK %50 seviyesinde hastalık şiddetini azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir. Deneme sonuçlarına göre izolatların bitki yaş ağırlığı üzerine etkileri değerlendirildiğinde, TK %25 seviyesinde Pu46b nolu izolatın bitki yaş ağırlığını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fusarium crown and root rot is one of the most important diseases of cereals worldwide and causes severe damage in wheat plants, particularly under dry conditions. In this study, a total 318 fluorescent Pseudomonas isolates were obtained from the roots of healthy wheat plants collected from wheat-growing areas of Ankara province. From total 318 fluorescent Pseudomonas isolates, 76 isolates exhibited ACC deaminase activity and this isolates were inoculated onto wheat seeds. The inoculated seeds were subjected to in vitro artificial drought stress by applying a 15% PEG 6000 solution. Five isolates were selected according to their plant growth-promoting effects under artificial drought stress conditions for further evaluations against Fusarium culmorum in vivo. As a result of the in vivo evaluations, the isolate Ha61c exhibited an inhibition effect on disease severity of F. culmorum comparable to the control fungicide (Pyraclostrobin+Triticonazole). In the experiments conducted to determine the efficacy of the isolates against F. culmorum under different drought levels in vivo, isolate Pu46b at 25% FC (field capacity) and isolate Ha61a at 50% FC have reduced disease severity. The results of same experiment revealed that the isolate Pu46b has enhanced plant fresh weight at 25% FC drought level.