KAHKAHA YOGASININ HEMŞİRELİK BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK STRES VE ÖZ YETERLİK DÜZEYLERİNE ETKİSİ
THE EFFECT OF LAUGHTER YOGA ON CLINICAL STRESS AND SELF-EFFICACY LEVELS OF FIRST-YEAR NURSING STUDENTS
- Tez No: 1016329
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNA ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nursing students, laughter yoga, clinical stress, self-efficacy, nursing education, stress management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kahkaha yogasının birinci sınıf hemşirelik öğrencilerinin klinik stres ve öz yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test düzeninde randomize kontrollü bir müdahale çalışmasıdır. Araştırma, 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden toplam 79 öğrenci oluşturmuştur. Öğrenciler deney (n=40) ve kontrol (n=39) gruplarına randomizasyon yöntemiyle atanmıştır. Araştırma verileri; Tanıtıcı Özellikler Formu, Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği (HÖASÖ), Hemşirelik Öğrencileri İçin Biyo-Psikososyal Cevap Ölçeği (HÖBCÖ), Hemşirelik Öğrencileri İçin Stresle Baş Etme Davranışları Ölçeği (HÖSBDÖ) ve Genel Öz Yeterlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere dört hafta boyunca haftada iki kez olmak üzere toplam sekiz seans kahkaha yogası uygulanmıştır. Her seans yaklaşık 40 dakika sürmüş; el çırpma, ritmik hareketler, nefes egzersizleri, çocuksu oyunlar, kahkaha egzersizleri ve meditasyon uygulamalarından oluşmuştur. Kontrol grubuna ise herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Araştırma sonuçlarında, deney grubundaki öğrencilerin HÖASÖ toplam puanlarının son testte anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p<0.05). Özellikle“hastaya bakım verirken yaşanan stres”,“öğretim elemanları ve hemşirelerden kaynaklanan stres”ve“ortamdan kaynaklanan stres”alt boyutlarında anlamlı azalma saptanmıştır. Ayrıca deney grubunun HÖBCÖ toplam puanında ve fiziksel belirtiler alt boyutunda anlamlı düşüş olduğu belirlenmiştir. HÖSBDÖ'nde ise“transfer”ve“kaçınma”alt boyutlarında anlamlı değişim bulunmuştur. Araştırma bulguları doğrultusunda kahkaha yogasının, hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulama sürecinde yaşadıkları stresin azaltılmasında ve stresle baş etme becerilerinin desteklenmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılabileği görülmüştür. Bu doğrultuda kahkaha yogasının hemşirelik eğitim programlarında destekleyici bir uygulama olarak kullanılabileceği önerilmektedir. Anhtar Kelimler: Hemşirelik öğrencileri, kahkaha yogası, klinik stres, öz yeterlik, hemşirelik eğitimi, stres yönetimi.
Özet (Çeviri)
This study is a randomized controlled intervention trial with a pre-test–post-test– design to determine the effect of laughter yoga on clinical stress and self-efficacy levels in first-year nursing students.The study was carried out at Kırıkkale University Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, during the spring semester of the 2024–2025 academic year. The sample consisted of 79 first-year nursing students who met the inclusion criteria and agreed to participate voluntarily. Students were randomly assigned to the experimental group (n=40) and the control group (n=39). Data were collected using the Introductory Information Form, Perceived Stress Scale for Nursing Students (PSSNS), Bio-Psycho-Social Response Scale for Nursing Students (BPSRS-NS), Stress Coping Behaviors Scale for Nursing Students (SCBS- NS), and General Self-Efficacy Scale. The experimental group participated in laughter yoga sessions twice a week for four weeks, totaling eight sessions. Each session lasted approximately 40 minutes and included clapping exercises, breathing exercises, childlike games, laughter exercises, and meditation practices. No intervention was applied to the control group. The findings showed that the total PSSNS in the experimental group significantly decreased after the intervention (p<0.05). Significant reductions were also found in the subdimensions of stress related to patient care, stress from instructors and nurses, and stress originating from the clinical environment. In addition, significant decreases were observed in the total BPSRS-NS scores and physical symptom subdimension scores of the experimental group. In the SCBS-NS, significant changes were identified in the transfer and avoidance subdimensions. The results of the study indicate that laughter yoga is an effective method for reducing clinical stress and supporting stress coping skills among nursing students. Therefore, laughter yoga can be recommended as a supportive intervention in nursing education programs.