Hemşirelik öğrencilerinin duygu düzenleme becerilerinin öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeylerine yordayıcı etkisinin incelenmesi
An investigation into the predictive role of emotion regulation skills in nursing students' levels of social media addiction
- Tez No: 1016339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN BABAOĞLU GÜLSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal bağımlılık, Öğrenciler-hemşirelik, Behavioral addiction, Students-nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin duygu düzenleme becerilerinin sosyal medya bağımlılık düzeyleri üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2025-2026 eğitim ve öğretim yılında bir vakıf üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören 495 öğrenci, örneklemini ise çalışmaya katılan 218 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, parametrik karşılaştırma testleri, Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20,42±2,23 olup, %82,1'i kadın ve %41,3'ü birinci sınıf öğrencisidir. Öğrencilerin %80,7'sinin en sık Instagram kullandığı, %42,2'sinin sosyal medyada günde 4-6 saat zaman geçirdiği ve %42,2'sinin sosyal medyayı en çok vakit geçirme amacıyla kullandığı belirlenmiştir. Sosyal medya bağımlılığı toplam puan ortalaması 53,32±14,17, duygu düzenleme becerileri toplam puan ortalaması 68,30±17,80'dir. Duygu düzenleme becerileri ile sosyal medya bağımlılığı arasında negatif yönlü, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda duygu düzenleme becerilerinin sosyal medya bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı ve modelin varyansın %2,7'sini açıkladığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, hemşirelik öğrencilerinde duygu düzenleme becerileri arttıkça sosyal medya bağımlılığı düzeyinin azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the predictive effect of nursing students' emotion regulation skills on their social media addiction levels. The study was carried out in a descriptive, cross-sectional, and correlational design. The population consisted of 495 students enrolled in the nursing department of a foundation university during the 2025-2026 academic year, and the sample consisted of 218 nursing students. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Emotion Regulation Skills Scale, and the Social Media Addiction Scale. Descriptive statistics, parametric comparison tests, Pearson correlation analysis, and simple linear regression analysis were used to evaluate the data. Statistical significance was accepted as p<0.05. The mean age of the students was 20.42±2.23 years; 82.1% were female and 41.3% were first-year students. It was determined that 80.7% of the students used Instagram most frequently, 42.2% spent 4-6 hours per day on social media, and 42.2% used social media mostly to pass time. The mean total score of the Social Media Addiction Scale was 53.32±14.17, while the mean total score of the Emotion Regulation Skills Scale was 68.30±17.80. A negative, weak, and statistically significant relationship was found between emotion regulation skills and social media addiction. Regression analysis showed that emotion regulation skills significantly predicted social media addiction and explained 2.7% of the variance. The study concluded that social media addiction levels decreased as nursing students' emotion regulation skills increased.