Buzağı pnömonilerinde Bovine coronavirus'un (BCoV) immunohistokimyasal karakterizasyonu ve patomorfolojik inclemeler
Immunohistochemical characterization and pathomorphological investigations of Bovine coronavirus (BCoV) in calf pneumonia
  1. Tez No: 1016338
  2. Yazar: JEHAN ABDULLAH ALI ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, Histopathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, buzağılarda görülen pnömoni olgularının histopatolojik olarak sınıflandırılması ve farklı pnömoni tiplerinde Bovine coronavirus (BCoV) antijen varlığının immünohistokimyasal yöntemle belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne nekropsi amacıyla getirilen ve pnömoni tanısı konulan 50 adet buzağıya ait arşiv parafin blok akciğer dokuları kullanıldı. Arşiv parafin bloklardan 5 µm kalınlığında kesitler alınarak hematoksilen-eozin (H&E) ile boyandı ve ışık mikroskobunda incelenerek pnömoniler tiplerine göre sınıflandırıldı. İmmünohistokimyasal inceleme için kesitlere Anti-BCoV primer antikoru, sekonder olarak ise primer antikor ile uyumlu HRP/DAB IHC Kiti uygulandı. DAB kromojeni ile reaksiyonlar görünür hale getirildi ve kesitler karşı boyama sonrası mikroskobik olarak değerlendirildi. BCoV antijen varlığı pnömoni tiplerine göre analiz edildi. Bulgular: Histopatolojik incelemede 50 adet pnömoni olgusunun; 2'si (% 4) kataral bronkopnömoni, 6'sı (% 12) irinli bronkopnömoni, 11'i (% 22) fibrinli bronkopnömoni, 26'sı (% 52) interstisyel pnömoni ve 5'i (% 10) bronkointerstisyel pnömoni karakterinde olduğu gözlendi. İmmünohistokimyasal incelemede, BCoV antijenine 6 irinli bronkopnömoni olgusunun 1'inde (% 16.6), 11 fibrinli bronkopnömoni olgusunun 6'sında (% 54.5), 26 interstisyel pnömoni olgusunun 10'unda (% 38.5) ve 5 bronkointerstisyel pnömoni olgusunun 1'inde (% 20) rastlandı. Kataral bronkopnömoni olgularında ise pozitiflik saptanmadı. Pozitif reaksiyonlar çoğunlukla bronş ve bronşiyol epitel hücreleri, alveolar makrofajlar ve lenfoid hücrelerde gözlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, buzağı pnömonilerinde en yaygın görülen pnömoni tipinin interstisyel tip pnömoniler olduğu, BCoV'un ise özellikle fibrinli ve interstisyel pnömonilerde yüksek oranda bulunduğu görülmüşür. BCoV'un farklı pnömoni tiplerinde değişen oranlarda tespit edilmesi, etkenin patogenezdeki rolünün pnömoni tipine göre farklılık gösterebileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar, buzağı pnömonilerinin etiyolojisinin anlaşılmasına ve hastalık yönetimine katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to classify pneumonia cases in calves histopathologically and to determine the presence of Bovine Coronavirus (BCoV) antigen across different types of pneumonia using immunohistochemical methods. Material and Methods: In this study, archiving paraffin-embedded lung tissues from 50 calves diagnosed with pneumonia and brought to the Atatürk University Faculty of Veterinary Medicine for necropsy were used. 5-µm-thick sections were obtained from the archiving paraffin blocks, stained with hematoxylin-eosin (H&E), and examined under a light microscope to classify the pneumonias by type. For immunohistochemical examination, an anti-BCoV primary antibody and, subsequently, the HRP/DAB IHC Kit compatible with the primary antibody were applied to the sections. Reactions were visualized with DAB chromogen, and the sections were evaluated microscopically after counterstaining. The presence of BCoV antigen was analyzed according to pneumonia type. Results: Histopathological examination of 50 pneumonia cases revealed that 2 (4%) were catarrhal bronchopneumonia, 6 (12%) were purulent bronchopneumonia, 11 (22%) were fibrinous bronchopneumonia, 26 (52%) were interstitial pneumonia, and 5 (10%) were bronchointerstitial pneumonia. Immunohistochemical analysis detected the BCoV antigen in 1 of 6 purulent bronchopneumonia cases (16.6%), 6 of 11 fibrinous bronchopneumonia cases (54.5%), 10 of 26 interstitial pneumonia cases (38.5%), and 1 of 5 bronchointerstitial pneumonia cases (20%). No positivity was detected in catarrhal bronchopneumonia cases. Positive reactions were most often observed in bronchial and bronchiolar epithelial cells, alveolar macrophages, and lymphoid cells. Conclusion: Overall, interstitial pneumonia is the most common type of pneumonia in calves, and BCoV is detected at high rates, especially in fibrinous and interstitial pneumonias. The detection of BCoV at varying rates across pneumonia types suggests that the role of the causative agent in pathogenesis may differ by pneumonia type. These results may contribute to understanding the etiology of calf pneumonia and to disease management.